Япония се готви за най-мощния тайфун от над 60 г.

Близо 10 милиона души очакват да се евакуират
12 окт 2019 08:06, Елка Василева
4
 Япония се готви за най-мощния тайфун от над 60 г.
Снимка: Reuters

Япония се готви за най-мощния тайфун, който ще я връхлети, от повече от 60 години.

Националната метеорологична служба сравни Хагибис с тайфуна Ида, който през 1958 г. отне живота на над 1200 души.

Близо 10 милиона души в Япония се готвят за евакуация. Над 7,6 милиона са били посъветвани да започнат да се подготвят, а повече от 1,7 милиона - за непосредствена евакуация, съобщи ТАСС.

В столицата Токио повечето ресторанти, магазини и аптеки днес са затворени.

Хагибис се придвижва към Япония от югоизток с 25 км/ч и пориви на вятъра, достигащи скорост от близо 200 км/ч. Очаква се тайфунът да достигне Токио около 21 ч. (15 ч. българско време) днес.

В Япония вече бе съобщено за първа жертва и за щети, причинени от Хагибис.

40-годишен шофьор е загинал, след като бурен вятър буквално изхвърлил колата му от пътя в съседната на Токио префектура Чиба, съобщи още ТАСС.

В същия регион четирима души са били ранени при срутването на къща. Над 750 000 домакинства в Чиба са без ток.

Над 1600 вътрешни полета бяха отменени. Ще бъдат анулирани и всички международни полети, които бяха предвидени тази нощ от летищата на Токио.

Насрочените за днес квалификации от Формула 1 за Голямата награда на Япония, както и две срещи от Световното първенство по ръгби, на което страната е домакин, бяха отменени.

"Хагибис" означава "бързина" или "скорост" на един от езиците, говорени във Филипините, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Япониятайфун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата е на Цикли това все още немогат да го разберат много от племената. Никой неможе да въздейства на природата. Тя е способна да се самовъзстановява. През 1958 година да нее имало глобално затопляне а е имало тайфун. Природата никой нее във състояние да я контролира.
3
2
 
7
 
! Отговори
Оффффф! преди 4 години
До 1А преди 60 г за какво си е отмъщавала природата? Нали тогава е било чисто, незамърсено, слабо индустриализирано и т.н.?Вторачвате се във всяко бедствие, да търсите знак за глобалното затопляне, също както религиозните фанатици виждат навсякъде знаци за свършека на света. Хайде, без истерии, моля! Просто буря.
2
0
 
1
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
В гайминг платформата туич има стриймъри които предават на живо от Токио. Главно вали дъжд от това което се вижда, но не знам кога се очаква да удари най-силно тайфуна, че да не сесе страхуват да са навън. :)
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата отмъщава на хората както тя може-с огън,вода,вятър,земетръси..То нищо чисто не остана по Земята,какво да чакаме.То радиация,то бомби,то танкери,то изсичане на гори и унищожаване на всичко живо..Парата не спасява от урагани и пожари...