Колумбия иска международни санкции срещу Венецуела

Дестабилизирала Латинска Америка
22 сеп 2019 08:34, Александър Попов
7
Колумбия иска международни санкции срещу Венецуела
Снимка: Reuters

Колумбийският президент Иван Дуке призова за съгласувани международни санкции срещу Венецуела, така че подкрепата на нейния президент Николас Мадуро за колумбийските бунтовници и наркотрафиканти да не дестабилизира повече Латинска Америка, предадоха Ройтерс и БТА.

Дуке, който обвинява Мадуро, че дава убежище на бойци от демобилизираната сега колумбийска партизанска групировка ФАРК и все още действащата Армия за национално освобождение, сравни венецуелския ръководител с бившия сръбски президент Слободан Милошевич, който беше изправен пред правосъдието за военни престъпления при конфликтите, дестабилизирали Балканите.

"Трябва да проучим колективни санкции и действия, така че на заплахата от закрилата на Венецуела за тероризма на нейна територия да се сложи край", заяви Дуке пред Ройтерс, преди да замине за заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Международната общност трябва да осъзнае, че на диктатурата скоро трябва да се сложи край, тъй като хуманитарната трагедия в добавка към укрепването на диктаторски режим, съжителстващ с наркокартели и тероризъм, е заплаха за цялото западно полукълбо и за стабилността по света", отбеляза той.

Мадуро обвинява Колумбия, че се готви да нападне Венецуела и многократно я предупреди да не извършва съгласувана с американското правителство инвазия.

Дуке каза, че латиноамериканските страни може да се позоват на Междуамериканския договор за взаимна помощ (ТIAR) срещу Мадуро. Съгласно договора нападение срещу една от подписалите го страни се смята за нападение срещу всички страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Дрога-пари-контри преди 4 години
САЩ организират нов сценарий по модела: "Наркотик-пари-контри" за сваляне на неудобно правителство както по времето на Рейгън. Тогава военните лагери на диверсантите бяха в Хондурас, сега са в Колумбия. Тогава бяха срещу Никарагуа, сега са срещу Венецуела. Тогава не успяха, и сега също няма да успеят.
5
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Той може да си призовава колкото иска. Венецуела заплашва Колумбия точно толкова, колкото Русия заплашва ЕС. Но стратегията е такава: "Помощ, заплашват ни! Дайте да ги нападнем!"
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже в Южна Америка осъзнаха, че диктаторите са просто шайка разбойници, които почват да бият, когато искаш да ги свалиш. Всички страни, около Венецуела трябва да се организират и да обесат тоя смешниккк тормозвщ народа си. Армията няма да го подкрепи под такава заплаха. Време е да висне на дървото, като всички военни престъпници през последните 70 год.
3
3
 
12
 
! Отговори
демократ преди 4 години
Цветанов и Плевнялиев, и те "искат".
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аман от *** и подлизурковци! сега ще чака тръмп да му каже "конграчулейшън, ванка! бравос"! срам за колумбия!
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъниците, обслужващи пиндоски интереси се разлаяха.