В Брюксел пращат контрольорите на курсове по самоотбрана

Транспортната компания обмисля да ги въоръжи с лютив спрей
6 авг 2019 13:51,
14
В Брюксел пращат контрольорите на курсове по самоотбрана
Снимка: архив, Reuters

Брюкселската компания за градски транспорт ще организира курсове за самоотбрана и ще увеличи от двама на трима екипите на контрольорите след три случая на нападение срещу проверяващите през последните две седмици, съобщават медиите в белгийската столица.

Компанията ще проучи през септември и дали да не “въоръжи” с лютиви спрейове с пипер контрольорите, за да им даде оръжие да отблъскват нападения от нередовни пътници, съобщиха от синдиката на работниците в градския транспорт.

На първо време компанията ще намали броя на проверяващите екипи, за да ги преструктурира от двойки в тройки. Отпускарите са призовани да си прекъснат доброволно отпуските, за да помогнат на колегите си, докато се назначат допълнителни служители, съобщават още от синдикатите.

Според профсъюзите по-добре ще е контрольорите да се движат по четирима, но докато се назначат нови служители, те ще проверяват по тройки.

Освен това управата на компанията се е съгласила да изпраща служителите си по-често на курсове по самоотбрана, за да са по-добре подготвени да отблъскват агресивни пътници.

До допълнителните мерки се стигна, след като контрольори се оплакаха, че живеят в страх. Един от тях разказа, че тъй като те са задължени да се легитимират при налагане на глоби, потърпевшият може да види името им и да издири къде живеят. Вече има случаи на отправени заплахи при посещение в домовете на контрольори и оставяне на бележки под чистачките, казва служителят пред градското издание Bruzz.

Той съобщава, че контрольор е в болница с контузия на главата, след като е поискал пътник без билет да си плати глобата в нощния автобус. Той бил заобиколен от компанията на нередовния пътник и пребит. Други двама проверяващи са получили леки наранявания при проверка на крайна спирка на метрото.

Според служителите девет метро станции са с най-висок риск от агресивни нередовни пътници: Beekkant, Simonis, West, Montgomery, Centraal, Zuid, Beurs, Louiza и Rogier. Три от тях се намират в градски жп гари.

Глобите за нередовни пътници в Брюксел са високи. Санкцията при първо нарушение е 107 евро, а при рецидив в рамките на две години - 214 евро. За подправяне на документ за пътуване глобата е 408 евро. Цената на едночасовия билет е 2,10 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
У нас е обратното преди 4 години
Трябва да обучават пътниците как да се защитават от агресивни контрольори.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И въпреки това животът в Брюксел е в пъти по-спокоен, отколкото в София!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 контрольори въоръжени с спрейове и с карате хватки "ще проверяват пътниците"? ... Хубав град.
6
2
 
15
 
! Отговори
българка преди 4 години
АААААА, А защо не кажете имената на нередовните пътници ?!?! Докога с тази толерантност и политкоректност ?!? Докато белите християни напуснем Европа ли ?!? Защо допреди няколко години нямаше нужда контрольорите да бъдат по четирима ? *** стават все повече и все по-нагли........ И вместо да ги арестуват и изгонят, ще им правят още метани..... Еееееееех, чичкото с мустачките в гроба си на шиш се върти !
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук гражданите трябва да изкарат курс по самозащита да се пазят от агресията на контрольорите.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направим така, че и българските контрольори да имат нужда от такъв курс...
3
0
 
18
 
! Отговори
Евродебил преди 4 години
Амиии, ньей тъй, на запад хората са културни и възпитани, таквиз неща не стават, само в ганюландия стават простотии.
2
4
 
19
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Крайно необходима идея и за София.
1
3
 
24
 
! Отговори
Българският метод преди 4 години
Пари на вятъра. Нашите са решили въпроса кардинално - ако някой е агресивен или потенциална заплаха - контрольорите просто го подминават. балъци има достатъчно за глобяване