Канадският премиер опита да влияе върху правосъдието

Трюдо искал да спре разследване за корупция срещу строителна компания
15 авг 2019 07:00,
18
Канадският премиер опита да влияе върху правосъдието
Снимка: Reuters

Канадският премиер Джъстин Трюдо е нарушил етичните правила, като е оказал натиск върху своята министърка на правосъдието да прекрати съдебно разследване за корупция срещу голяма строителна компания, предадоха световните агенции.

Още по темата

Канада ще помага на Украйна срещу "руската заплаха"

Шефът на независимата Етична комисия на Канада Марио Дион каза, че в изготвения от комисията доклад по случая се констатира, че "премиерът, пряко и чрез свои високопоставени служители, е използвал различни начини да окаже влияние" върху министърката Джоди Уилсън-Рейбоулд "в противоречие с конституционния принцип на независимост на прокуратурата".

Според много подробни описания в медиите Трюдо се е опитал да попречи на разследване на базираната в Монреал компания SNC-Lavalin, обвинена, че е плащала милиони долари подкупи на семейството на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи между 2001 и 2011 г., за да получи строителни поръчки там, посочва ДПА.

През януари т.г премиерът понижи в длъжност Джоди Уилсън-Рейбоулд, като я премести начело на министерството за ветераните. Тя каза, че причина за това е, че не се е поддала на натиска да подпише помирително споразумение с влиятелната канадска компания, пише БТА.

На пресконференция снощи Трюдо, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че поема отговорност "за всичко", и че е извършил грешки, но "в същото време ние научихме много уроци". Той отказа да се извини за това, че е защитил хиляди работни места в Канада. Въпросната компания има 9000 служители в страната и около 50 000 по цял свят. Той отхвърли тезата, че е било неподходящо да контактува с министъра на правосъдието по въпроса, защото "моята работа като премиер е да отчитам въздействието на всякакви решения, които се вземат, върху канадците".

Според него бившата правосъдна министърка, която беше и генерален прокурор, не е обмислила адекватно възможни алтернативи на съдебно преследване на компанията за нейни евентуални нарушения.

Един опозиционен политик нарече доклада на Етичната комисия "избухване на бомба", но според анализаторите преките последици за Трюдо ще бъдат минимални, тъй като комисията няма пълномощия да налага санкции за такива нарушения. Създалата се ситуация обаче може да повлияе негативно на шансовете за преизбиране на Трюдо в изборите на 21 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
dedo преди 4 години
Всички сме равно ама някои сме по-равни.....
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така им се пада на краварите
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли,бе?Защо не вземе пример от нашия,който въобще,ама въобще не се опитва да влияе нито на правосъдието,нито на когото и каквото и да било друго.Така,де.
9
9
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Даже не сте прочели статията ... Опитал се е да защити 9000 работни места и това в, което са обвинени изобщо не касае Канада ... Човека е пълен пич и народа го обожава...
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да почерпи опит от нашите властимащи !
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той няма личен асансьор, като Цветанов. Къде е тръгнал да влияе върху правосъдието без собствен асансьор и без собствен главен прокурор? Колкото по-голяма му е терасата на мезонета, толкова по-голямо влияние ще има върху правосъдието.
6
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защитил е интересите на канадските граждани. Похвално
5
12
 
4
 
! Отговори
Тъй де... преди 4 години
А възможно ли е било компанията да си свърши работата в Либия без да дава подкупи? Предполагам, че не. И ако е давала подкуп в Либия, това какво засяга канадското правосъдие?
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този чорапест клоун Трумп го подритва за закуска.
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по либерален толкова по-корумпиран.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитва се да копира нашия, но тиквоний е с няколко обиколки аванс.
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов го прави без да се разчува!-:)