Убийства, изнасилване, наркотици: Доживот, че и 30 г. отгоре за Ел Чапо

Наркобосът ще трябва да плати и $12,6 млрд.
18 юли 2019 12:35,
13
Убийства, изнасилване, наркотици: Доживот, че и 30 г. отгоре за Ел Чапо
Снимка: Reuters

Американски съдия осъди мексиканския наркобос Хоакин "Ел Чапо" Гусман на доживотен затвор. Гусман получи и допълнителна 30-годишна присъда.

62-годишният Ел Чапо беше признат за виновен по 10 обвинения, сред които трафик на наркотици и пране на пари от съда в Ню Йорк.

Ел Чапо най-накрая се изправи пред правосъдитието, след като през 2015 г. избяга от мексикански затвор. Той беше отново заловен и екстрадиран в САЩ през 2017 г., припомня ВВС.

Още по темата
Той е бившият бос на картела Синалоа, смятан от властите за един от най-големите доставчици на наркотици в ЕС.

Пред съда Гусман заяви, че задържането му е свързано с "мъчения, 24 часа на ден". Бившият наркобос смята, че не е получил справедлив процес.

Доживотната присъда е само част от наказанията, наложени на мексиканеца. Допълнителната 30-годишна присъда също утежнява положението му. Съдът поиска и Ел Чапо да върне 12,6 млрд. долара на държавата.

Прокурорите заявиха, че Гусман ще излежава присъдата си зад "тонове стомана". Става въпрос за строго охраняван затвор в Колорадо.

Адвокатът на Ел Чапо заяви, че имат план да обжалва присъдата. Според него процесът не е бил проведен честно и журито е било подведено от медийното отразяване на присъдата.

Шокиращите доказателства

Ел Чапо беше обвинен в това, че е помагал стотици тонове кокаин да влязат в САЩ, както и планове да се приготвя и разпространява хероин, метамфетамин и марихуана. За него се твърди, че е използвал наемници, за да извърши стотици убийства, нападения, отвличания и мъчения.

Един от ключовите свидетели по делото е бил приближен до Гусман. В обвинението беше записано, че по заповед на Ел Чапо 13-годишни момичета са били дрогирани, а после изнасилвани.

Друг свидетел разказва, че е виждал с очите си Гусман да убива поне трима души.

Бившият му бодигард Исая Валдес Риос заяви, че Гусман е пребил двама души, присъединили се към противнически картел, докато не заприличали на "парцалени кукли". После ги застрелял в главата и заповядал телата им да бъдат изгорени.

В друг случай разпоредил член на съпернически картел да бъде горен, затворен, а след това го завел в гробище, където го прострелял и заповядал да бъде погребан жив.

Според друга информация, Ел Чапо е виновен и за убийството на собствения си братовчед, който излъгал, че ще е извън града. Шеф на друг картел пък бил убит, защото не хванал ръката на Гусман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
"Доживотната присъда е само част от наказанията, наложени на мексиканеца. Допълнителната 30-годишна присъда също утежнява положението му."Ех,ако не беше тази 30-годишната присъда щеше да си излезе жив и здрав,след доживотната,но късмет нямал дали му още 30 за по сигурно!Осъзнавате ли,каква глупост сте написали!
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ако беше тук щеше да бъде депутат.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо такива хора, не се разстрелват или обесват? Гонят го 15 години направил хиляди престъпления, избягал от 3 затвора... И присъда? Това подигравка с обществото ли е какво е? Тоя си е за разстрел.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората си имат съдебна система, а не като нашата.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива в България стават премиери ...
6
2
 
5
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 4 години
аз пък имам 3 милиона тона краставици, ама що нямам клиенти ? ал чапа бил виновен, че грингосите се друсат от 5 годишни до 84г. и то сутрин обед и вечер. Като е в затвора 3 г. друсат ли се по малко ?
5
1
 
21
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Този човек имаше голямо бъдеще, ако беше дошъл в България да стане политик!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не го знам - значи е никой !Б.Б.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си бие камшика след някоя година!
2
1
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Противнически картел, съпернически картел... а бе пишете друг картел и готово, какво се мъчите??? :))))
1
2
 
16
 
! Отговори
Един преди 4 години
"Доживот, че и 30 г. отгоре" - дъл няма да се рaзмирише, като втaса?