20 хил. поискаха в Москва свобода за политзатворниците

Опозицията критикува съдебното преследване на демонстранти
48
20 хил. поискаха в Москва свобода за политзатворниците
Снимка: БТА

"Свобода за политическите затворници" поискаха близо 20 000 участници в завършилия днес в Москва митинг, предаде Франс прес.

Митингът бе свикан от опозицията, за да разкритикува съдебното преследване на демонстранти, включили се в предизборни протести това лято в руската столица.

Полицията съобщи за около 20 000 участници в проявата, а независимото сдружение "Бял брояч" информира за над 23 000.

Организиран от Либертарианската партия и подкрепен от опозиционера Алексей Навални, митингът бе разрешен от столичните власти. Десетки полицаи охраняваха демонстрантите, оградени с метални бариери.

"Не съм тук само заради себе си, но и заради онези, които не могат да дойдат или да бъдат заедно с близките си - онези, които са в затвора или вече са получили присъди", заяви от трибуната на митинга Любов Собол, съратничка на Навални.

От средата на юли до края на август в Москва почти всяка седмица бяха свиквани демонстрации, след като властите отказаха да регистрират мнозина кандидати на опозицията за септемврийските избори за градска управа. Редица прокремълски кандидати изгубиха вота, припомня АФП. Това бе най-силното протестно движение, откакто Владимир Путин се завърна в Кремъл през 2012 година.

Повечето митинги не бяха разрешени. По време на проявите, съпроводени с полицейско насилие, бяха задържани около 2700 души.

Повечето бързо бяха освободени, но 15 души прекараха седмици наред в изолатори, а шестима бяха осъдени на 2 до 4 години затвор за "насилствени действия" или нарушения на правилата за провеждане на публични прояви. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Москва с население 15млн.излезли 20хлд.Това е смешно.У крайната земя ще яде още дървото защото си присвоиха руски земи.Одеса украински кога е бил.При Хитлер и Сталин.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим, приятелю, не е кука. Крим е едно добро начало на завръщането на украинската земя на законните и собственици. Украинците заграбиха едни територии от Русия и се мислят за велики, понеже са откраднали от велик. Ама много са нагли и скоро ще загубят и малкото, което имат... Една малко - по - голяма военна акция едновременно в Одеса, Крим, Новорусия и Мариупол и Украйна е история. Не, историята се помни. Украйна и история няма да бъде...
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С искане не става. Защото ако ставаше останалите 18 милиона московчани със сигурност искат за тях поне доживотен. 18 милиона на 20 хиляди...
30
3
 
2
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
До Слава Укран !И що за дебыли слагат минуси?
29
2
 
5
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
Като гледам знамената на митинга, повечето са червени с петолъчка, смятам че снимката е на митинг на друга партия и просто един наглец е вдигнал табелата за едната снимка.Може да блъскате колкото си искате минуси, но манипулацията е много явна тука!!!
28
8
 
12
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Руснаците са един вид българи, исторически сме обвързани.Не знам хора, не подкрепям Путин, но той им закрепи държавата, след пияндето Елцин.Сложна работа!
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в хонг конг бяха поне 2 милиона.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък мисля че са поне 230.000
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 колона
24
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спукана му е работата на лили путин....
23
9
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До АнонименВажното е друго Митинга разрешен т.е. проведен според закона и арестувани няма или иначе казано ,сейр йок /да ме прощавате за турцизма но считам че най добре изразява ситуацията/Парите дадени за това се оказават хвърлени на вятара Целта е да има полиция палки кръв ако може А това ялова работа
22
22
 
12
 
! Отговори
Слава Україні ! преди 4 години
Украйна е Европа, а Крим - Украйна!Завинаги
21
11
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТРЪМП ВЕЧЕ Е В ИСТОРИЯТА!!!АНАЛИЗАТОРИТЕ ПИШАТ , ЧЕ РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В СЕНАТА СА ИЗГУБИЛИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПОДКРЕПАТА ЗА ТЯХ ЗАРАДИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРЪМП И ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ НЕГО!! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПИШЕ, ЧЕ НА ВЛАСТ ЩЯЛ ДА ДОЙДЕ ВИЦЕТО МУ МАЙК ПЕНС КОЙТО СЪЩО Е РЕПУБЛИКАНЕЦ-------ДЕМОКРАТИТЕ ДОПУСНАХА ГРЕШКА С ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ТРЪМП, ЗАЩОТО ТАКА ПОМАГАТ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ!!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЪЩО ИМА ИЗГОДА ОТ ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ТРЪМП И ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА ВИЦЕТО МУ! ТРЪМП Е ОПОЗОРЕН!
20
7
 
20
 
! Отговори
джо преди 4 години
Ето, сега не могат да се оплачат. Митинга е разрешен никой не е арестуван. Ще поохарчат малко благодетелите и ще се кротнат. Навални само е по протестите иначе нищо няма като концепция. Пълно зеро.
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечен диктатор няма !
18
25
 
17
 
! Отговори
извод преди 4 години
В путинска Русия има политически затворници....
17
22
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Почва се Сибирската пролет... - септември ще бъде май...
16
8
 
7
 
! Отговори
Gandy преди 4 години
Вижте им лицата на водачите. Устремени,решителни и непоколебими.Като номенклатурчиците комунисти(и продажни като тях). Има и идеалисти предполагам. Имаше и в Либия и в Сирия,и у нас скачаха по "пьтя кьм ада с добри намерения". Питайте ги сега,биха ли повторили пред дулата на вьорьжената "опозиция"
15
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хюго БосКак да протестират хората, като ги арестуват и то неправомерно.
14
12
 
25
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
20 хил от 20 млн. Ми то мнооого голям митинг, бе. И като знаем кск грантаджиите си добавят по ефна- две нули, значи са били 2000, не повече.