Канада е обезпокоена: Какво прави Русия в Арктика?

Регионът е богат на нефт и газ
12 сеп 2019 22:43,
73
Канада е обезпокоена: Какво прави Русия в Арктика?
Снимка: Reuters, архив

Политическата рамка за Севера е един доста голям всеобхватен документ, който канадското правителство ще следва, за да интегрира северните територии на Канада. В Северните територии, които са 40% от цялата площ на страната от 10 млн. кв.км, живеят само 100 хиляди души, от които 80% са коренно население, т.нар. инуити. 90% от цялото население на Канада живее в един пояс по границата със САЩ, който е с около 300 км ширина, каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Канада е обезпокоена от ставащото в Арктика, от оживената дейност на Русия и Китай и иска да си запази позициите там".

"Още от времето на Руската империя се знае, че този регион е пълен с много богатства. Освен нефт и газ, има и находища на злато, цинкови руди и т.н. Новите технологии в цивилната, а и най-вече във военната област, изискват много нови химични елементи, които са налични в Арктика. Смята се, че 15-30% от находищата на газ и петрол са там. През август 2007 г. Русия заби знаме на дъното под самия Северен полюс. След това нейно действие се прие, че Москва има имперски претенции към целия район", заяви проф. Рангел Гюров, геолог в НБУ, в предаването.

Китай също проявява интерес към този район. Те сключиха договори с Гренландия, Исландия, Норвегия и Швеция и опитват да влязат в региона.

"Те измислиха и понятието „нов път на коприната“, каза още проф. Гюров.

Северният ледовит океан и полюсът не принадлежат на никой според международното право. Русия не може да иска собственост върху океана. Китайците са много агресивни, не само в Арктика, ами и в Африка и по целия свят. От редките елементи, които се използват в електрониката и са 14 на брой, а Китай добива 70% от тях.

"Това поставя Запада в зависимост и американците и европейците се опитват да го променят, защото не искат икономиките им да зависят толкова силно от китайски доставки", заяви Нестор.

Oще по темата четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари