Нетаняху иска да съставя "силно ционистко правителство"

Изборите в Израел са на кантар, без ясен победител
18 сеп 2019 07:45, Александър Попов
6
Нетаняху иска да съставя "силно ционистко правителство"
Снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че ще изчака окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори и ще започне преговори за съставяне на "силно ционистко правителство", съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Нетаняху не обяви победа, нито призна поражение, в реч пред привърженици на неговата дясна партия Ликуд след изборите, които не излъчиха ясен победител.

"В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви Нетаняху, изключвайки участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство, няма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", добави премиерът, цитиран от Франс прес.

Нетаняху изтъкна, че Израел е изправен пред "огромни предизвикателства", предаде БТА.

"Ние постоянно противостоим и действаме срещу Иран без страх, скоро президентът на САЩ Доналд Тръмп ще представи своя план /за уреждане на конфликта в Близкия изток/, който ще определи бъдещето на Израел и ние трябва да гарантираме, че нашите постижения ще бъдат запазени", добави Нетаняху.

Според последните екзитполове Ликуд получава между 30 и 32 места в 120-членния парламент, а "Синьо и бяло" - 32 места. Заедно с местата на стратегическите си или потенциални съюзници, двете партии биха получили около 55 или 56 места при необходими 61 за постигане на мнозинство, отбелязва АФП.

В тези изчисления израелските арабски партии са включвани в блока на Ганц, който вече заяви, че иска да води преговори с всички политически сили за съставяне на правителство.

Партията "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, за която се прогнозират 8 или 9 места, може да наклони везните в евентуални преговори. Снощи Либерман призова за правителство на националното единство, но без участието на ултраортодоксалните еврейски партии.

Лидерът на израелската центристка партия "Синьо и бяло" Бени Ганц, главен съперник на премиера Бенямин Нетаняху, заяви, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство и похвали успеха на партията си на състоялите се вчера парламентарни избори.

"Ще изчакаме окончателните резултати, но както стоят нещата, ние изпълнихме нашата мисия", заяви бившият генерал пред привърженици в Тел Авив. Ганц добави, че Нетаняху "не е успял в мисията си" да спечели пети мандат. Лидерът на "Синьо и бяло" каза също, че вече е започнал преговори с потенциални съюзници, но не спомена партията Ликуд на Нетаняху. "Готов съм да разговарям с всеки", увери Бени Ганц, чиято партия според екзитполове леко изпреварва Ликуд.

Нито една от двете партии заедно с традиционните им съюзници няма да успее, според прогнозните резултати, да получи необходимите 61 места в 120-членния парламент, необходими за съставяне на стабилно правителство. При тази ситуация сформирането на следващия кабинет може да зависи от националистическата партия "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, която може да получи между 8 и 10 места в парламента. По-рано вчера Либерман призова за съставяне на широко либерално правителство на националното единство с участието на неговата партия, Ликуд и "Синьо и бяло".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Силно национистко правителство". Тези си направиха едно гето Газа, където да интернират и воюват, а Западния бряг го усвояват, строят и завладяват.
5
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Голямо надлъгване ще падне-всички са евреи...
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво. Мачкайте агресивните иранциии и всичките им солташациии. Най гадната и зла държава там ислямисткия ираннн. Подкрепящ всякакви терористични групи в Ливан, Сирия и Палестина, Йемен и др.
3
1
 
13
 
! Отговори
Малко преди 4 години
в страни, ама евреите по-прости от нас ли са, та при 9 000 000 население имат 120 депутати?
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нетаняху достатъчно араби изби, време е друг да поеме греховете !
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето един австриец състави силно арийско правителство и видяхме докъде я докара.