Канада е обезпокоена: Какво прави Русия в Арктика?

Регионът е богат на нефт и газ
12 сеп 2019 22:43,
73
Канада е обезпокоена: Какво прави Русия в Арктика?
Снимка: Reuters, архив

Политическата рамка за Севера е един доста голям всеобхватен документ, който канадското правителство ще следва, за да интегрира северните територии на Канада. В Северните територии, които са 40% от цялата площ на страната от 10 млн. кв.км, живеят само 100 хиляди души, от които 80% са коренно население, т.нар. инуити. 90% от цялото население на Канада живее в един пояс по границата със САЩ, който е с около 300 км ширина, каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Канада е обезпокоена от ставащото в Арктика, от оживената дейност на Русия и Китай и иска да си запази позициите там".

"Още от времето на Руската империя се знае, че този регион е пълен с много богатства. Освен нефт и газ, има и находища на злато, цинкови руди и т.н. Новите технологии в цивилната, а и най-вече във военната област, изискват много нови химични елементи, които са налични в Арктика. Смята се, че 15-30% от находищата на газ и петрол са там. През август 2007 г. Русия заби знаме на дъното под самия Северен полюс. След това нейно действие се прие, че Москва има имперски претенции към целия район", заяви проф. Рангел Гюров, геолог в НБУ, в предаването.

Китай също проявява интерес към този район. Те сключиха договори с Гренландия, Исландия, Норвегия и Швеция и опитват да влязат в региона.

"Те измислиха и понятието „нов път на коприната“, каза още проф. Гюров.

Северният ледовит океан и полюсът не принадлежат на никой според международното право. Русия не може да иска собственост върху океана. Китайците са много агресивни, не само в Арктика, ами и в Африка и по целия свят. От редките елементи, които се използват в електрониката и са 14 на брой, а Китай добива 70% от тях.

"Това поставя Запада в зависимост и американците и европейците се опитват да го променят, защото не искат икономиките им да зависят толкова силно от китайски доставки", заяви Нестор.

Oще по темата четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
61
 
! Отговори
Ясно какво преди 4 години
Който може- го прави който не може - плаче по медиите.
37
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суверенна държава е Русия, ще прави каквото си иска не е ваша работа.
36
5
 
66
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Русия системно последователно и целенасочено мирно изгражда и възстановява инфраструктурата по Северния морски път,както и достъпа до пристанищата.Завърши една малка /900 км/отбивка от БАМ до Якутск,възстановява трасета от Зад-полярната железопътна линия,строи нови атомни мултифункционални ледоразбивачи.Има планове за ж.п. връзка до Магадан.Неолибералния хор от демократичен плач е огромен,като към него се прибавя и пискливите -хомосексуални гласчета и хлипове на български неолибералистчета
35
52
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновено като почнат да се мъкнат към арктика русия се разпада Исторически Факт
34
44
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩЕ Сади още (банани) И без това са бананова икономика ...Пп пояснение за ватнициБананова икономика = износ на суровини в суров вид .. добити по най мъсния и ефтин начин Пресставляваш над две трети от икономиката ...На банановата държава
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то идва и насиране.
32
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко канадци, Русия ще даде на територията ви автономен статут.
31
7
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Безпокойството е за суровини, необходими за съвременните технологии LED матрици за монитори, батерии с голяма дълготрайност. Суровините са ограничени и западните държави искат пряк достъп до добива им. Обаче силна и независима Русия е пречка. На тях им е нужна слаба държава, каквато беше при Горбачов и Елцин, или разпокъсана на малки държавици Русия върху която да имат пълен икономически и политически контрол. И понеже това не се случва, ситуацията ги изнервя.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО 30В Западна Европа до 19-ти век е имало крепостно право и крепостни селяни, а държавите са феодални. След серия революции преминават към капиталистическа система.
29
6
 
18
 
! Отговори
ДО 30 преди 4 години
Абе ти влизал ли си в час по история или си броял мухите по тавана, в русия е имало крепостни селяни тоест роби били са като стока мъже жени деца продавали са ги с земя къщи и робуват на новия си господар, разликата от испанците и португалците и англичаните е че не са вземали роби от други народи а от собствения си народ и не са били черни робите...не разбирай погрешно не защитавам гадните западняци, навсякаде е имало роби даже в бг сме били роби на османците такива са били времената...
28
20
 
12
 
! Отговори
Патриот-Българофил преди 4 години
АлкашитеСе опитват отново да се изкарат жертви. Защо тогава от години се опитват да докажат, че по-голямата част от Арктическия океан е част от техния шелф и следоватешно им принадлежи?
27
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Териториите от Арктика в рамките на Руската федерация са нейни. Точка по въпроса. Не мога да ги разбера тия - дали се наговарят когато започнат тъпите си кампании срещу Русия? То не са шпионщини сега пък Арктика им вади очите.Преди време Гренландия им се приискала. А стига де! Тези отвъд Атлантика започвам да си мисля че сериозно изтрещяват. Не може всички световни богатства да са техни. Русия не е нито Близък Изток нито Далечен нито Африка.Да си го набият най - после в главата.
26
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безпокоят се защото Русия е богата на нефт и газ Направо ги боли от този факт. Рязко и много . А що се отнася до робството Русия не е заробвала чужди племена и народи а собствения си народ. Крепостното право е отменено едва в 1861г. Не че това засяга въпроса, но все пак да се знае. А тук прочетох и един *** - че в Русия имало индианци. Не знам, но толкова много глупост е непоносима. Не съм чувала в крайния север да живеят индианци. А вие?
25
5
 
8
 
! Отговори
polar bear преди 4 години
И за какво съм им чужди роби на руснаците когато са си имали цял собствен робски народ. А и те имат големи изисквания - робът трябва страстно да ги обича...Между другото анголкини живеят в Онтарио, бая път са били да идат да се бият с казаците...Още по-между другото индианските резервати в Канада са в пъти по-уредени и чисти от много български села, в зависимост от алчността на вождовете си.
24
9
 
39
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 4 години
Да, имало е военни сблъсъци между казаци и алонгкини и други племена, насъсквани и въоръжавани от американци. Това - в Аляска, а в Сев.Калифорния не е било така. Там руската експанзия е спряла до местата, които вече били заети от испанците. Търгували са мирно с индианците.Чети повече! Русия се е разширявала понякога с битки, но руснаците никога не са занимавали с роби и роботърговия! За разлика от "натовците"! Испанци, португалци, англичани, холандци и даже датчаните са били роботърговци!
23
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Канада е обезпокоена: Какво прави Русия в Арктика?"Същото, което се опитва да прави Канада там.
22
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До11Русия е вършила същото с индианците!Индианците от Руска Америка ,от Северна Калифорния до Северна Аляска са пропищели от руската наглост!Преди двайсет години представители на едно от племената се съгласиха ,след повече от 200години ,да подпишат мирен договор в Анкоридж с Русия ,с него прекъсват обявената от тях война на руските нашественици!
21
2
 
22
 
! Отговори
№22 съм, продължавам преди 4 години
..континентален шелф стига до Полюса и значи съществува линия на северна руска граница. Тогава никой не възрази! Сега Канада се тръшка, Щатите готвят специална арктическа войска, от датската територия Гренландия няма протести, от Норвегия - също! Те също ще хапнат!Кой пречи на Канада да разработва нейния сектор?А Китай ще се включи по уговорка между Си и Путин. Китайците ще инвестират огромни средства, ще строят танкери и каквото трябва и ще вземат част от добитото.
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя какво правим ние на тази планета, то пък Русия в Арктика било проблема!
19
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай и Русия ще стават все по-силни. Нищо не може да ги спре. Сащ усещат че, вече губят почва и бавно ще се приберат в черупката си. Ние май пак избрахме грешната страна!?