Франция се готви... за финала на Купата на африканските нации

Полуфиналът в Египет завърши със стотици арестувани във Франция
19 юли 2019 12:55,
62
Франция се готви... за финала на Купата на африканските нации
Снимка: архив, Reuters

Властите във Франция се подготвят за безредици след финала за футболната купа в петък. Новината не е закъсняла с една година. Всъщност, тази вечер ще се играе финала за Купата на африканските нации.

След като в неделя Алжир спечели полуфиналната среща, безредиците бяха толкова масови, че 200 души се озоваха в ареста.

Франция е колониална сила, като в продължение на 130 г. е била в Алжир. Именно затова много хора са с двойно гражданство - алжирско и френско. Повече от половината алжирски отбор е съставен от спортисти, родени, отгледани и тренирали с Франция.

Когато в неделя алжирският тим стигна полуфинала на първенството, което се играе в Египет, тълпи от хора се събраха по улиците на големи градове като Марсилия и Париж, пише Guardian.

В центъра на френската столица десетки коли обикаляха, хората празнуваха по прозорците, развяваха алжирски флагове. Десетки се събраха да празнуват на Шанз Елизе.

Някои от тях бяха арестувани, след като са започнали да трошат стъкла на коли и витрини. Спецчастите са разпръснали сълзотворен газ, за да разпръснат тълпите от Шанз Елизе и 169 души са били арестувани само в Париж.

В цяла Франция общо 282-ма са били арестуваните след полуфинала.

В Марсилия някои алжирски фенове са тръгнали към Старото пристанище, малко след като са приключили фойерверките по случай националния празник на страната. Полицията ги е задържала и някои младежи са били арестувани.

Властите в Лион също са имало проблеми с празнуващите.

Във Франция не е нетипично футболните празненства да приключват с арести. Преди година, след като Франция спечели Световното по футбол, огромни магазини бяха потрошени и ограбени по време на празненствата на Шанз Елизе. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия.

Според дясната, анти-имиграционна партия на Марин льо Пен, празненствата покрай мачовете от Купата на африканските нации показват провала на Франция да интегрира хората с алжирски корени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*провала е на обществото не на държавата
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провала е на обществото, не на гражданите. В Европа интеграция не съществува, винаги си чужденец, което не се отнася за САЩ.
43
10
 
1
 
! Отговори
! преди 4 години
Не вярвам като чета, от всякъде фашистки и комунистки драсканици. Ние живеем в либерален и отворен свят и дори африканците да са 10 пъти повече от французите в Франция това е без значение защото в либералния свят няма религии, етноси и граници.
42
2
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Франция се превръща в най-голямата кло.ака в Европа... Ако вече не се е превърнала.
41
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Ходи се прегледай...
40
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Новият Ред вече е дошъл. Но проклятието на евреите е вечно да бъдат на стартова позиция. Сега навлизат в периода - внасяне на ред в Новия Ред. Ние българите сме на мушката.
39
0
 
24
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
купата на африканските нации във Франция...напълно логично...едно време половин Африка беше френска колония, а сега Франция е колония на половин Африка...
38
14
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Варварите разрушили Рим са всъщност германските племена които по-късно се правеха на "виста раса".Това тотално доказва несъстоятелността на всякави расови теории.Самите прабългари са азиатски варвари били се срещу цивилизованата Византия.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зидан и Бензема да не би да се имат за французи след като родени и играли за Франция, дори е похвално, че не се пишат за франсета а гордо показват, че са алжирци, така трябва да правят и българите които живеят в Англия и Германия !
36
0
 
15
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Европа върви към нови тъмни векове. То и по времето на римската империя варварите не са имали за цел да я унищожат а да живеят в нея. проблемът е бил че са били твърде примитивни и са залиили зивилизацията.Краят на Рим е започнал 100 години по-рано с така наречените федерати-германски и други племена който да работят земята и да служат в армията тъи като римляните не са искали. да ви напомня на нещо
35
16
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Успокоително е че в България виждам все повече имигранти от Африка само така ще бъде разбит българският нацистки манталитет и българското еднообразие.
34
0
 
11
 
! Отговори
asdf преди 4 години
МУХХАХАХАХХАХАХХХХХХХХАХАХХХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХААХХАХАХАХАХХАХАХАИ по-зле ще става. Толерстия на поразия, нека им е.
33
9
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Акъл ахаха кой го казва.А бе Франция има повече стартъпи от всеки в Европа и е на второ място след САЩ.Имат над 600 университета и над 300 инженерни училища цялата аерокосмическа индустрия лежи на френските плещи.Водеща държава в почти всяка научна област.Голяма част от френската икономика е свързана с Магреб там имат заводи за самолетни части автокомпоненти и автомобили.Попринцип ли си толкова т.п или тренираш усилено за да стигнеш тези висини?!
32
9
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Верно ли бе ти си новият ЕйнЩейн може би.А бе я ми дай дефиниция за бял човек.Ама бързо.Как да го разпозная.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!Парите оставали във Франция и това ги правело богати? Доста си неграмотен икономически приятел. За да си богат, ти трябва преди всичко акъл, за да можеш да генерираш наука и технология, които да внедриш в икономиката и да произвеждаш качествен продукт на конкурентна цена. Неграмотни бедуини не може да са богати, ако ще и 100 млрд. да станат. Когато бели човек поетапно изчезва, икономиката постепенно ще се срива, новите европейци, нямат качествата да го заместят.
30
10
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Българина разбира от икономика колкото сви.я от духова музика.
29
1
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
До Факт! 30Мога ли да Ви попитам... ядете ли свинско месо?
28
14
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Парите остават в държавата.Това ги прави богати.Тука никой нищо не купува.До две десетилетия и България ще е част от историята.Работят не само белите французи освен това.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европееца скоро ще стане интегриран правоверен талибан, обратното вече няма как да се случи.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!Купуват яко в магазина,но с парите взети от белия работещ човек,а те паразитират.Паразитете закопават всяко тяло. Дори най-здравото.