Япония се готви за мощен тайфун

Той ще е най-силният от 1958 г. насам
11 окт 2019 08:55, Елка Василева
2
Япония се готви за мощен тайфун
Снимка: Reuters

Японският премиер Шиндзо Абе се разпореди днес да бъдат взети всички необходими мерки за сигурност във връзка с наближаващия страната най-силен тайфун от 1958 г..

Прогнозите са, че тайфунът "Хагибис" ще достигне в събота вечерта централната част на тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу и ще мине през зоната на т.нар. Голямо Токио, където живеят 35 милиона души.

В някои райони се очакват рекордно интензивни валежи и много силен вятър. Има опасност за повреждане на инфраструктура, наводнения, разрушаване на къщи.

В най-застрашените райони вече е съсредоточена техника за изпомпване на вода, за осигуряване на резервно осветление, булдозери, автономни генератори. Има готовност при нужда в най-тежко пострадалите райони да бъде изпратена армията.

Населението е призовано да се запаси с бутилирана вода и с някои хранителни стоки.

Авиокомпаниите вече отмениха повече от 1100 полета, предвидени за утре.

Тайфунът ще засегне графика на състезанията от Формула 1, които трябваше да се състоят този уикенд на Сузука. Квалификациите са отложени от събота за неделя. Отменени бяха срещи от световното първенство по ръгби. Утре ще бъдат спрени и много влакове в района на японската столицата, включително високоскоростните.

В 9 сутринта местно време "Хагибис" се намираше на 410 км от остров Чичиджима и се движеше в посока север-северозапад със скорост от 25 км в час и ветрове от 180 километра в час, а на моменти и с пориви от 250 километра в час.

Сравняват "Хагибис" с мощния "Ида" от 1958 г., отнел живота на повече от 1200 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това лято ни пуснаха химикали и изпу-кахме от жега.Предполагам,че и тозитайфун е програмиран.Нещо нехаресватнапоследък японците,но" Казва ли тинякой,смееш ли да попиташ".
1
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
добре че сме облагодетелствани при нас да няма подобни бедствия, представям си колко години ще трябва да се възстановяваме :)