Няколко съдебни присъди нямало да решат проблема с Каталуния

Това е политически проблем, обяви Жозеп Борел
15 окт 2019 20:49, Нели Христова
2
Няколко съдебни присъди нямало да решат проблема с Каталуния
Снимки: Reuters

Проблемът, поставен пред Испания от движението за независимост на Каталуния, няма да изчезне с осъждането на деветима сеператистки лидери, заяви външният министър на Испания Жозеп Морел, който призова за диалог в рамките на конституцията, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Вчера испанският Върховен съд издаде присъди от 9 до 13 години затвор срещу каталунски политици заради участието им в неуспелия референдум за независимост на областта през 2017 г. По този повод Борел каза пред репортери: "Вчера, днес и утре това си остава политически проблем, който трябва да бъде решен".

По думите му не е работа на съдиите да решават политически проблеми.

Министърът заяви, че лидерите на движението за независимост на Каталуния са проявили "тоталитарен подход", като са пренебрегнали мнението на онези, които искат областта да остане част от Испания. Според допитване от юли 48,3% от каталунците са против отделянето, а 44 процента го подкрепят.

Регионалният каталунски ръководител Ким Тора заяви днес, че неговата администрация ще продължи да отстоява правото на самоопределение на Каталуния. На пресконференция пред чуждестранни медии Тора каза, че вчерашните присъди са нарушили различни свободи, които допреди това са били смятани за гарантирани. "Референдумът е най-положителното решение като опит за излизането от това положение", заяви той в отговор на въпроси какво предлага централното правителство в Мадрид.

Заради протестна демонстрация срещу присъдите вчера на барселонското летище "Ел Прат" бяха отменени и отложени 110 полета и на сградата бяха нанесени леки повреди, каза днес говорител на летищния оператор "Аена". Днес ситуацията е спокойна, но 45 полета са отменени като последица от събитията от понеделник.

Властите съобщиха, че трима души са били задържани по време на протестите, продължили до късно през нощта, предаде Асошиейтед прес. Пострадали са над 170 човека, сред които около 40 полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1 а да референдума сетих се.Имало 44 процента за отделяне ли Айде стига лъжи бе тарикати платени от Тръмп.Ако населението на Каталуния е 100 процента и е 6 милиона и 870 хиляди както и е 55 процента не участваха в референдума а от участвалите 44 процента бяха за отделяне.Тоест имате реално 11 процента подкрепа ей това сте а това значи под 600 000 души.Значи 6 000 000 трябва да се съобразяват с кефа на 600 000 така ли.Ми да ама не.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми то за това иде и реч.Едно малцинство в един район искало да се отделя *** то не било и малцинството ми малцинството на малцинството тоест една пълна комедия.Каталунските лидери реват че не били уважени вие уважихте ли мнението на мнозинството каталунци който не искат да се отделят не а това на съда Испания ЕС и другите националности в Каталуния не значи изразявате мнението на мижавия си електорат от неофашисти тоест всичко което правите е нелегитимно и незаконно и мястото ви си е в затвора.