Бразилия не иска помощта на Г-7 за гасене на пожара в Амазонка

Страните отпуснаха 20 млн. долара помощ на Бразилия
27 авг 2019 08:08,
9
Бразилия не иска помощта на Г-7 за гасене на пожара в Амазонка
Снимка: архив Reuters

Бразилия отказа помощта на Г-7 за борба с пожарите в Амазония, предаде Франс прес.

"Благодарим (на Г-7 за предложената помощ), но тези средства вероятно ще е по-подходящо да бъдат похарчени за залесяването на Европа", заяви началникът на президентската канцелария Оникс Лорензони.

Г-7 реши да отпусне спешна помощ в размер на 20 милиона долара за Амазония главно за изпращане на самолети "Канадер" за гасене на пожари, съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Още по темата

Освен това страните от Г-7 са се съгласили да отпуснат средносрочна помощ за повторно залесяване. Предложението ще бъде внесено в Общото събрание на ООН в края на септември. За целта ще е нужно съгласието на Бразилия и ще трябва да се работи заедно с НПО и местното население, уточни Макрон в присъствието на президента на Чили Себастиан Пинера.

Джунглите на Амазонка са белите дробове на планетата, заяви френският президент, който добави, че лидерите от Г-7 обсъждат възможността за подобна помощ за Африка, в чиито тропически гори също бушуват пожари, припомня БТА.

Макрон превърна въпроса за обхванатата от пожари амазонска гора в приоритет на форума на Г-7. По последни данни от началото на годината в Бразилия са регистрирани 79 513 горски пожара, като малко над половината от тях са в района на Амазонка - над 41 000, като над половината са пламнали този месец. Според експерти повечето пожари са запалени от земеделци и животновъди, за да разчистят място за отглеждане на различни култури.

Пожарите в Амазония са под контрол след разполагането на 2500 военни в най-силно засегнатите райони, заяви бразилският министър на отбраната ген. Фернандо Азеведо е Силва, цитиран от Франс прес.

Ситуацията бе малко преувеличена, заяви министърът пред журналисти след заседание с президента Жаир Болсонаро.

Според ген. Фернандо Азеведо е Силва в Бразилия е имало години с много по-сериозни пожари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се пали Дъждовната гора?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Латиноиндианците не искат гори. Европейците са премахнали горите си и са засели култури и са станали Велика сила и са поробили Южна Америка.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сибир гори, Амазонка гори, хиляди други пожари навсякъде по света .И ни залъгват, че автомобилите замърсявали и те трябва да ядем телешко
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ще Болсонаро помощ от Г-7. Приема такава само от Тръмп. Разбрахме, че и сина си ще праща за посланик в САЩ. Да се пита човек защо премахнаха монархията, като и демократите се назначават едни други по роднинска линия.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мадуровците от латинска Америка ни се карат, ни се теглят !Единия е Мадуро на Путин, другия - на Тръмп.
3
2
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Не споменавай Грета.Тя е сериозна жена.
2
2
 
11
 
! Отговори
Ами преди 4 години
То как да приеме човек помощ от тия рептили, нали ще го хванат за ръката уж да му помогнат, а ще му я отхапят до рамото :(
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално.Ако приеме това ще е голяма обида за всички бразилци.Хората имат достойнство все пак.Не са като Тиквен ***.