Британския кабинет с предложение за споразумение с ЕС за ирландската граница

То бе изпратено в писмо до Жан-Клод Юнкер
Обновена: 2 окт 2019 21:00 | 2 окт 2019 19:40, Красимир Ангелов
0
Британския кабинет с предложение за споразумение с ЕС за ирландската граница
Снимка: Reuters

Британското правителство публикува предложението си за компромис за ирландската граница с цел избягване на излизане от ЕС без споразумение на 31 октомври, предаде Ройтерс.

Според Лондон това предложение, което се съдържа в писмо на премиера Борис Джонсън до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ще позволи да се избегнат физически митнически проверки на границата между двете Ирландии.

Планът заменя спорния "предпазен механизъм" от предишното споразумение и предвижда Северна Ирландия да е в същата митническа зона като Великобритания, но регулациите на ЕС да важат за тази британска провинция за известен преходен преход.

През това време в Северна Ирландия ще се въведе система на декларации с опростена процедура за малките фирми, за да се избегнат митнически проверки.

В документа се казва, че предложенията осигуряват целостта на общия пазар на ЕС и се съобразяват със Споразумението от Разпети петък, с което през 1998 г. бе сложен край на три десетилетия конфликт в Северна Ирландия.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя Борис Джонсън в британския парламент, одобри тези предложения на премиера.

Партията заяви, че предложенията не застрашават вътрешния пазар на Обединеното кралство и опазват Споразумението от Разпети петък.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари