ЕСПЧ: Отричането на Холокоста не влиза в свободата на словото

Жалбата била от германски неонацистки депутат
3 окт 2019 20:00,
19
ЕСПЧ: Отричането на Холокоста не влиза в свободата на словото
Снимка: архив Reuters

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, сезиран от бивш депутат от германска неонацистка партия, потвърди днес, че изявления, отричащи Холокоста, не попадат под защитата на свободата на изразяване, предаде Франс прес.

"Такива изявления не биха могли да получат защитата на свободата на изразяване, предложена от Европейската конвенция за правата на човека, тъй като са в противоречие със самата конвенция", се казва в прессъобщение на ЕСПЧ, който потвърждава становище, изразено вече в редица подобни случаи, пише БТА.

ЕСПЧ - съдебният клон на Съвета на Европа, беше сезиран през 2014 г. от Удо Пастьорс - бивш депутат в регионален парламент от неонацистката Национал-демократическа партия на Германия.

До 2016 г. Пастьорс е бил депутат в германската провинция Мекленбург-Предна Померания. През 2012 г. той беше осъден в Германия за "поругаване на паметта на загиналите и съзнателно оклеветяване на еврейския народ, "заради негово изказване през 2010 г., в което говори за "така наречения Холокост".

"Жалбоподателят умишлено е изрекъл лъжи, за да оклевети евреите", подчертава ЕСПЧ, отхвърляйки жалбата на Пастьорс.

Седемте съдии са единодушни, че "Пастьорс умишлено е заявил неистини, за да клевети евреите и преследването, на което са били подложени" и, че отговорът, даден от германските съдилища, е бил "пропорционален на преследваната и необходима цел в демократичното общество".

Към ЕСПЧ може да се обръщат граждани на 47-те държави членки на Съвета на Европа, когато всички възможни жалби в собствената им страна са изчерпани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"И още нещо,"евреи" е религиозна секта,а не,както повечето хора си мислят,НАРОДНОСТ,която включва екземпляри от всички раси?!"Тука грешиш.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕСПЧ,да се чете Еврейският съд по правата на човека,НО НА ГОЙСКОТО СТАДО ТРЯБВА ДА Е ИЗВЕСТНО,ЧЕ "ЧОВЕЦИ" ПРЕД ЕРЕЙСКИЯ БОГ(А ДРУГ СПОРЕД ТЯХ НЯМА),СА САМО ЕВРЕИТЕ,ИЛИ ПО-ТОЧНО ИЗПОВЯДВАЩИТЕ ЮДАИЗМА -ВСИЧКИ ДРУГИ,СА "ГОИ"!Праете си сметка,от какви "съдии" е съставен този "съд" и КОГО Е ЗАДЪЛЖЕН ДА СЪДИ!Съдят се само гоите!ЕВРЕИТЕ ГИ СЪДИ САМО ТЕХНИЯТ РЕЛИГИОЗЕН СЪД!И още нещо,"евреи" е религиозна секта,а не,както повечето хора си мислят,НАРОДНОСТ,която включва екземпляри от всички раси?!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно кучето да отрича салама?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо отричат холокоста? Какви нацисти са?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо,"холокост" е еврейска религиозна догма,съгласно техните "свещени книги",съгласно която,ЕВРЕИТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ В "ЧЕСТ" НА СВОИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ПРАЗНИЦИ И ДАТИ ОТ ИСТОРИЯТА ИМ,ДА ДАВАТ ЖЕРТВА НА ТЕХНИЯ БОГ "ЯХВЕ" СЪС ЖЕРТВИ ИЗМЕЖДИ НЕЕВРЕИТЕ,НАРЕЧЕНИ ОТ ТЯХ "ГОИМ"(ГОИ),нещо долно мръсно,стоящо под животното на евреина.Второ,"холокост",както ни го пробутват,е организиран от еврейската религиозна върхушка холокост, чрез жертване на второкачествени евреи,ЗА ДА СЪЗДАДАТ ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ!!!
7
0
 
24
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Самия факт, че критиката на (нещо) се забранява със закон, съвсем естествено предизвиква недоверие и въпроси у хората. А що се отнася до (онова) въпросните да много, а отговори няма!!!
6
2
 
23
 
! Отговори
Орлов преди 4 години
Войната е "мир".Робството е "свобода".Цензурата е "борба с фейк нюз".Лъжата е "истина".Истината е "лъжа и клевета".
5
0
 
42
 
! Отговори
Не разбирам преди 4 години
Защо е пратен в затвора човек, който е посетил бивш концентрационен лагер и е правил там изследвания - умъртвявани ли са хора с отровни газове, има ли следи в почвата, че са погребани там такова количество жертви, умъртвени по този начин?Човекът е направил определени изводи. Ако някой има аргументи, с които да го обори, нека да го направи. Вместо това го пращат в затвора?!Съчувствам на онези, които са загубили свои близки в такива лагери, но недоумявам защо да се забранява анализът на факти?
4
0
 
35
 
! Отговори
adam преди 4 години
колко от седемте садии са еврей?:))
3
0
 
48
 
! Отговори
ined преди 4 години
Да обобщим, значи според съда лъжите на евреите не са лъжи и даже е подсъдно да се усъмниш изобщо, че те лъжат.
2
0
 
46
 
! Отговори
Що? преди 4 години
А отричането на Турското робство влиза ли?
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко ... не!