Путин предлага мораториум върху ракетите в Европа

Руският президент изпратил писмо до десетки страни и НАТО
25 сеп 2019 12:58, Елка Василева
74
Путин предлага мораториум върху ракетите в Европа
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин е изпратил на 19 септември до столиците на няколко десетки страни, включително всички членки на НАТО, послание, в което предлага мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа и други региони, пише "Комерсант".

Вестникът се позовава на пожелал анонимност дипломат от страна, членуваща в Северноатлантическия съюз. Русия и по-рано е предлагала на НАТО подобни договорености, но алиансът не прояви интерес, припомня той.

Допитване на изданието показало, че Кремъл е изпратил аналогични послания и на редица държави извън НАТО, например на Китай. Писма са получили също върховният външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според събеседник на "Комерсант" в една от страните-получателки НАТО не разглежда сериозно предложението на Москва, защото смята, че Русия вече е разположила такива ракети на своя територия. Посланието на Путин обаче сочи, че Москва е готова да докаже правотата си с дела, заявява всекидневникът, цитиран от БТА.

Още по темата

"Бих желал да отбележа, че осъществяването на подобна схема (мораториум, бел. на изданието) ще изисква допълнителни мерки за проверка, особено при положение, че на територията на Европа вече са разположени пускови установки за ракети със среден обсег. Готови сме да обсъдим съответните технически аспекти", се казва в документа, цитиран в материала.

След подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) и до началото на 2000-те години Русия и САЩ провеждаха взаимни инспекции, за да се убедят, че забранените ракети се унищожават, а нови не се произвеждат и не се разполагат. Оттогава обаче не е имало инспекции в рамките на договора, при все че периодично са били свиквани заседания на специалната консултативна комисия.

По-рано тази година Вашингтон и Москва спряха да изпълняват ангажиментите си по договора, сключен в края на 1987 г. между СССР и САЩ. Двете страни неведнъж си отправяха взаимни обвинения, че нарушават споразумението.

От писмото на Путин става ясно, че Русия е готова да договаря със страните от НАТО мерки за проверка дори без ДРСМО, подчертава вестникът.

Още преди година, щом се разбра, че ДРСМО скоро ще се разпадне, Москва предложи на Вашингтон да се подпише на най-високо равнище съвместно изявление за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектодокументът беше предаден на Вашингтон още през октомври 2018 г. В него се посочваше, че в "ядрена война не може да има победители и тя никога не бива да започва". Подобни изявления е имало и по време на Студената война, при управлението на Леонид Брежнев в Русия. САЩ и до днес не са отговорили на инициативата на Москва. Вашингтон и съюзниците му засега не са дали отговор и на новото послание на руския президент, отбелязва "Комерсант".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
4
 
! Отговори
наблюдаващ преди 4 години
Колегата споменава за черен и червен хайвер,дива сьомга,горбуша,чавича...В Канада и САЩ,средностатистическият гражданин набива пица,хот-дог,хамбургери,чипси и най-вече се налива с пепси и Кока-Кола.Индустриалият хляб(нарязан на филийки) за тостер си е абсолютно самоубийство. Колбасите им са като бавнодейсваща отрова.Децата от 6-7 годишни вече са с наднорменно тегло.Има квартали,в които неможе да срещнете строен човек.А,психично болните защоли са толкова голям процент в щатите?В Канада вече се
57
1
 
6
 
! Отговори
неграмотен преди 4 години
Колко образовани лакеи славят чуждите в екстаз. Сьщо като преди 10/11. Вечна дружба пляс пляс пляс. Слуги с власт вьрху народ си.Айде,бьлгарани,слагайте ракети и при нас. Да ни изпарят по план на господарите. Слугинаж на власт.хи хи. отврат
56
4
 
6
 
! Отговори
наблюдаващ преди 4 години
"САЩ няма да успеят дори да мигнат,защото от тях ще остане само прах"-Я.Кедми.Съдбата на Европейските страни( в които има разположени ракети срещу РФ),при агресия срещу Калининградският военен окръг:също!Тотално остъкляване.И друго,не трябва да се забравя атомният потенциал на Китай,Св.Корея,Индия,а сега и на Пакистан.Лидерите им много често се ръкуват с руските си колеги,преговарят за нови ПВО-системи.Не толкова голям сюрприз ,може да се окаже и Турция.
55
1
 
7
 
! Отговори
наблюдаващ преди 4 години
Посланието на руският президент е много на време!Европа,като и преди ПСВ е определена за сцена на бойни действия.Т.е.,отвличащ маньовър от истинският ядрен удар.Да, ама тази концепция е много остаряла.Полша се събуди и тревожно фиксира взор към новите военни технологии на Големият съсед.Другите страни също разбраха ,че играят роля на "таргет". Мнозина политици и военни анализатори се вслушват все повече в думите на Яков Кедми!
54
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Дребния, злобен диктатор предлага мораториум щото ватата нема кво да яде."Та последните поне 5 години РФ изнася повече зърнени храни от Великите ГМО производители САЩ(за 2018 с 35% повече). Прибавете към това че вече е износител на Пилешко и яйца(ясно защо). Да в РФ Плодове и Зарзават не виреят и се внасят но Руснаците да няма какво да ядат... ЯВНО ЧУКЧА Е МНОГО ГОЛЯМ ПИСАТЕЛ И НИКАКЪВ ЧИТАТЕЛ А МИСЛИТЕЛ ВЪОБЩЕ НИКАКЪВ ГО НЯМА
53
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"но за сметка това малкия продължава да се хвали с клипчета за посейдони, буревестници, булави и вся остальная ***. Наблъска Калининград и Крим с ядрени ракети и предлага да се узакони положението."Франция и Великобритания имат такива ракети(със среден обсег) от поне 50 години и това никога не е било проблем. Проблем стана в момента когато САЩ ракети Пършинг 1/2 бяха разположени в Европа или ще стане когато нови САЩ ракети ще се разположат ОТНОВО в Европа.
52
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дребния, злобен диктатор предлага мораториум щото ватата нема кво да яде.
51
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Монголоидни нагляри - целия Кьонингсберг наблъскан с ракети и имат очи да призовават към разоръжаване другите суверенни държави?!"Белокожи(и не само) нагляри - В Полша и Германия се съсредоточават войски с основна цел да се ликвидира анклава Калининград(Кьонинсберг) и наглярите дори не крият по някакъв благовиден повод какво е реалната роля на тези военни части. Дори и нарочни учения правят.
50
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Всеки съсед на фашистите от р00сиа трябва да разположи ракети по границата си с тях и да изградят бази на НАТО за да не им минава през ума на монголоидите да ги нападат както стана с Украйна и Грузия"РФ няма проблем европейските страни да разположат СОБСТВЕНИ ракети на СОБСТВЕНА територия реално двете ядрени страни ВБ и ФР реално нямат междуконтинентални ядрени ракети а имат точно такива със среден обсег до 5000км, защото по-далекобойни не са им нужни.А на САЩ за агресия са нужни
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монголоидни нагляри - целия Кьонингсберг наблъскан с ракети и имат очи да призовават към разоръжаване другите суверенни държави?!Всеки съсед на фашистите от р00сиа трябва да разположи ракети по границата си с тях и да изградят бази на НАТО за да не им минава през ума на монголоидите да ги нападат както стана с Украйна и Грузия!!
48
5
 
11
 
! Отговори
до УМНИКА с 10 долар преди 4 години
Ти майна, може и да си бил с 10 долара в джоба, ако въобще си бил роден тогава. Но хората работеха и с тези пари малко или много не знам как успяха да си строят къщи, да раждат деца и да ходят на море всяка година. Аз всяко лято почивам в България и виждам, че българите по морето са ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ. Както на Карибите местните се правятна шутове само да привлекат някой долар. А в чужбина работеха маса хора и никой не е спрян да ходи където и да е. Сега ВИЗИ за САЩ, ШЕНГЕН, МЕНГЕН...
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятелите на Шорос активно пишат за и*анатовските си господари
46
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Путин може да поиска и мораториум на автомобилите в Европа защото Русия не може да произведе автомобил и това я застрашава."ПОРЕДНИЯ ЧУКЧА ПИСАТЕЛВ Русия има за всичко което се внася мита. Мито няма само върху стоките които са с 100% руска локализация - тоест се произвеждат от А до Я в Русия. Дори и марки като Мерцедес има завод в Русия където се произвеждат автомобили от А до Я. Та за какъв мораториум говорим? Това е Руска политика от десетилетия.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НР БЪЛГАРИЯдрОгарю каскет по времето на НРБ, човек взимаше 10 долара заплата, т.е. малко по-добре от Куба в момента. Айде мерси от "добронамеренията ти", отивай в руския гулаг или при кимчо, може и да не те изстреля с ракета в морето.А сега по темата, дрОгарю путин, върви ли буревестника? А него къде ще го разположите?
44
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин може да поиска и мораториум на автомобилите в Европа защото Русия не може да произведе автомобил и това я застрашава.
43
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SatiraСАЩ ПОБЕДИ СВЕТОВНИЯ АГРЕСОР РУСИЯ!
42
2
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Европа практически няма ракети - на САЩ са, които са установили военни бази по цял свят. За последните 100 години Европа е терен на 2 световни войни, от които някой извлича огромни печалби..
41
9
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Чакай на Русия, да й свърши бензина.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Gandy Виждаме, че си малограмотен.
39
7
 
15
 
! Отговори
Gandy преди 4 години
Бьлгария наряза ракетите си по договора, който вече е невалиден. Ще се приемат ли нови на вьорьжение? Или като победена страна от студената война няма да ни разрешат. За справка , не се разрешават тежки урьдия,авиация и наборна служба. Гаубици и самолети нарязахме, армия ськратихме драстично. Нато ни пази с ам.бази. То и колониите се пазят от армията на колонизаторите,ама ги цуцат и са завладени.Да ви да виждате прилики?