Напрежение: Турция заплашва Кипър

Турция е показала, че е решена да продължи своите планове в Източното Средиземноморие
3 авг 2019 18:06, Нели Христова
80
Напрежение: Турция заплашва Кипър
Снимка: Reuters

В по-нататъшна ескалация на напрежението с Кипър турският министър на отбраната Хулуси Акар изключи всяка вероятност Анкара да се откаже от статута си на гарант на острова и заяви, че ще продължи незаконните, според изданието дейности по сондиране там, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.4, цитирано от агенция "Фокус".

Турция, каза Акар, е гарант за Кипър и „ще продължи да използва това право, както е било в миналото“.
Той също така предупреди, че въоръжените сили на Турция са готови да направят „това, което е необходимо“, за да защитят правата на кипърските турци. "Турските въоръжени сили, както преди 45 години, когато проведоха мирната операция [нахлуването през 1974 г.], са близки до кипърските турци и са решени да защитават техните права и интереси.“

Системата на гаранциите е създадена, когато островът придобива независимост от Великобритания през 1960 г., а Гърция, Турция и Великобритания са определени като гарант.

Гърция и Кипър, и двете страни членки на Европейския съюз, отдавна призовават за прекратяване на системата, описвайки я като анахронична.

Въпреки това Акар каза, че усилията на някои страни да се отърват от Турция като гарант са „безрезултатни“. Той заяви това си по време на прием по повод Деня на турските въоръжени сили“, който също отбеляза 468 години от османското превземане на Кипър през 1571 г. и 61 години от основаването на турско-кипърската паравоенна група TMT. Турция установи военното си присъствие на Кипър след нашествието и окупирането на северната част на острова през 1974 година, припомня изданието.

Освен това Акар добави, че Турция е започнала сондажи в рамките на това, което тя определя като континенталния си шелф край бреговете на Кипър и че ще продължи да прави това в съответствие с международно право.
Той каза, че Турция е показала през последните 10 години, че е решена да продължи своите планове в Източното Средиземноморие. Онези, които възразяват срещу нейните действия, добави той, ще разберат какво означава това възможно най-скоро.

Междувременно, в коментари относно предполагаемия план на Турция за сондиране в гръцките териториални води край остров Кастелоризо, гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос заяви в четвъртък, че Гърция е готова.

"Ние сме запознати с тези сценарии и Министерството на отбраната подготвя начини за справяне с възможността турски изследователски кораб да се появи в нашите териториални води“, каза той пред радио Thema 104.6. "Във всеки случай мога да ви уверя, че няма да бездействаме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59 Севрно-Кипърската Турска Република има своя икономическа морска територия, тази територия не е на гръцки Кипър.Ето това не искат ,да възприемат в Никозия и Атина!А,на кой ще дава право да сондира в морето си е право на кипърските турци.
55
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Турция е в суверенното си право да си разработва природните залежи както пожелае."*** никой не й го оспорва. Само дето тия ресурси са в гръцки териториални води. Познай дали няма да им изхвърлят корабчето като мръсно коте, ако се опитат да "разработват" гръцките залежи, а? Че и Великобритания е гарант, а те никак не харесват турските изпълнения в последните 3-4-5 десетилетия...
54
0
 
3
 
! Отговори
Знай че преди 4 години
До СЪ НАМИ БОГЪ-----Докато чакате БОГЪ да ви помогне ВИЕ ще го навестите по бързата процедура............с еднопосочен билет бог да те прости
53
4
 
8
 
! Отговори
Salih преди 4 години
Гърците са много късогледи. Ще направят голяма услуга на Ердоан. Той с противопоставяне турци-ПКК не може да обедини всички. Има кюрди, които все още ги подкрепят. Алевиите не го обичат също. Но в конфликт с Гърция всички ще се обединят. Даже и бежанците, които прие. Това цели той, да го погледнат като новия халиф. А че ще има кютек скоро е сигурно. Това тракане на оръжие не е случайно. Аллах да ни води и брани.
52
3
 
16
 
! Отговори
Амуджа преди 4 години
Да, явно гърците пак искат да опитат османския шамар,вместо да седнат да се разберат и да преразпределят очакваните залежи от природен газ между северната и южната част на острова.С привличането на западни компании при проучванията и при сондажите целят да си осигурят и защита срещу Турция.Добри сметки нали?
51
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До салих... И кво ще стане бе ***... Да се пробва да влезе в Кипър и ще ядат бомбите както ти ще ядеш свинско като му дойде времето, че станахте нагли...
50
8
 
15
 
! Отговори
Salih преди 4 години
Защо говорите за Кипър като някаква хомогенна островна държава? Това е държава, създадена от три гаранта - ВБ, Турция и Гърция, чиято Северна част е изцяло турска, след военният преврат в Гърция 70-те. Кой дава право на гърците да третират водите около острова като техни? Както го правят и за цялото Егейско, но реалностите са други. Ердоан им го каза няколко пъти, явно без показване няма да минат. И им каза най-добронамерено да се отправят от близките до турският бряг към вътрешността.
49
23
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Tурция е най-големият агресор.да знаете.че мечтае за територии и кланета.Зверщината им е в мръсното ДНК на убийци.мразещи християните вдън дущите си
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама нали не заплашва Фолксваген!
47
12
 
8
 
! Отговори
един от острова преди 4 години
Когато американски кораб се намираше около Кипър ,Турция нямаше никакви претенции , американците се изнизаха и "павианите "се появиха ,даже и заплашват .
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започна гей-парада в Амстердам и после и в ЕС. Ердоган ще развали веселбата на еврохомосексуалистите. Баронеса Урсула ще има много да обеснява на Кипърските сексуалисти.
45
11
 
14
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Ердоган направи смешен ес , извиваше им ръцете с мигрантите и те му преведоха 6 млрд евра , сега ще нашута гърците по мързеливите седалищни части за да си знаят мястото, ще се запася с пуканки щото ще стане интересно
44
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не обичам турците ама не мога да не призная че са големи мъжкари а не *** на западни *** като нас.Ердоган наричаше немците фашисти и расисти. Сега заплашва страна членка на ЕС и ще сондира за газ в нейните териториални води.А накрая немците ще направят на Ердоган и най модерен завод на Фолксваген за милиарди евро.А вие лижете подметките на Меркел и викайте йес и накрая може и да помилват Боко по простата тиква
43
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам защо Турция да не може да си копае газ откъм нейната част.
42
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SS - Kюрдите само това 4акат , Анкара да направи грешка и Кюрдистан ще стане по-голям от Турция .Като се върнат американците в шелфа Турция ще подвие опашка кат бита м.а.с.т.и.я и ще се прибере кротко .
41
4
 
36
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
Кипърските турци, се убиваха безпощадно от Кипърските гърци2/ Кипърските гърци искаха да присъиденят острова към Гърция , което беше недопустимо3/Освен намеса на майката родина нямаше друго решение4/ направиха го без ничия помощ, а Америка им наложи амбарго5/ Гърция искаше да нападне Турция от Тракия ама Тогавашнит външен министър на САЩ Хенри Кисинджър им каза :НЕДЕЙТЕ ЩОТО ЩЕ ОСТАНЕТЕ НЕ САМО БЕЗ КИПЪР АМА И БЕЗ ТРАКИЯ ЩЕ ОСТАНЕТЕ6/Гъция тогава се управляваше от Военна хунта
40
7
 
7
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
В страната на късите членове, винаги има някой който да избива комплекси, начело с вожда.!.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ, Англия, Русия и Турция са намислили да съсипят ЕС.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган заплашва страна от ЕС това е пpоблем сега на Урсула да защити европейските граждани от сатрапа Ердоган. ЕС ще се окаже една сламена къщурка с много гей-права.
37
21
 
21
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 4 години
Сега да видим реакцията на НАТО и Европа, талибанска източно азиатска държава като турция заплашва една християнска европейска държава като Кипър!