Минималната заплата във Венецуела скача с 375% - до $15

Със сегашната могат да се купят 4 килограма месо
15 окт 2019 12:56, Елка Василева
44
Минималната заплата във Венецуела скача с 375% - до $15
Снимка: архив, Reuters

Минималната заплата във Венецуела ще се увеличи с 375 процента до сума, равняваща се на 15 долара месечно, предвижда декрет на президента Николас Мадуро, цитиран от ТАСС и Франс прес.

Основната заплата нараства от 40 000 боливара (малко под 2 долара) до 150 000 боливара (7,6 долара) на фона на хиперинфлация, която според очакванията на Международния валутен фонд ще е 1 000 000 процента за 2019 година.

Купонът за храна, който допълва основната заплата, и досега бе 25 000 боливара (1,3 долара), също става 150 000 боливара (7,6 долара).

Още по темата

Възнагражденията се вдигат за трети път тази година, но минималната заплата позволява да се купят едва четири килограма месо.

През 2018 година венецуелският президент вече прибегна към шест увеличения, които така и не успяха да компенсират загубата на покупателна способност заради сгромолясването на икономиката и инфлацията, която е извън контрол, припомня АФП, цитирана от БТА.

Венецуела, която разполага а с най-големите резерви на петрол в света, преминава през най-тежката икономическа криза в най-новата си история.
Николас Мадуро хвърля отговорността за това върху американските санкции, които включват и ембарго върху венецуелския петрол, източник на 96 процента от приходите на страната. През септември добивът на петрол спадна под 800 000 барела на ден спрямо 3,2 милиона барела преди 10 години.

Опозицията приписва тежкото икономическо положение на небрежността на правителството при необмислените държавни разходи и разрастването на корупцията, когато страната бе облагодетелствана от високите котировки на петрола между 2004 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: заплатаВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 4 години
Нека да видят, какво е да си пенсионер в България.
37
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Предложение 25 Дядо Соци разчита само на една пенсийка.Други доходи няма.Това не ми пречи да видя как държавата върви напред , макар и не с темповете които ни се искат.
36
0
 
7
 
! Отговори
nnn преди 4 години
Само дето Венецуела е с най-големите петролни залежи, така че ако САЩ искаха природни богатства там щеше да им е най-безпроблемно, ама ушанките не могат да разберат, че истинското богатство е биологичното и живия пример е Япония страна без природни ресурси и трета икономика в света!!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там скача, а тук кога ?????? - може би искаш да си размениш заплатата със "скочила" венецуалска заплата
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там скача, а тук кога ??????
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Междувпрочем дъщерята на уго Чавес е в САЩ с 3.6 милиарда $.Спестени от баща и от закуски.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите гнусни русофили-комунисти искат да докарат България до същото положение.Нищо че те са си пратили децата в САЩ.***.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИНФЛАЦИЯ ВЕНИЦУЕЛА ОТ ОКТОМВРИ 2018Г/СЕПТЕМВРИ 2019Г- 50 000%- БРАВО ДРУГАРИ- НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СТИГНЕ, И СЕГА КАКВО- ПАК ЛИ САЩ СА ВИНОВНИ ЗА НЕВОЛИТЕ ВИ. ЕХ ДРУГАРИ, АМИ ВИЕ ИМАТЕ БРАТЯ, С КОИТО НЕ ВИ ТРЯБВАТ ВРАГОВЕ- ВИЖТЕ СИ ЗАПЛАТИТЕ, БРАТЯТА ВИ НЕКА И ТЕ ДА СИ ВИДЯТ ЗАПЛАТИТЕ- НАРОДИТЕ ВИ ПЛАЩАТ ЗА ГЛУПОСТИТЕ.
30
1
 
14
 
! Отговори
До Алито преди 4 години
Сус ,бе!Всичко инвестирано в петролния бизнес на Венецуела е направено от САЩ.Когато покойния президент Уго Чавес национализира този бранш и обяви социализъм, типично за червен, докара страната до кафяво оцветяване на долните ***.Все едно Фолксваген да построи в Турция завод,а да обвинят Германия за срива на турската автопромишленост!?Аланкоолу....
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ВСИЧКО МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ВЕНЕЦУЕЛЦИТЕ"дали? изобщо в кой свят живееш?
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В КНДР могат само да си мечтаят за такива огромни заплати от 15 долара. Средната заплата в родината на корейския комунизъм е 10 долара а минималната вероятно е 5. Малко по добре от севернокорейците са Куба либре с 15 долара средна работна заплата.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам др. Нинова и др. Радев да не стоят в нашата скапана Държава , а да отидат във Венецуела и да го живеят разкошно.
26
12
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
"УВАЖАЕМИ" ИМЕННИ СПИСАЧИ ,- ВСИЧКО МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ВЕНЕЦУЕЛЦИТЕ ИЗНАСЯЙКИ ПЕТРОЛ ЗА КИТАЙ-КИТАЙ-КИТАЙ !!!!! УМРЯ ВИ ТРАДИЦИОННАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДОМИНАЦИЯ ЧРЕЗ ЮДЕЙСКИЯ ДОЛАР !!! А В КАПИТАЛИЗМА Е НОВОТО РОБСТВО : " ТИ РАБОТИШ ЗА МЕН ...И УВОЛНЕН СИ" ...И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ КРИЗИ -С МИЛИОННИ НЕЩАСТИЯ НА ЧЕСТНО РАБОТЕЩИ- ХОРА-ЧОВЕЦИ !!!!!!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още са много добре венецуелците по мерките и теглилките на социалистите и русофилите. Може и трябва още да им се минимизират заплатите защото така много се ояждат и не искат да работят за благото на социалистическата си родина.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са пари на руснаците от техните осигуровки.Кредитите, дадени на Мадуро от Путин,трябва да се върнат до копейка, затова местната петролна компания PVDSA изнася нефта си чрез Роснефт,заради санкциите на САЩ.Когато руснаците вземат "своето", заплатата във Венецуела може пак да стане 2 $,че и 1 $ ....
23
0
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 21 Недей да му отговаряш. Този е болен от комунизъм.
22
4
 
11
 
! Отговори
Али Чауш преди 4 години
Венецуела гъмжи от петрол но е много бедна. Защо? Защото САЩ така искат. Защото САЩ е баха икономиката на Венецуела. Венецуела е управлявана от продажен диктатор. Както всички държави в целия свят са управлявали от кукловоди. НЯма ги вече старите лидери през първата и втората световна война.
21
1
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 12 Не се отказвате от социализма , ей..!Ама я се огледайте какво става около вас. Капитализма прави чудеса.България никога не е била толкова богата.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"не е важен размерът - важно е какво можеш да си купиш с тези пари."ами можеш да си купиш 5 хляба ИЛИ малко боб (ако има, щото обикновено няма)освен, че няма откъде да си купиш, а и пари няма. Все забравяте, че и електрониката не се продава според стандарта в съответната държава :) с $12 на месец как ще си купиш TV, Компютър, Телефон, печка, миялна, пералня, сушилня, микровълнова, кола... и всичко останало, което не се произвежда в диктаторските режими
19
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МОЖЕТЕ ДА БЪДЕТЕ СИГУРНИ , ЧЕ И МАДУРО И ПОДМЕНЕНИЯ КИМ ЧЕН УН СА МИЛИАРДЕРИ МУЛТИМИАРДЕРИ ТАКА Е ПРИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ СТРОЙ!!ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА И БОЙ А ЗА УПРАВНИЦИТЕ РАЗКОШ !!!