50 г. след Стоунуолските бунтове – започна гей парада в Амстердам

Той е един от най-големите в Европа
3 авг 2019 19:00, Нели Христова
62
50 г. след Стоунуолските бунтове – започна гей парада в Амстердам
Снимка: Reuters

Над 500 хил. гости и 80 лодки ще приветства най-големият гей парад в Европа, този в Амстердам, днес.

"Помни миналото, създай бъдещето" е мотото на тазгодишното издание на фестивала, който бележи 50-ата годишнина от т. нар. Стоунуолски бунтове, пишат от БТА.

Поредицата от демонстрации, често преминаващи в насилие, на гей общността през лятото на 1969 г. се приема за повратен момент в историята на ЛГБТ движението. Те избухват, след като полицията щурмува "Стоунуол ин" - гей бар в нюйюркския квартал Гринуич вилидж.

Парадът в Амстердам, който се провежда от 1996 година, бързо се утвърди като едно от най-големите годишни събития в холандската столица.

Популярността му принуди организаторите да прибягват към по-голяма строгост. По време на парада са забранени частните лодки по каналите, освен ако не е платен специален пропуск. На зрителите е забранено също така да носят собствени озвучителни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз против гей парад
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Содомията е тежка умствена изостаналост и е много заразна, както личи.Не знам как да определя по друг начин екземпляри, които ги плющят други подобни от техния пол екземпляри, при наличието на толкова красиви жени по света.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи герои...Ашколсун!
25
2
 
10
 
! Отговори
Поредната гнусотия преди 4 години
Гнусно! Поредната Ивропейскъ гнусотия. Поредната Ивропейскъ ценност! Направо се напълнихме с ценности Ивропейски-коя от коя по -ценна! И всеки ден ни натрапват къде се е провела поредната гнусотия-сакън ,да не би да не ни образоват. Но законите са си едни и същи-Всяко начало си има и край! И-каквото посееш-това ще и пожънеш! Затова и вече не се вълнувам от терористичните атаки в Европа-Господ допуска "скакалците" да оглозгат неморална Европа! Или ще я оглозгат докрай-или тия трябва да се покаят!
24
4
 
29
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Бил съм в Амстердам, всички димят трева навсякъде където си поискат. Порно студии, бордеи, порно на живо, ***, разврат колкото си поискаш. За тях това е нормално, но трябва ли да е нормално и за нас?!
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колелото се върти, в не толкова далечно бъдещи гейовете ще се преследват от закона.
22
3
 
26
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Аман, само обратни. Само те ли имат нужди и парадират за тях, насила карат нормалните да не ги харесват. И за мен хомосексуализмът не е нормален и още по-ненормално е да се натрапва от медии и филми постоянно. И на 16 номер ще кажа, да те гейовете са много образовани, не миришат и не да ***. И ми е интересно, гейовете какво толкова изработиха и изучиха. Те са венецът на природата.
21
1
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Ауууу.ето ги носителите на АЧП!Министър Танева приложете евро директивата-всичко под ножа в 20км периметър!
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бааа го там ще мирише на гУйна. Ще има маса разпрани, задни дворове от където ще потече "мляко и шоколад".Решението е Аушвиц, камера и крематориум.
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Айде да не даваме акъл чак на хората в Холандия с кой да си лягат."Но за сметка на това те щедро ръсят акъл как ние да дишаме. Чувствам се "оффендед" - погазват ми правата да не ги харесвам и ме дискриминират защото не съм съгласен. Хайде да обърнем цялата либерална про.каза наобратно срещу тях.
18
7
 
28
 
! Отговори
USA посланик преди 4 години
Всеки българин трябва да спазва либералните ценности и да не отказва секс на хомосексуалист когато му поиска, защото това е хомофобия и остарели разбирания
17
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какви ценности и идеали говори европа? Населението е потънало в разврат и мързел. Позор...
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам всички са чували за вица със сър Джон и няма нужда да го повтарям.
15
6
 
43
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 4 години
До 10Хомосексуализмът се е водил болест от СЗО до началото на 90-те години на 20-ти век. Той не трябва да бъде пропагандиран и поощряван! Целта на т.нар. ЛГБТ общност е да си издейства специални закони, квоти, привилегии, субсидии за НПО-тата, да живее на гърба на обществото и да пропагандира болестта си сред подрастващите в училищата. Неслучайно НПО активистите, масово ЛГБТ, настояват за ранно сексуално образование в училищата, *** обучение и т.н.
14
47
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бай *** все някой друг му е виновен, а не се вижда какъв гнусен, вмирисан, мързелив и необразован *** е. Заслужавате си мизерията и смрадта селяни...
13
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските болшевики заразиха света с антихристиянство. Именно те насърчаваха всичко антихристико и пошло. Те са слуги на сатаната...
12
8
 
19
 
! Отговори
Тафров Пендолфинито преди 4 години
Кака Бойка и мъжо и Поли сигур са там..
11
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е нищо. В Русия са мумифицирали трупа на умрелия от сифилис гей Улянов Ленин и му се кланят. Ето това е почит към хомосексуализма.
10
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки гeй е евроатлантик-американофил, но всеки евроатлантик-американофил е чист пeдерaс, хомосексyалист, сектант, ГЕРБераст.
9
42
 
18
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Айде бе *** семейния христиЕнин! Особено кога се разлютил с ***, с които се наливаш, разпсуваш се и пердашиш жената, а децата ти вече си напълнил с омраза! Голем Фройд си да знаеш! И дори и да е заболяване защо трябва да е забраняван, бе кратуноид! А твоят патологичен онанизъм какво е!