В окръг в Турция спряха тока за 12 ч., да прелетят щъркелите

На път за Африка те кацали на далекопроводите
14 авг 2019 15:27, Елка Василева
45
В окръг в Турция спряха тока за 12 ч., да прелетят щъркелите
Снимка: архив, Reuters

Жители на турския окръг Балъкесир останаха без ток в продължение на 12 часа, след като властите прекъснаха електрозахранването в името на безопасността на мигриращи щъркели, съобщава Анадолската агенция.

Мярката бе взета, за да се предотврати смъртта на щъркелите, кацащи по далекопроводите с високо напрежение на път за Африка.

Жители на местни общини, през които минава миграционният маршрут на птиците, уведомили властите за опасността. Екипи на електроразпределителната компания са се запознали на място със ситуацията и са взели решение да спрат временно електроподаването до отлитането на щъркелите, пише БТА.

Това оставило без ток жителите на редица селища в района в продължение на 12 часа.

Щъркелите, гнездящи в околията на град Съндъргъ, окръг Балъкесир, са се превърнали в запазена марка на района, а образът им се използва като туристическа емблема, казва кметът на Съндъргъ Екрем Яваш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова са толерантни, че избиват по 3-4000 цивилни кюрда всяка година безпричинно. Скрий се!
36
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по толерантна нация от турците!Които българи ходят в Турция знаят много добре. Но благодарение на комунистическия режим останалите имат негативно мнение.
35
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37 ами ако ти липсват ония500 години.. Границата е отворена и пътя е към Анадола. Добър път и връщане към каменната ера.
34
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е останало и малко човещина и добрина у нас, то е благодарение на онези 500 години...
33
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех да си бяхме останали в Османско сега щяхме да сме къде къде по-напред...
32
0
 
0
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
До 30. Може двете да са кацнали заедно на жиците и да ги е пернал тока. А онзи може да го е блъснала кола по невнимание. Едва ли нарочно се е хвърлил под кола. Животните не разсъждават като хора. Еволюцията не би облагодетелствала самоубийствено поведение, защото гените, отговорни за такова поведение, не биха се предали на следващото поколение, ако двойката умре преди да има деца. Също и децата биха умрели от глад в гнездото, ако родителите винаги умират по двойки.
31
0
 
56
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
На кмета на тази община ще кажа - ''Евала''
30
0
 
3
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
До АнонименИ какво като са далекопроводни?Да не мислиш че имат 10 метра изолатори?Пробивното напрежение е Кволт на сантименър
29
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждал съм изпържени щъркели, две птици, една до друга паднали. Щъркелите правят двойка за цял живот и ако единия умре, често и другия му споделя съдбата. Веднъж пътувах извънградско и имаше убит щъркел на пътя, партьора му седеше до канавката, навръщане и той беше ударен, все едно се е хвърлил под някоя кола. Едно от най-тъжните неща, които бях виждал :(
28
4
 
52
 
! Отговори
Хом преди 4 години
Ако са нашите в България, ще кажат няма проблем ако ги тресне тока ще предлагаме печени щъркели....Имаме доста до учим макар и от Турция.
27
52
 
11
 
! Отговори
учуден преди 4 години
Не знаех,че турците били толкова милостиви.Сигурно се отнася само за щъркелите. На християните по времето на Турското Робство викали Ге*ури и са ми отсичали главите. То като се замисля колко интелигентни хора изтрепа Ердоган и в днешно време под претекста,че са ,, шпиони",направо се учудвам,че му е жал за щъркелите, или можеби е искал да спести малко ток?
26
2
 
13
 
! Отговори
Бате Бойко и щъркели преди 4 години
А аз Бойко обещавам да накарам Фандъкова и Цецо да уловят всички щъркели дето прелитат у нас,имам си и нови самолети Ф 16, с които ще ги откараме до...??? Абе де ще ходят в тоя пек тия пернати? До Банкя ще ги закарам да пият малко минерална вода. Що им трябва да емигрират изобщо?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатАми пише се, че става въпрос за далекопроводни стълбове... което автоматично прави върпоса ти безсмислен
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До евалла, комши!И в България има вендинг машини за кучета от 3-4 години. Наричат ги "кучемат"-и.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 16Не дрънкай глупости. Волтовата дъга е когато и двата обекта имат контакт със земята, без да се допират. Това става в определени случаи. Птиците кацат без никакъв проблем по жиците с високо напрежение защото нямат досег със земята. И това е обикновена физика. Връщай се в 5 клас... И прочети Йовков, за бялата лястовица. Разказът се казва "По жицата"
21
1
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Абе какво докосване на жицата....ако напрежението е 10 , 20кв преди да си докоснал жицата те удря волтова дъга може би от около 1м...ти да си чувал за пробивно напрежение на въздуха...
20
13
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак турска работа, пак хубава работа! Аферим! Има много да се учим от турците, но щом нищо не сме научили за 500 години, нямам надежда да научим нещо през следващите 500 години. Българите сме дошли скотове на тази земя, и скотове ще си отидем от нея.
19
0
 
12
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
До АнонименЯ ми кажи професоре,ако големината на птицата е по-голяма от изолатора, и тя кацне там какво се случва?Или се удари в различните фази?Това не ти е врабец
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майстори на рекламата,тук ни водят.Преди бръмбарният специалист,иливоенният от банишора ,имаше изказване, че от няколко камъка правятпари.Тук им вярвам.Ние от много камъни изляхме единбетон.И ние сме майстори.