Екозащитници преминаха по улиците на Монреал

Грета Тунбер: Може да сте горди от вас
28 сеп 2019 08:52, Анисия Иванова
13
Екозащитници преминаха по улиците на Монреал
Снимка: БТА

Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на Монреал заедно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в рамките на поредната "световна стачка за климата", предаде Франс прес, като се позова на организаторите.

"Това не само е най-голямата демонстрация в историята на Квебек, но и най-голямата демонстрация за седмицата по света", обяви пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа. Самата Грета Тунберг каза: "Най-малко 500 000 сме. Може да сте горди от вас!" Полицията не посочи конкретни числа.

16-годишната шведка, която се превърна в емблема на надигналото се глобално движение за климата, отбеляза, че "няколко милиона" души са демонстрирали по целия свят този петък. "Ще продължим да го правим, докато ни чуят", обеща Грета Тунберг под овациите на множеството.

"Стачката за климата" миналия петък е събрала по последни данни общо над 6,6 милиона участници, каза шведската тийнейджърка.

Организаторите съобщават до момента за над 4 милиона демонстранти днес, отбелязва Франс прес.
Грета Тунберг отвърна на критиците, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Предполагам, че те трябва да усещат, че техните възгледи за света, интереси или каквото и да било. . . са заплашени от нас. Станахме прекалено шумни за хората, за да се справят с нас, затова се опитват да ни накарат да замълчим. Трябва да възприемем това като комплимент", каза шведската тийнейджърка.

Тази седмица Тръмп се подигра на Грета Тунберг, а канадският депутат Максим Берние я нарече паникьорка и психически нестабилна.

Огромната демонстрация в Монреал се проведе на фона на среща в канадския град на Международната организация за гражданска авиация, на която се обсъждат начини за намаляване на влиянието на сектора върху климата. В момента на пътническите полети се пада дял от 2,5 процента от въглеродните емисии. Очаква се обаче броят на пасажерите да се удвои до 2037 г., така че експерти предупреждават, че емисиите от гражданската авиация ще се увеличат, ако не бъде направено нещо, отбелязва Ройтерс.

Протести за климата се проведоха вчера по целия свят. Те започнаха в Нова Зеландия и стигнаха чак до Великденския остров. Над 100 000 души се събраха в Рим. Те издигнаха лозунги като "Променете системата, не климата" или просто "Бъдеще".

В Лисабон португалската полиция принуди стотици демонстранти да напуснат една от главните улици след мирен протест с участието на хиляди младежи по-рано вчера. "Няма планета Б", предупредиха участници в проявата. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 4 години
"Грета Тунбер: Може да сте горди от вас" Аспержера си личи от 100км. Казва се със себе си, не от вас, само че аспержерите не го казват така.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как само половин милион?!? Поне половин милиард са били, ако не и повече. Другари, другари, зле е работата при вас. Дори пропагандата не ви се отдава!!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наблюдател много ме разсмя!!:))))Така е, навсякъде се пише за нея и все повече ще пишат -"Гретито" вече е икона! И не случайно. На политиците по високите етажи трябва да крещиш , за да те чуят! Грета с това слово го направи брилянтно и емоционално. Докосна много сърца . Вярвам на хора като нея, които не крият чувствата си и сълзите, които преживяват. Аз изгледах много интервюта с нея в ток шоута и пресконференции , Грета съвсем не е невротична и.злобна тинейджърка както се опитват да ни убеждават някои, а много спокойно и миловидно момиче с чувство за хумор!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на Монреал..."По две дръвчета да бяха засадили, вместо да "преминват" - ето ти, 1 милион дърва, много по-силен еко ефект. Но е по-модерно да се кряска и изпада в истерия.Апропо, еко-активистите що хабят хартия за плакати, а? Само на Грета плаката й е 1 клон отрязан.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Света е пълен с ***
7
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо екозащитниците не насочат усилията си към намаляване ръста на населението в Африка и Азия?
6
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Тамън си викам туканка не може да не пише нещо за Гретито и пише. Всяка втора новина е за нея.
5
1
 
5
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Колкото и тая да развява шведски надписи Монтреал винаги е бил френски град.
4
2
 
8
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Много пара се хвърля от организации като Гринпйс,WWF,IUCN, CEEWEL BirdLife и още и още,неправителствени организации ,които не търпят диалог и стигат до крайности.Всеки нормален човек иска чиста и здрава природа но такива истерични и непремерени изяви като на Тунберг не помагат никому. Зелени,зелени и доста ,,неузрели"
3
0
 
0
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ПРИРОДА
2
1
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
И онова е там интересно ми е кога учи и разбира ли за какво говори когато се опитва да се прави на учителката строга.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това момиче Мусайбе, не му се учи!