Гутериш алармира: Губим битката с климатичните промени

Срещата на ООН показва колко и дали ни е грижа за климата
20 сеп 2019 14:15,
14
Гутериш алармира: Губим битката с климатичните промени
Снимка: Pixabay

След лято на горски пожари, горещи вълни и урагани генералният секретар на ООН Антониу Гутериш казва, че на срещата на високо равнище за климата, която ще се състои в понеделник в Ню Йорк, разчита на нови обещания на правителства и компании да се откажа от изкопаемите горива.

Още по темата

Бразилия: Няма глобална климатична катастрофа!

В момент, когато тийнейджърката Грета Тунберг и други активисти засилват натиска над делегатите преди Срещата на ООН за действия за климата, официални представители очакват близо 60 страни да поемат по-големи ангажименти към Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

"Губим битката с климатичните промени", каза Гутериш на пресконференция в сряда. "Очаквам да бъдат обявени и представени няколко сериозни плана за намаляване на вредните емисии през следващото десетилетие и да постигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 г.", заяви той.

На масата на преговорите следващата седмица ще седнат представители на различни страни, включително на малките островни държави, които са най-уязвими от покачването на нивото на моретата, и на европейски държави като Франция и Германия, става ясно от проектопрограмата, видяна от Ройтерс.

Засега не се предвижда големите икономики, които все още строят или финансират електроцентрали на въглища като Япония, Южна Корея и Австралия, да се изкажат на форума, но те може да внесат своите планове. Американският президент Доналд Тръмп и бразилският му колега Жаир Болсонаро, единствените световни лидери, публично подлагащи на съмнение данните за климата, не се очаква да участват, заявиха техни представители.

Природозащитни групи казват, че срещата на високо равнище ще се проведе в решаващ момент, когато екстремните природни явления и покачването на температурите засягат все повече хора във все повече краища на света.

"Срещата наистина е много важна", каза Мей Буве изпълнителен директор на природозащитната група 350.org. "Това значи, че държавите най-сетне ще трябва да говорят за източника на пламъците, обгръщащи нашата планета: изкопаемите горива", каза тя.

На мушката са въглищата

Гутериш призова от 2020 г. в света да спре строителството на електроцентрали на въглища, за отказ от субсидиране на изкопаемите горива и бърз преход към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като слънчева, вятърна и геотермална енергия.

Той и други служители на ООН искат също Китай да избягва увеличаване на въгледобива в Азия и Африка чрез инфраструктурния си проект "Един пояс, един път".

"Много по-загрижен съм за страните от Африка, които трябва да имат възможност да не се обвързват с въглищата. Трябва да им се дадат повече възможности за използване на ВЕИ", каза пратеникът на ООН за климатичните промени Луис Алфонсо де Алба в интервю за Ройтерс.

Сред представителите на частния сектор, поканени на срещата на върха, е изпълнителният директор на датската енергийна компания "Йорстед", която тази година се освободи от петролните си и газови активи и закри електроцентралите си на въглища.

Но група големи петролни компании, обединени в Петролната и газова инициатива за климата ще организира среща в кулоарите на форума на върха, насочена към смекчаване на въздействието върху климата на изкопаемите горива чрез технологии за улавяне на въглерода и неговото складиране, както и чрез улавяне на метана, става ясно от програмата на събитието.

Въпреки че Парижкото споразумение задължава правителствата да осъществят бърз преход към чиста енергия, световните емисии на парникови газове отбелязаха рекордни нива миналата година. Според сегашните ангажименти по споразумението светът лесно ще задържи повишаването на световните температури с две градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха, праг, чието надвишаване ще има катастрофални последици, предупреди в доклад през октомври подкрепяната от ООН Междуправителствена комисия за климатичните промени (МККП).

Комисията съобщи също миналия месец, че ще са необходими значителни промени в използването на обработваемите земи, за да се предотврати ускореното затопляне и предстои да публикува още един доклад за въздействието на климатичните промени върху световния океан следващата седмица.

Въпреки че подкрепата на правителството на Тръмп за изкопаемите горива и търговското напрежение между САЩ и Китай подкопаха надеждите за глобално сътрудничество за климата, дипломати казват, че виждат някои окуражаващи сигнали. Възходът на активизма издигна климата по-високо в дневния ред на някои страни, по-специално в Северна Европа, докато бедствията - от наводненията в Средния Запад на САЩ до пожарите в Амазония и Арктика, привлякоха вниманието на избирателите.

В Европа новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че иска да направи Европейския континент първия с нулеви въглеродни емисии в света. В САЩ кандидатите на демократите за президентските избори догодина подкрепят предложената Нова зелена сделка за насърчаване на ВЕИ и отказ от използването на изкопаеми горива.

Инвеститорите забелязват това и преместват парите си в компании, свързани с екологично чисто производство, каза Найджъл Топинг, изпълнителен директор на We Mean Business, организация с нестопанска цел, работеща с компании за мерки за защита на климата. "Виждаме, че инвеститорите са категорични, че промяна ще има", каза той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо медиите вече не споменават ядрена енергетика? Направете добри синтезни реактори, вместо стотици хиляди кв. км. покрити с панели. А петролът и газта са приемливи междувременно.
12
3
 
3
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Библията е притча и нищо повече.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не значи, че човек не и влияе с неговата дейност, обаче.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята показва че досега никой нее спечелил битка с природата. Ако си бяха направили труда да прочетат в архивите исторически данни щяха да знаят че в природата съществуват така наречените цикли. Тези цикли си имат периодичност. Та нима по времето на Ной някой е бил виновен за библейският Потоп. Ами за смяната на полюсите кой е винове. Ами за отръпването *** морето от пустинята Сахара има ли виновни. Природата винаги сее променяла както в миналото така и в настоящето също и в бъдещето.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черните души довеждат тази цивилизация от ходещи торби с л....а до унищожение. Земята никой не може да я унищожи. Тя се самопочиства от *** и всичко започва отново. Това е ставало стотици пъти но *** не искат да живеят нормално и ще се повтаря до безкрая.
8
2
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Че климатът се променя - така е - летата станаха жежки , валежите - оскъдни, няма и сняг, реки и водоизточници пресъхнаха, тревата пожълтява вече от юни, тази година листата на дърветата започнаха да окапват от сушата още от юли, към момента в гората има маса изсъхнали дървета, земята е нацепена от пукнатини, широки по 3-4 санта... това е очевидно... за причините - може да се спори , но каузата е обречена - никой няма да може да накара Китай , Индия Русия , САЩ да спазват някакви еконорми ...
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако продължавате да вярвате на "активисти", подобни на Грета, Господ няма скоро да коригира климатичните промени. :)
6
0
 
5
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Е добре де тоя вулкан отделя ама и човека отделя ако човека намали отделянето си това само може да подобри ситуацията.Ако човека отделя все повече плюс вулкана ще става все по лошо.Колкото по-малко толкова по-добре.
5
1
 
5
 
! Отговори
Просто статистика преди 4 години
Всеки ден по света има някой изригващ вулкан. И преди истерията с глобалното затопляне учените от Кралската академия на науките (UK) са го доказали с факти, че само да един ден вулканите отделят повече парникови газове, отколкото човешкият фактор за една година.За любопитните - вижте филма на Дискавъри "The Global Warming Swindle". До ден днешен забранен за показване в САЩ и Канада (защо ли?).
4
3
 
7
 
! Отговори
Глобалните преди 4 години
промени в климата са пряко и непряко повлияни от дейността на човека. Ако не ги виждате, значи сте или слепи или предубедени. Не може всяка година да излиза доклад, от който да става ясно, че възобновимите ресурси на планетата се изчерпват все по-бързо и бързо и човечеството да се самобаламосва, че нещо прави. За съжаление дисбаланса ще се усеща все - по ясно и отчетливо с климатични крайности. Дано да не съм прав.
3
6
 
6
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Глобалното затопляне няма от кво друго да е причинено освен от човека.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глобалното затопляне не е причинено от човека !вкарайте си го веднъж завинаги във вестникарските глави и не лъжете хората.всичко това се изполва за предтекст и оправдаване на въглеродните данъци.младите активисти се побъркват от нещо, което не съществува.вместо да инвестират сили в протести срещу банките и корпорациите, те се занимават с лов на вещици !
1
6
 
7
 
! Отговори
Гнусни Еврейски преди 4 години
ЛЪЖИ !!!!тези глупости за глобалното затопляне ги слушан от 1980 !ледовете щели да се разтопят, океана да ни залее .... ГЛУПОСТИ !!!40 години по късно и ледниците не са мръднали и океана и на сантиметър не се вдигна ...само дето гнусния юдо-масонки елит почна да ни събита 100-тици милиарди еко-данъци, а какво парвят с тези пари така и не стана ясно - спонсорират електрически коли и проиьведени в Китай слънчеви панели и ветърни търбини .....