Стрелбата в Германия е тероризъм. Полицията преследва заподозрените

Те избягали с кола по аутобана към Мюнхен
9 окт 2019 19:22, Нели Христова
12
Стрелбата в Германия е тероризъм. Полицията преследва заподозрените
Снимки: Reuters

Двама души, заподозрени за стрелба край синагогата в източногерманския град Хале, са откраднали кола и са на път по аутобан, който води за Мюнхен, каза кметът на съседното градче Ландсберг, където по-късно също бе чута стрелба, предаде Ройтерс.

Аня Вернер съобщи това, след като двама души бяха убити при стрелбата в Хале, последвана от подобен инцидент в Ландсберг, откъдето обаче не се съобщава за жертви.

ДПА съобщи, че охраната на синагогата в Хале е успяла да попречи на нападателите, чийто брой засега е неизвестен, да проникнат в еврейския храм, където по същото време е имало между 70 и 80 богомолци. На видео, предадено от местния тв канал MDR, се вижда мъж с каска и връхна дреха в маслинено-зелен цвят, да стреля в Хале. Той излиза от кола и стреля 4 пъти иззад колата от дългоцевна пушка. Не става ясно срещу какво стреля той.

Инцидентът съвпада с Йом Кипур - най-свещения ден в годината за юдаизма. Това кара някои коментатори да свържат нападението с десен екстремизъм. Повечето агенции говорят за двама нападатели. Полицията съобщи за задържането на един заподозрян, но предупреди в Туитър, че няколко души са избягали от мястото на стрелбата в Хале с една или повече коли.

Немският тв канал n-tv, цитиран от ТАСС, съобщава, че според очевидец един от нападателите на синагогата се опитал да нападне и намираща се наблизо закусвалня за дюнери. Той хвърлил вътре пиротехническо изделие и стрелял по витрината, но никой там не е пострадал.

Вестник "Билд" съобщава че злосторниците са ранили шофьор на такси и вероятно са отвлекли колата му.
В ход е полицейска операция за издирване и залавяне на нападателите. Макар случаят още да не е приключен, той вече бе поет от федерална прокуратура. Според списание "Шпигел" тази процедурна стъпка говори, че атаката се разглежда като тероризъм съгласно германския закон.

Властите в 240-хилядния Хале са затворили градската гара като предохранителна мярка, докато операцията е в ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само една кола има , копирате от интернет и пак не е ясно
8
1
 
3
 
! Отговори
Ива преди 4 години
беше един - сам самичък.. имаше видео стрийм на живо в туич.. стрелят зад колата по полицаите, ама неговата пушка от 2-3 Метра цели.. полицаито го раниха около вратът.после изхвърли камерата... Като цяло коефициента му е много нисък и сам си признава във видеото че е загубеняк и за нищо не става... като цяло застреля първо една германка и после някакъв в магазина за дюнер.. видеото се върти онлайн... като цяло *** и май много филми гледал...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е точно тия дестабилизират Европа а не Русия,както пише в западната преса.Но не смеят да го признаят,защото не Русия им ги натресе а Мути Меркел ги прие с отворени обятия,сякаш бяха светци.И сега те им се отблагодаряват,за топлия прием.
6
2
 
4
 
! Отговори
Пишман преди 4 години
Пишман "спасител", имитатор на оня со.пол от Крайстчърч. Сега като полежи доживотно ще има време да помисли дали евреите са му виновни затова, че нищо не става от него или патологично ниското му айкю. Последното е често срещан белег при хора от неговата черга, като тези под мене.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ако посегателството е срещу евреи е тероризъм, а когато колят мирни, бели, немци е "състояние на амок" ? Двойни стандарти, господа евреи! Не случайно Хитлер се бе вторачил във вас! И пак вие му подсказахте да нападне СССР, защото бяхте видяли края си инак! А той, *** сега се върти в гроба като моторетка, че ви послуша!Нищо! Много хора му простиха вече, та той ще се върне, както ми се струва и тоя път ще си го получите с ЛЮБИМИТЕ ви ЛИХВИ!
4
4
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
просто злополучна серия от битови инциденти!
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия от глупост и криво разбрана толерантност какво им дойде до главата им е бедна фантазията.
2
2
 
18
 
! Отговори
Zlostornik преди 4 години
Злосторник... Журналята дето е сътворил горното писание да си фърли фипломата ако има такава въобще
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДобрЮтру