Доналд Тръмп за размяната на затворници: Гигантска крачка към мира

Меркел я определи като "знак на надежда"
7 сеп 2019 19:20, Нели Христова
21
Доналд Тръмп за размяната на затворници: Гигантска крачка към мира
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп поздрави в Twitter Русия и Украйна за размяната на затворници. Той написа, че това "може би е първа гигантска крачка към мира" между двете държави, съобщиха от БТА.

"Много добра новина", написа още президентът на САЩ след тази безпрецедентна размяна на 70 задържани - по 35 от всяка страна.

Също в Twitter бе разпространено и изявление на Ангела Меркел, в което тя определи събитието като "знак за надежда".

"Тази размяна на затворници между Русия и Украйна е знак за надежда", се пише в изявлението

"Струва си да работим все така усилно, за да изпълним споразуменията от Минск. Федералното правителство е готово за това", увери тя.

"Радвам се за украинските моряци и Олег Сенцов, които най-сетне могат да се върнат у дома", добави Меркел.

Списъкът с имената на 35-те разменени украинци, върнали се в родината, е публикуван днес на сайта на украинския президент. Сред тях са по-специално 24-та моряци, задържани през ноември при морски инцидент недалеч от Крим, и осъденият в Русия за подготовка на терористични актове на полуострова режисьор Олег Сенцов

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан приветства днес в комюнике размяната на общо 70 затворници между Украйна и Русия - "жест", който по думите му демонстрира "волята" на двете страни "да подновят диалога", предаде Франс прес.

Този жест "ще допринесе за възстановяване на атмосферата на доверие между страните" по размяната и "дава на хората възможност да се надяват, че ще бъде сложен край на петгодишния конфликт, който и досега всеки месец взема десетки жертви", добави министърът, който се очаква да направи в понеделник посещение в Москва

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, а украинците кого са освободили от затвора? Така, някак едностранна радост се получава...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са си взаимоотношения междуРусия и Украйна! Какво го засяга това тоя бозавия индивид?-:)
9
6
 
8
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Мър ши, не гледате ли мача и как пак ви е бът.
8
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязвате ли, че руснаците изобщо не ги споменават. Говори се само за украинците. Руский не струват и една копейка. Дребният пак го измамиха, но няма да му е за първи и последен път.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да питам ... Кога САЩ би разменила осъдени за тероризъм със страна, като БОливия, например ?!?1
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина голям успех за мира. Възможно е и Папата да се е намесил. С поканата на Путин миналия месец.
5
21
 
8
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Ако успеят да прокарат газ от Кувейт до Европа, Просия фалира до месеци, всички ще умрат от глад там. Това ще е най-великата победа на Евро атлантическия съюз от ВСВ. А Украйна ще бъде независима и спасена. Само това е начина да се търкулне на Путин главата на площада. Един светъл ден и те ще са свободни.
4
3
 
19
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Не на ФАЩ да на мира!
3
25
 
8
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Трябва да се внимава, на Просия отстъпки не трябва да се правят, защото след това искат петорно повече. Украйна трябва да се отърве от Просия и да влиза в НАТО. Тръмп трябва да направи поне 5 бази там, да не ги поробят руснаците.
2
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между Урките и Москва мир неможе да има. Урките са подло племе не всички но едно 80 % са такива. Живял съм в Украйна по времето на социализма. Още по онова време се опитваха да се правят на интересни но при Леонид Брежнев интетересните отиваха на кино. Ако още беше той на власт света щеше да е много по добро място за живеене. Краварите щяха да си доят кочовете и да гледат Умно.
1
7
 
28
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До размяна на пленници нямаше да се стигне, ако преди това едни "демократи" не бяха разпалили тази братоубийствена война.