Австрия отива утре до урните: Отново ли ще избере Курц?

Всички проучвания сочат, че АНП ще спечели изборите
28 сеп 2019 16:36,
9
Австрия отива утре до урните: Отново ли ще избере Курц?
Снимка: БТА

В Австрия утре ще се състоят предсрочни парламентарни избори в Австрия, предизвикани от най-големия в следвоенната история на страната скандал. Аферата Ибиса стана причина да се разтрогне правителствената коалиция на Австрийската народна партия (АНП) и Австрийската партия на свободата (АПС) начело с федералния канцлер Себастиан Курц от АНП.

След 134-дневна ожесточена предизборна кампания пред избирателните урни имат право да застанат 6 милиона и 400 хиляди австрийски граждани, които да посочат коя от партиите е спечелила тяхното доверие. В пет часа след обяд, непосредствено след като затворят изборните бюра, ще бъдат съобщени първите прогнозни резултати. Предполага се, че те ще са с отклонение от два, а може би и повече проценти, тъй като над един милион австрийци са пожелали изборните бюлетини да им бъдат изпратени по пощата на домашен адрес или в чужбина и гласовете им ще бъдат преброени най-късно до четвъртък.

Още по темата

Всички социологически проучвания сочат, а и единодушното мнение на политическите наблюдатели е, че победител на тези избори ще бъде АНП, която ще добави около три процента към последния изборен резултат и ще спечели 34 процента от гласовете. Оспорвана ще бъде борбата за второто място в класацията, тъй като социологическите анкети отреждат на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) начело с Памела Ренди Вагнер 22 процента, а на АПС с лидер Норберт Хофер - 20 процента. Но след разразилия се в последните дни преди изборите нов скандал около бившия лидер на АПС Хайнц Кристиан Щрахе, свързан с подозрения за злоупотреби с партийни пари, живот за сметка на АПС, включително и покриване на част от жилищния наем с партийни пари, се очаква партията да загуби част от избирателите си.

По-малките партии също се борят за всеки глас. Останалата на последните избори извън парламента Партия на зелените очаква минимум 12 процента от гласовете на избирателите, тъй като темата климат на планетата и опазване на околната среда са актуални повече от всякога и новото ръководство начело с Вернер Коглер успя да върне своите избиратели, подкрепили на миналите избори АСДП и НЕОС.

Много вероятно е за либералната партия НЕОС с лидерка Беате Манл-Райзингер да гласуват 8 процента от австрийските граждани и няма съмнение, че нейни представители ще са част от новия австрийски парламент. Това обаче не е така сигурно за партията "Йецт" (Сега), създадена през 2017 година от напусналия Партията на зелените дългогодишен депутат Петер Пилц и неговите сподвижници. За нея прогнозите са, че няма да премине четирипроцентната бариера и да прати депутати в парламента. Няма шанс за парламентарна представеност и Австрийската комунистическа партия.

Независимо от партийните листи депутати в новия парламент могат да станат кандидати от преференциалните листи, които ще получат директен мандат.

Много са въпросителните около състава на бъдещия кабинет. След изборите следват трудни правителствени консултации. Възможни са различни варианти: досегашната коалиция между АНП и АПС изглежда малко вероятна, тъй като в хода на предизборната борба двете бивши партньорки си размениха доста удари, също така малко вероятна засега изглежда и коалицията АНП и АСП.

Възможни са и тройни коалиции АНП, НЕОС и Зелени или АСДП, НЕОС и Зелени, а в една от предизборните дискусии Себастиан Курц допусна възможността да състави еднопартийно правителство на малцинството. Още сега е ясно едно: АСДП, НЕОС и Партията на зелените заявиха категорично, че няма да влязат в коалиция с АПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
'Очаква се..."Кой и на какво основание очаква?Спокойно! Другарят Севастиан ще сложи на другите партии първите три букви от фамилията си.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Курц е ВЕЛИК канцлер, по-велик и от Бисмарк! Още нямам право да гласувам, но го подкрепям от все сърце! А тази Ранди-Вагнер е по-проста и от нашия еквивалент. Мачкай, Басти!
6
0
 
11
 
! Отговори
Почитателка преди 4 години
Страхотен е Курц, прекрасен, посочете друг млад политик като него - е, няма!
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Австрия си имат щаб и на соц. И на фашиз. Но ако не е Германия са нищо. Но много обичат да се правят на големи политици.
4
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Да. Той спечели и евроизборите през май , аккато е казал поетът, септември ще бъде май!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре кurtz соц. От колкото lange комунизъм.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре Курц ще им го накурци на левите нехранимайковци, които искат и Австрия да превърнат в мултикултурно гето!
1
0
 
12
 
! Отговори
Само Курц преди 4 години
Дано да го изберат. Перфектен е.