В новата си роля: Кристалина Георгиева - пряк противник на Тръмп

Тя ще трябва да докаже, че МВФ остава сърцето на многостранния ред
18 окт 2019 16:00, Елка Василева
70
В новата си роля: Кристалина Георгиева - пряк противник на Тръмп
Кристалина Георгиева. Снимка: БТА

Кристин Лагард постави висока летва за наследничката си Кристалина Георгиева начело на Международния валутен фонд (МВФ), пише германското бизнес издание "Ханделсблат".

Под ръководството на Лагард МВФ възстанови значимостта си и успя да се освободи от предишната си слава на институция, която сляпо налага на страните в криза сурови програми за икономии без оглед на щетите.

Французойката бързо заличи спомена за скандалния си предшественик Доминик Строс-Кан и неговите гафове, които се отразяваха и на МВФ. С чар Лагард дори успя да запази популярността на организацията, макар тя да е недолюбвана на световната сцена заради ролята си на "пожарникар" при финансови кризи.

Георгиева обаче поема ръководството на МВФ в още по-тежка ситуация, отколкото Лагард през 2011 година. В момента под въпрос е поставен самият многостранен ред, установен след Втората световна война. Най-вече от американския президент Доналд Тръмп.

В новата си роля Георгиева става пряк противник на Тръмп, тъй като МВФ е в сърцето на многостранния ред, отбелязва изданието.

Още по темата

Задачата й едва ли би могла да бъде по-голяма - тя трябва да докаже, че МВФ все още е в действие, а за многостранния ред няма по-добра алтернатива.

Тази задача ще е трудна предвид тежестта на американците в МВФ, които благодарение на правата си на глас могат самостоятелно да блокират всяко решение. Засега Вашингтон се държи по-конструктивно, отколкото мнозина мислеха при идването на власт на Тръмп. Спорове все пак не липсват. САЩ например нямат желание да поддържат "огневата мощ" на фонда на високо ниво. Миналата година страните членки договориха на предстоящите сега годишни заседания да бъде взето решение за увеличаване на квотите, необходимо за тази цел. От известно време обаче това изглежда изключено.

Увеличаването на квотите е трудно не само заради блокиращото поведение на американците, но и защото Китай иска и вероятно ще постигне значително увеличаване на влиянието си в МВФ. Страните с нововъзникващи пазари са недоволни, че въпреки нарасналата им тежест в световната икономика, в Световната банка и МВФ тонът все още се задава от американците и европейците.

Георгиева ще трябва да разреши това напрежение, при това бързо, подчертава "Ханделсблат".

Скоро изтичат различни кредитни линии и споразумения на фонда с държави в криза, поради което до 2022 г. организацията може да загуби половината от ресурсите си. Това значително ще ограничи възможността на МВФ да реагира на кризи с ликвидността и ще подкопае доверието на членовете му, предупреждава професорът от Бостънския университет Кевин Галахър.

В Европа фондът неизменно ще играе по-малка роля след заглъхването на кризата в еврозоната и създаването на собствен спасителен фонд за валутния съюз.

Георгиева ще трябва да ускори реформата на МВФ, която предшественичката й започна. Лагард отвори фонда за нови теми като световното неравенство, неравнопоставеността на половете и климатичната политика.

Очаква се на тазгодишното заседание точно политиката в областта на климата да играе голяма роля, което може да предостави възможност на Георгиева да определи профила си.

Икономисти призовават също така МВФ да заеме по-силна позиция срещу протекционизма. Това би било завръщане към корените на организацията, която бе създадена през 1944 г. точно с цел да предотвратява търговски и валутни войни. Георгиева изглежда решена да поеме тази роля. В първата си реч като управляващ директор на фонда преди дни, българката бързо приключи с любезностите и премина по същество, припомня изданието, цитирано от БТА.

Тя предупреди, че световната икономика е в период на "синхронизиран спад" и ясно посочи причината, която според нея е отговорна за това - протекционистичната търговска политика на САЩ. Други страни също трябваше да чуят критики - Китай заради промишления си шпионаж, Германия заради отказа да увеличи държавните разходи.

Георгиева очерта в тъмни краски какво се случва, когато международната общност не реагира решително на кризи, а протекционизмът продължава да си проправя път - опасност от стагнация, валутни войни и нарастване на популизма. Отровен коктейл, който може да доведе на власт още автократи. Тръмп не би имал нищо против, Георгиева обаче - да, заключава "Ханделсблат".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С главата е нефред
53
0
 
4
 
! Отговори
yes преди 4 години
трябва да се забрани банките да имат политически условия, не може да поставя политически искания срещу заема - ей ви пари, ама отрежете пенсии, здравеопазване ала бала, не така, да се гласува закон и да се криминализира а такива да заминават в затвора
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден ли ще ни натрапвате тази неприятна, слагаща се на всички жена!!!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам са я назначили за да се избегне сексуалното насилие от страна на Тръмп ;)Няма опастност човека дори да поиска да и бръкне под полата.Майтапа на страна, тя Меркел не може много да му се опъне, дето е Канцлер на Германия, та нашата калинка ли... За какво точно са я назначили? ПРЕДПОЛАГАМ ДА ОБИРА ШАМАРИТЕ ЗАРАДИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБИТЕ, КОИТО ПОЛУЧАВА...
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сталинка която я пробутват цял живот защото е удобна кифла за тия дето реално взимат решенията срещу Тръмп. О да това ще е интересно
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този *** не заслужава да бъде обсъждан, Тръмп е трън в очите на такива отпадъци.
48
2
 
13
 
! Отговори
За широката публика преди 4 години
Тръмпецот може да я убие като муха с вестник - само трябва да се обърне към нея на някой международен форум с истинското и име по рождение. Всъщност задкулиситето знае отлично това,но широката публика по света не.
47
1
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Въпреки дитирамбите за възхваляване на МВФ,в информацията на Ханделсблат все пак между редовете се чете истината -дали заради влошените международни отношения или по други причини,доверието в МВФ е на нулево равнище ,организацията е в криза,бих казал дълбока,и сега г-жа Кристалина ще трябва да положи големи усилия за спасението и /казано политкоректно от Ханделсблат/ .Считам,че от нейните усилия може да произлязат само козметични промени -МВФ е неизлечимо болен и умира!
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...С чар Лагард...Тая има чар на бетонна перка от Игнатиев!Доминик Строс-КанЗнаете ли за какво напусна тоя - подкупи и млади жени!Да живее МВФ и ЦК на БКП - гласувайте за ГЕРП.
45
1
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
МВФ е една ПАРАЗИТНА организация,създадена да контролира ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ някои "парични потоци"МВФ НЯМА собствена валута,той просто "администрира" валутите на другите..И основно-"гущерчетата" на ФР..Определено функциите му отслабват..това е ясно и на неспециалистите.За това,преди да го задраскат,туриха тая фигурантка за "началник на Фонда"....
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп няма да я вземе тази и за масажистка. Тръмп си има прекрасно семейство бизнес и президенски постове. Даже ще я подмине тая като Грета Тунберг.
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже,Боже!Тая п***ттка не можа да вдене,че щом я поставиха начело на тази структура,значи тя си отива вече в Историята.Залязва с ускорени темпове!Пявяват се нови икономически и финансови центрове,възникват нови валути,даже светът усилено преминава към търговия с националните валути.За какъв,"такъв" им е един "бандит",като МВФ,който заради някакви си виртуални пари,да кара държавите да си рушат икономиките под негов диктат,чрез исканите задължителни "реформи"!!Това време вече свърши!Толкоз!п***ттка!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е припаднал в Белия дом от страх, редица доктори и Нобелови лауреати по ядрена физика се опитват да го свеcтят от обзелата го паническа атака.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нащо бабо противник на Тръмп- ха ха ха -виц на деня !марионетка на конци ,заучила малко фрази и ръкомаха като на слабоумни -това е жестикулиране от учебника по психология за 8 клас.
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е най-големия донор на МВФ, ако Сталинка желае да остане на поста, ще трябва да върти опашка пред Тръмп. Ако тръгне да хапе ръката която я храни, ще има бърз шут в гз. Така, че статията е буря в чаша вода.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая да не би да заплашва Тръмп със валутна война, купувайте си рубли лева скоро ще се скапе. САЩ ще ни размажат като чyмаво прасе.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя не се ли казва Сталинка?
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалина ПРЕЗИДЕНТ на САЩ! Ето тя е демократ, жена, от малцинство. Перфектна е! Само си я вземете и повече да не четем за нея и нейното слагачество, моля! Тази жена е обида за всички жени борещи се за позицията си и за ценностите си. Нещо като Хилари, ама в БГ вариант.
36
2
 
9
 
! Отговори
malart преди 4 години
Аз залагам на Тръмп да бие Сталинка, защото не е пионка
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38И виртуаните пари ще са техни.