Доналд Туск: Топката сега е в британския парламент

Лидерите на ЕС одобриха сделката за Brexit
18 окт 2019 08:36,
11
Доналд Туск: Топката сега е в британския парламент
Снимка: Reuters

Европейският съвет одобри единодушно новата сделка за излизането на Великобритания от ЕС, която беше постигната между Европейската комисия и британското правителство.

"Вчерашната сделка ще позволи да бъде избегнат хаосът и конфронтацията в бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Още по темата
Той обясни, че тя е станала възможна, след като британският премиер Борис Джонсън се е съгласил митническите проверки на вноса в Северна Ирландия се правят на нейните пристанища вместо във вътрешността, което позволява да не се прави граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че сделката защитава правата на гражданите, които ще могат да продължат да живеят, както досега, на получателите на европейски средства, гарантира преходен период поне до края на 2020 г, както и мира и стабилността на остров Ирландия.

"За Обединеното кралство винаги ще има място на масата", заяви ирландският премиер Лео Варадкар, според когото споразумението ще запази свободната зона за пътуване на остров Ирландия и ще позволи общото развитие на икономиката между двете му части.

След одобрението на споразумението за оттеглянето на Великобритания, то ще трябва да бъде ратифицирано от британския парламент в събота, а след това и от Европейския - преди края на месеца, за да може да влезе в сила от 1 ноември. От тогава ще действа преходен период, в който Великобритания ще продължи да прилага европейското законодателство поне до края на 2020 г с възможност за удължаване до 2022 г. През това време Брюксел и Лондон ще преговарят за търговско споразумение, което по думите на главния преговарящ за Brexit на ЕС Мишел Гарние ще позволи търговия без мита и квоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Двойните стандарти преди 4 години
Стига с тези от острова защо Европа мълчи за случващото се в Каталуния?!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак ще я отхвърлят тази сделка в Британския Парламент. Още 20 години няма да могат да излязат. Практически не могат да постигнат добра сделка, за да излязат и всички го знаят. Защото ако им дадат добра сделка и останалите страни-членки ще искат да напуснат и ще стане хаос.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е по-противен дори и от Плевнелиев.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама нашите експерти всички до един казваха, че нема да има сделка що за експерти се подвизават в таз гробажийна държава.
3
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ние(разбирай Боко),щяхме да подпише...всичко с двете ръце,ако се...деляхме,парламента...също;нали и той е на Боко.
2
5
 
5
 
! Отговори
Песимист преди 4 години
Няма да заложа при букмейкърите, но съм сигурен, че британските парламентаристи, много от които са в джобчетата на майсторите на "контролирания хаос", ще провалят и тази сделка. С което ще проявят отново за сметка на съгражданите си своето прочуто чувство за канибалски хумор. Четирибуквието да им е яко на местните бели и цветни безделници, защото скоро ще свършат държавните парички за безцелното им живуркане. Стандартът на живот в Не-Великобритания ще се сгромоляса.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще се махнат накрая???