Бягство: Войник от КНДР потърси убежище в Южна Корея

Той сам е поискал подслон в Южна Корея
1 авг 2019 14:00,
30
Бягство: Войник от КНДР потърси убежище в Южна Корея
Снимка: архив Reuters

Южнокорейската армия задържа войник от Северна Корея, който е пресякъл строго охраняваната демилитаризирана зона, която разделя двете държави, съобщи Reuters.

Комитетът на началникците на щабоев съобщи, че севернокорейският войник е изявил желание да дефектира в Южна Корея.

Още по темата

Той е войник на активна служба в армията на КНДР и първо е бил засечен от термалните камери, които охраняват границата между двете страни. Той е бил хванат от южнокорейската армия макло преди полунощ в сряда.

Също в сряда армията на Южна Корея откри тяло край демилитаризираната зона, за което се смята, че е на цивилен гражданин на Северна Корея.

Тялото е било открито в река Имджин и според патоанатомите човекът е мъртъв от поне две седмици, съобщава южнокорейската агенция Йонхап.

Вчера Южна Корея върна обратно трима севернокорейци, които са прекосили морската граница между двете страни с рибарска лодка. Властите от юга съобщават, че рибарите може би са искали да избягат, но все пак сами са избрали да се върнат обратно.

Всяка година стотици севернокорейци бягат от страната си в търсене на свобода. Преминаването на демилитаризираната зона обаче е трудно. Тя е обсипана с мини, от двете страни има високи огради и е охранявана от тежко въоръжени войници от двете страни.

Последният случай на войник, избягал от КНДР през демилитаризираната зона е от ноември 2018 г. През ноември 2017 г. друг войник беше прострелян няколко пъти от севернокорейската армия, докато прекосяваше зоната. Той успя да се спаси и лекари от Южна Корея се грижиха за него.

Северна и Южна Корея се съгласиха през 2018 г. да намалят напрежението по границата си, като намалят броя мини и охранителни постове, както и да ограничат въоръжението на своите войници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А защо войникът е искал да даде дефект в Южна Корея? И какво означава "щабоев"?Чакайте! Сетих се! Войникът е искал да дефекира в Южна Корея, но автоматичният редактор е сменил думата.
4
0
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Браво другарю, благодарим ти за службата. Комуниста е комунист до край :)))
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ТошоАбе ***, Южна Корея няма нужда от пропаганда, като отидеш там все едно си стъпил 100 години напред в бъдещето. Натам бягат, не от там. Пропагандата е на север - изкуствени градове, бутафорни фабрики и заградена за стени мизерия. Що само дебилизми плещиш ?
2
18
 
8
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Сега ще му дадат безплатно жилище, голяма заплата и ще му осигурят охолен живот, та тоя ще разкаже на близките си как живеят хората в Южна Корея. Пропагандата работи с пълна сила :)
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така си внедряват шпиони .