Бойко Борисов пристигна в Обединените арабски емирства

Икономика, образование, туризъм са част от темите, които ще се дискутират
5 окт 2019 16:30, Анисия Иванова
73
Бойко Борисов пристигна в Обединените арабски емирства
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Обединените арабски емирства, където ще бъде на двудневно работно посещение. В Абу Даби българският премиер беше посрещнат от Мохамед бин Ахмед Ал Бауарди, който освен държавен министър по въпросите на отбраната, е също вицепрезидент на най-големия инвестиционен фонд в страната „Мубадала Груп“ и член на борда на свободната зона за развитие на отбранителни технологии „Тавазун“. Това съобщиха от правителствена информационна служба.

В рамките на утрешния ден премиерът ще проведе среща с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Разговорът им в президентския дворец в Абу Даби ще бъде продължение на срещата им през октомври миналата година, когато българският министър-председател беше на официално посещение в ОАЕ.

Обединените арабски емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България сред страните от района на Залива. ОАЕ притежават високо индустриализирана икономика, която е една от най-бързо растящите в света и е в наш интерес да надграждаме търговско-икономическото си сътрудничество с тази страна. Към настоящия момент е неоползотворен инвестиционният потенциал на ОАЕ, които се нареждат на 37-мо място по размер на преките инвестиции в България.

Възможности за развитие на взаимодействието между България и ОАЕ има в редица сфери като цифровата икономика, образованието, културата, транспорта, енергетиката, а също така и по отношение на секторното сътрудничество във вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Налице са и добри перспективи за развитие на туризма, където се отчита значителен ръст. През 2012 г. броят на българските туристи в ОАЕ е 356, докато през 2018 г. достига приблизително 4900. Увеличение има и на броя на туристическите посещения от ОАЕ в страната ни.

България работи активно и по подготовката на участието си в предстоящото Световно изложение ЕКСПО 2020 в Дубай, ОАЕ. През декември миналата година българското правителство одобри участието на страната ни в изложението.

България ще представи своя павилион и цялостен образ в рамките на подтема „Мобилност“, която отразява нашето стратегическо географско положение от гледна точка на транспортни коридори и достъп до пазари. В рамките на изложението от 20 октомври 2020 г. до 10 април 2021 г. България и българските фирми ще получат възможност да установят бизнес контакти и да обменят опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
Терминал2 преди 4 години
Браво на Баце да ги научи как се правят магистрали!
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишат,че е на чрд-30 години на Пеевското дебеляново гадже Цветелина Янева.Кой не плаща обаче разноские,а ний...
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гостДа ама Боце си нема чаршаф, като тия от снимката . И те пак ли по джапанки го посрещат ?
50
5
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
Само Бойко може да спаси овчиците с злобни душици.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знае че влиза в затвора тука и отива да се запознае министрите на отбраната да се скрие в ОАЕ зимата.
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко за десет години управление има повече посещения в мюселмани държави отколкото страни от ЕС,като изключим Брюксел!Май освен посещения при Меркел и едно в Англия,други няма!
47
3
 
16
 
! Отговори
Будала Фонд преди 4 години
Ще изкупува на безценица Български земи, а в замяна ще дава 9000 лева заплата на всеки Гербаджия.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Баратока пак ли ше урежда да ми купуват ягнищата. Щото тия от Катар още ги чекам да ми ги купуват. Секи ден гледам да дойде некой Катарец и сеги нема. Вече забраих колко години ги чекам ама са над пет майче. Ама се некога ше додат нали Баратока каза а язе ного му вервам човеко никога не лаже. Ама дано доживеем че вече сам на 75 лазарника и мое да не ги дочекам.
45
2
 
24
 
! Отговори
Просто статистика преди 4 години
През 2019 Бай Бидон е ползвал правителствения самолет за лични разходки по света и у нас "само" 89 пъти. Един курс на този самолет е средно 55-60 хилки (само полета), отделно - хотели, плюскане, представителни за цяла сюрия придворни и гавази около него.Та - колко милиона народна пара е оплюскал с нулев ефект, смятайте сами!
44
2
 
22
 
! Отговори
Архитект-Респект преди 4 години
Браво, сега само остана да договори и една магистрала да им построи!
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ДО КОГА ЩЕ ОБИКАЛЯ СВЕТА БЕЗ ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРИЯ?
42
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След резила със завода на Фолксваген, Баце се чуди къде да се скрие за няколко дни. То не беше Йордания, то не беше ОАЕ...Изкара Пионко Плевнелиев да срича по темата колкото да се отчете дейност.
41
2
 
19
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
От утре ще потече река от милиардни инвестиции,ще се строят заводи за ролс ройсове,в Перловската река ще потече петрол...
40
1
 
13
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Сигур му харесват повече ***-симитлиския кмет да си вземе забележка !
39
3
 
18
 
! Отговори
121 преди 4 години
Кога в НРБ ще има общо национална стачка ?Айде бе, много срамежливо племе, минаха 30 год вече.Или чакате Славчо да ви освободи.
38
3
 
28
 
! Отговори
Рон Бургунди преди 4 години
Тоя селянин какъв го дири там. На шопинг май
37
1
 
28
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Че има ли танц със саби ? Бацко е много добър на него.
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези ако решът ще ни купят барабар с "цървулите"!Здраво са започнали да "инвестират" (изкупуват) каквото могът от бедните европейски държави от бившия соц лагер.Явно световната финансова икономическа криза не е далеч...
35
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Развейпрах!Дет не го сееш там никне!Куче влачи антерия..
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е ясно,ще искат земи,плодородни.В замяна ще му въртят парите.Бацеусеща,че наближава" Видов ден" ипришпорва финансите си.Неказва каквиги върши.Сутринта казаха,че в договорасъс северомакета,е оплескал договорадо предателство.Професора се аргумен-тира,но какво следва,след,като е факт.