Казусът "Кашмир" влиза в ООН, Пакистан иска спешна среща

Исламабад убеден, че Индия върви към присъединяване на територията
14 авг 2019 07:30,
21
Казусът "Кашмир" влиза в ООН, Пакистан иска спешна среща
Снимка: Reuters

Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за сигурност предвид ескалиращото напрежение между Исламабад и Делхи след решението на Индия да отмени специалния статут на спорния щат Джаму и Кашмир, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Още по темата

"Ситуацията поражда непосредствена заплаха за международния мир и сигурност", заяви пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши в писмо до Съвета за сигурност.

В писмото министърът посочва, че отменянето на специалния статут на Кашмир на 5 август е "начин да се оправдае съмнителното му и недоказано т.нар. присъединяване към Индия".

Освен това съществува реална опасност Индия да предизвика нов конфликт с Пакистан, за да отклони вниманието от неотдавнашните си действия в окупирания Джаму и Кашмир, отбелязва Куреши.

"Пакистан няма да предизвика конфликт, но Индия не бива да бърка сдържаността ни със слабост. Ако Индия избере да прибегне отново до употребата на сила, Пакистан ще бъде принуден да отвърне, за самоотбрана, с пълния си капацитет", допълва той в писмото, аргументирайки искането към Съвета.

Индийското правителство отмени чл. 370 от индийската конституция, който предоставяше на спорния район автономия с изключение на области като външните работи, отбраната и комуникациите.

Полският външен министър Яцек Чапутович, чиято страната председателства Съвета за сигурност този месец, каза пред журналисти в ООН вчера, че Съветът е получил писмо от Пакистан, ще обсъди въпроса и ще вземе съответното решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: оонПакистаниндиКашмир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия върви по пътя на Сърбия,и сърбите бяха отменили автономията на Косово и видяхме резултата
11
1
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Е, па... нека се тепат, щом им е убаво да се тепат.Ние че гледаме кой че победи.
10
0
 
7
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Бях в щата Гуджарат преди няколко месеца с един колега Индиец и ходихме до Пакистанската граница. Направо военна зона, преминаването е строго забранено и става само с държавно разрешително при което трябва да се плати допълнително за военнен ескорт до самата граница. Буферната зона е с километри, ограждения, танкове. Направихме снимки и веднага дойдоха и ни взеха мобилните и истриха всичко. Най-охраняваната граница която съм виждал лично. Едно е сигурно, индийците не могат да понасят пакитата...
9
3
 
7
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
В Индия били роми а в Пакистан роми мюсюлмани, също като в турция.!.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иа нужда от ядрена война. Просто населението на Земята трябва да стане под 2 милиарда. Иначе всички сме обречени. Отдавна е премината точката от която няма връщан назад. Ресурсите на планетата са ограничени и човекът, като висш консуматор променя много хранителните вериги.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе има ли намесени индийци има и проблеми
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на тия пакита 2 пъти им начупиха кофите. Сега пак се дървят.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН да не се меси това не е проблем на ООН.
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Район или държава населена предимно с мюсулмани = проблеми!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21 век дами и господа, всеки гледа как да се самоунищожим по-бързо
2
1
 
18
 
! Отговори
ДС преди 4 години
ЦРУ и Великобритания са в основата на нещата.
1
2
 
22
 
! Отговори
саксофон преди 4 години
Разделяй, насъсквай едни срещу други и владей. Като Индия и Пакистан, СК и ЮК, Русия-Украйна, България-Македония, Сърбия и Хърватия... Шенген-менген... Като навремето Изт. и Зап. Германия...