Турция обмисля своя операция за сигурността в Сирия

Вашингтон и Анкара имат разногласия за кюрдската милиция
31 авг 2019 22:32, Анисия Иванова
44
Турция обмисля своя операция за сигурността в Сирия
Снимка: БТА

Турция ще предприеме собствена операция за установяване на зона за сигурност в Сирия, ако разговорите със САЩ не дадат на турските сили контрол върху зоната до няколко седмици, заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон и Анкара имат разногласия по отношение на плановете за Североизточна Сирия, където подкрепяните от САЩ сили начело със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) се борят с Ислямска държава. Анкара смята СЗН за терористична организация заради връзките й с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Турция и САЩ създадоха съвместен оперативен център за планираната зона край турската граница, но имат разногласия по отношение на обхвата й и на командната структура на силите, които ще действат там.

"Ние нямаме още много време или търпение по отношение на зоната за сигурност, която ще бъде създадена по протежение на цялата граница източно от Ефрат", каза Ердоган в реч по случай завършването на випуск в Националния университет по отбрана в Истанбул. "Ако нашите войници не контролират региона до няколко седмици, ние ще започнем да осъществяваме нашата собствена операция", заяви турският президент.

Той не уточни какво ще включва операцията, но по-рано е предупреждавал, че Турция ще предприеме трансгранична офанзива, за да прочисти силите на СЗН от границата си, ако е необходимо.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Не е далеч денят ,когато турците ще си произвеждат всякаква военна технология и няма да бъдат зависими от никогоТова го изпитаха през1974 година по време на Кипърската война, защото съюзниците наложиха военна амбаргоБезпилотните самолети се отказаха от САЩ и какво стана сами си произвеждатПогледни далечната история, средната история и сегашната история и ще видиш че Турците никога не са били под чуждо владичество, не могат и да бъдат и не забравяй,че не са расисти
28
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнете в чуждите сайтове.Има ли народ, на който да му течат лигите от радост как са избивали хора. Само при турците е така.
27
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме заплашвай с кюрди. Избихте качествения народ.За приятели и ризата от гърба ще си дадат.Но с турците, които избиват близките им и децата им ще се бият до последно.Тая история с кюрдите откога е? И още не могат да се справят с тях. Некадърните турци са най-злобния народ който познавам. И до сега сънуват как ще избиват съседите си. Закъснели сте със 150 години. Ни Сащ ни Русия ще ви разрешат, защото не ви бръснат за слива.
26
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Ердоган преговаря със САЩ и яде сладоледа на Путин 5 турски генерали от корпуса в Сирия подадоха оставка заради фактическата капитулация на Турция пред Русия в така наречената зона за сигурност.
25
17
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Еххх как искам да се запаткат турция и САЩ.Няма нищо по хубаво от това враговете ти да се избият по между си.
24
2
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Сега разбрахте ли защо Ердоган купи руски зенитни комплекси С400? Американските Пейтриът работят чрез обмен на данни с американските сателити и американците могат да ги блокират когато поискат. Руските С400 са автономни - външни данни не са им нужни. Ердоган ще купи и руски СУ-35 пак заради това - за да бъде независим от САЩ. И когато изпрати турската армията към Сирия САЩ няма да могат да го спрат.
23
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Много ми хареса Бойко като беше в Турция как им каза като посрещаха : Мархаба, аскер!
22
4
 
18
 
! Отговори
Salih преди 4 години
Турците няма с кого да се съобразяват за Сирия, защото процесите там са заплаха за нейната сигурност. Прогонените хора Турция ги храни, вече да милиони. Пряка заплаха не са нито за Русия, нито за САЩ. И тези двете, днес ги има в района, утре - не. Да стяга аскера и да реже до кокал, както там, така и в северен Ирак. Мосул, Керкюк да ги дава на тюркмените. Американците като обичат толкова кюрдите да си ги прибират в САЩ.
21
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган все повече му хлопа султанската лимка.Целта му е да лъже простолюдието за възродена Османска империя,с цел отново да го изберат,за да не отиде в затвора.Да,но кюрдския народ е беден,подтискан,унищожаван и си иска свободата.Кюрдите са 20 млн само в Турция т.е.1/4 от населението там.Останалите 3/4 са сбирщина от много други националности,останали там като наемни войници,изселници от други държави и заточеници в Деярбекира от Европа.
20
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любов зла , полюбиш и козла .Мята се Ердоган налево ,направо не знае куда деваться .Предстои закриване .
19
10
 
2
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Му-ха-ха, каква поредна анадолска драма, драмата на потурнака.!.
18
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да са живи и здрави кюрдите да си отвоюват държавата! Най-добрите хора които познавам!ХА ХА ДА ТИ ПРАТИ МАЛКО ЕРДО ЗА ОПИТ ВЕРОЯТНО, НЯМАШ.
17
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
16
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хасане веднъж ви развалихме империята и да вземете две рокозки земя да не се окаже че този път ще ви развалим и държавата ха ха ! Че няма съюз в който сме били да не се е разтурил разтурвали сме и империи а както знаещ сме съюз в НАТО ха ха !!!!!А тия дека виждат напред в бъдещето казват че ще има литургия в Света София ПАК която е била прекъсната.... мдааа !!!
15
18
 
23
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 4 години
До 22...Серсемин...Колкото и да ви се иска Турция няма да даде даже и 1 см. от територията си. А напротив. От всички съседни държави ще отскубне по малко и ето ти Велика ТУРЦИЯ ☪.
14
15
 
24
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 4 години
До 5....Туркие ке падне ама друг път. А бе защо не си гледате вашата скапана България а сте тръгнали да коментирате държава която има Армия втора по сила в света!?!?!?
13
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция ще се разпадне на три държави,затова Ердоган се суче ту към Русия, ту към САЩ.Кюрдистан ще бъде едната държава,втората ще е западно ориентирана Гюленистан в европейската част и третата Ердоганистан в азиатската част,между другите две.Напрежението около Иран расте,както и около Израел.От есички страни ще има натиск и ще има прекрояване на граници.Турската лира пада и се чака гражданска война да стартира процеса в региона,затова бърза Ердоган.
12
22
 
11
 
! Отговори
помашка им работа преди 4 години
първо Турция се молеше на колене на САЩ за Ф35, а сега се моли на Русия за Су57 хахахаха и тия турски клоуни били независими хахахаха тия вярно са независими, защото от Турция нищо не зависи
11
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военна операция в чужбина се прави само с мандат на ООН. Турция обаче са варварска държава и на тях за ООН не им пука. И това, че САЩ и Израел също игнорират ООН не дава оправдание на Гурция да го правят.
10
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи да коментират държавните дела на Турция е все едно пингвини да коментират дизайна на ядрен ледоразбивач! Или маайммуни да умуват върху интеракцията на гравитационните полета на планетите в слънчевата система! Ганьоооооо Ганьооо ... тропай си в празната копаня и престани да грухтиш ...