Афганистан избира президент, 14 са кандидатите

Изборите се провеждат при засилени мерки за сигурност
28 сеп 2019 07:45, Анисия Иванова
1
Афганистан избира президент, 14 са кандидатите
Снимка: БТА

Президентски избори се произвеждат в Афганистан днес, предадоха световните агенции. Около 9,6 милиона афганистанци имат право на глас. 5373 избирателни санкции ще бъдат отворени при засилени мерки за сигурност. За сигурността в изборния ден ще се грижат над 72 000 членове на афганистанските сили за сигурност.

Изборите струват на афганистанските власти 150 милиона долара, от които правителството е осигурило 90 милиона, а останалите са от международни донори, отбелязва ДПА. Надпреварата за президентския пост ще е между 14 кандидати, след като четирима се отказаха от участие, предаде ДПА. Сред тях са настоящият президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, посочва Ройтерс.

Анализатори очакват Гани да спечели втори петгодишен мандат. Той е учил в чужбина, представител е на пущунското мнозинство и е прекарал по-голямата част от живота си зад граница, където е работил и в Световната банка. След свалянето на режима на талибаните Гани се връща в родината си и е назначен министър на финансите от тогавашния президент Хамид Карзай. Кандидатира се за държавен глава през 2009 г., но без успех.

Пет години по-късно обаче е избран на поста. Гани поема управлението на страната, след като по-голямата част от чуждестранните сили напуснаха Афганистан, и без тяхната подкрепа неговото правителство трудно се справя с борбата с талибаните, набрали отново сила, отбелязва ДПА.

Основният му съперник Абдула Абдула, който по образование е лекар, първо е бил от антикомунистическата съпротива. След това той се присъединява към Ахмад Шах Масуд, който оглавява подкрепяна от САЩ муджахидинска група, сражаваща се срещу съветските войски през 80-те години на миналия век и който после се противопоставя на талибаните. Шах Масуд загива при самоубийствен атентат на 9 септември 2001 г., припомня Асошиейтед прес.

След свалянето на талибаните от власт Абдула Абдула е външен министър при президента Карзай, но през 2006 г. подава оставка. Кандидатира се за президент на два пъти - през 2009 г. и 2014 г. На последните избори печели 45 процента на първия тур срещу 35 процента за Гани. На втория тур обаче Гани получава 55,3 процента, а Абдула - 44,7 процента, припомня Асошиейтед прес. Вотът тогава е белязан от големи нередности и след обявяване на резултатите от втория тур настъпва хаос. САЩ се намесват, за да се сформира правителство на националното единство, което бива оглавено от Абдула при президент Гани.

Сред останалите кандидати е Рахматула Набил, който е инженер и е оглавявал редица служби и органи за сигурност в страната, отбелязва Асошиейтед прес. Кандидатира се и Гулбудин Хекматияр, който ръководеше една от подкрепяните от САЩ муджахидински групи, сражавали се срещу съветските войски. При управлението на муждахидините той е назначен за премиер, но влиза в конфликт с конкурентни муджахидински групи и превръща Кабул в бойно поле. При управлението на талибаните живее в Иран.

Връща се в Афганистан след свалянето на режима на ислямисткото движение и се сражава с оглавяваната от САЩ коалиция. През 2003 г. американският Държавен департамент го включва в терористичния си списък. През 2016 г. Гани предоставя на Хекматияр имунитет, което му позволява да влезе отново в политиката, припомня ДПА.

Сред водещите кандидати е и Ахмад Уали Масуд, най-малкият брат на Ахмад Шах Масуд. При управлението на муджахидините Ахмад Уали Масуд е дипломат в афганистанското посолство в Лондон, а по време на талибаните той е техен посланик в британската столица, но не е международно признат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Изискването към кандидатите сигурно е да могат да стрелят с пистолет и АК-47, да яздят кон, да боравят с ръчни гранати, да хвърлят нож в цел и т.н.