Рекорд: 70 милиона бежанци в света, номер едно – венецуелците

Броят им нараства с 2,3 милиона само за една година
31 юли 2019 19:10,
10
Рекорд: 70 милиона бежанци в света, номер едно – венецуелците
Снимка: Reuters, Палатков бежански лагер на ООН в Колумбия

Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е достигнал 70,8 милиона през 2018 година показва годишния доклад „Глобални тенденции“ 2018 на Агенцията на ООН за бежанците, съобщават от пресцентъра на институцията.

Това е и най-големият брой на разселени хора по света, който Агенцията на ООН е регистрирала някога.

Броят им е два пъти повече от нивото отпреди 20 години, с 2,3 милиона повече отпреди една година и съответства на население по брой между това на Тайланд и Турция.

Още по темата

Оказва се, че през 2018 година най-голям брой нови молби за закрила са подадени от граждани на Венецуела – 341 800.

Изследователите изтъкват, че цифрата  70,8 милиона е приблизителна, тъй като кризата във Венецуела все още е само частично отразена в нея. Общо около 4 милиона граждани на Венецуела са напуснали страната си от 2015 г. насам, според информация на държавите, които ги приемат.

Това е една от най-големите съвременни кризи, свързани с разселване на хора по света. Въпреки че мнозинството от хората се нуждаят от международна закрила, към момента само около половин милион са подали молби за защита.

"Това, което показват тези цифри, е потвърждение на дългосрочната тенденция на нарастване броя на хората, бягащи от войни, конфликти и преследване. Макар че езикът, който се използва по отношение на бежанците и мигрантите често води до разногласия и разделение", казва Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Въпреки това, обяснява Гранди, сме свидетели на  на примери на щедрост и солидарност, особено от общности, които са приели голям брой бежанци.

Отчита се също така и включването нови действащи лица, като представители на частния бизнес и отделни хора, което е в тясна връзка с Глобалния пакт за бежанците.

В тези над 70 милиона души се включват три основни групи. Първата са бежанците – хората, принудени да напуснат страната си поради конфликти, войни или преследвания. През 2018 г. броят на бежанците достигна 25,9 милиона в световен мащаб, което е с 500 000 повече отколкото през 2017 година.

Втората група включва хората, търсещи международна закрила – хора извън своята страна на произход, които все още очакват становище по молбите си за статут на бежанец. Към края на 2018 г. те са 3,5 милиона в световен мащаб.

Третата и най-голяма група, 41,3 млн. души, са хора, разселени в други райони в рамките на тяхната собствена страна – вътрешно разселени хора.

Според ООН, за бежанците най-доброто решение е да се върнат у дома доброволно,  в безопасност и с достойнство.

Други решения включват интеграция в приемащата общност или презаселване в трета страна.

Въпреки това, през 2018 г. само 92400 бежанци са били презаселени, което е по-малко от 7% от броя на чакащите за презаселване. Около 593 800 бежанци са успели да се завърнат у дома, а 62 600 са били натурализирани.

„При всяка бежанска ситуация, където и да е, колкото и дълго да продължава, трайният акцент трябва да се поставя върху намирането на решения и премахването на пречките пред завръщането на хората у дома“, каза Гранди.

„Това е сложна задача, с която ВКБООН е постоянно ангажиран и която изисква всички страни да се обединят за общото благо. Това е едно от големите предизвикателства на нашето време", разказва Върховния комисар на ООН за бежанците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Хапчетата.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спосориралите това начинание, потриват доволно ръце. Но скоро ще ги закопчаят.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде , където е стъпил американец и е донесъл демокрацията си, става леш , мизерия и бежанци !
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След около 800 год ще се роди Великият анархист тогава ще настъпи нов Златен век. Населението на Земята ще се сведе до 1 млрд човека Обществото няма да се управлява от политици, а от философи, учени, художници, лекари и подобни. Частната собственост и капитализма ще изчезнат Всичко в обществото ще е безплатно дрехи, дом, храна транспорт всичко. Единствените неравенства ще бъат само на база чест и добро име. Хората ще работят само 2 години през целия си живот.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата държи световен рекорд - изгони 50% от работоспособното население на държавата!Никой друг не е постигал подобно нещо с държавата си!
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не бяга в страната на ботокса
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново под слънцето - хората продължават да бягат от социализма
2
2
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Социализма прави чудеса във Венецуела.
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин съсипа климата и планетата и иска хората да развият планетарно съзнание, а не национално и после да тури водач на планетата Антихриста, Звяра, 666