Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?

Според експертите, причините са много
Обновена: 25 окт 2019 15:05 | 25 окт 2019 15:05, Нели Христова
180
Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?
Снимки: Reuters

Смъртта на 39 души в хладилно ремарке на камион шокира целия свят. Публично, малко се знае за самоличността на жертвите или как точно са стигнали до там. Ясна е само националността ми.

39 китайици тръгват към Великобритания в камиона. А въпросът, който тормози много е един – защо гражданите на страната с втората най-икономика в света пътуват към Обединеното кралство, независимо дали по собствено желание или по принуда, по този варварски начин?

Цифрите са следните – от 258 милиона бежанци по цял свят, 10 милиона идват от Китай. Така азиатската държава не просто има втората най-силна икономика, но и е втора в света, от която тръгват най-много мигранти. 2,5 милиона се намират в САЩ, 712 хил. души в Канада и 473 хил. в Австралия. Във Великобритания само през 2018 година са издадени 730 хил. визи на китайски граждани от общо 2,9 милиона. Това е 25% от всички визи и растежът в сравнение с 2017 г. е 11%.

Твърди се, че мигрантите често са онези, които са най-бедни, без умения и търсят работа, която не изисква много опит или бягат от терор. Но случаят с китайските мигранти е много по-различен.

"Има голямо разнообразие от китайски мигранти – нискоквалифицирани, средно квалифицирани, висококвалифицирани", казва Наталия Банулеску-Богдан, директор на Института по мигрантски политики.

По думите й онези, които се отправят към Европа или САЩ не са „най-бедните от най-бедните“, тъй като за да се предвижат от Китай до която и да е страна, се изискват сериозни средства. Независимо дали това става легално или не.

„Ако пътуваш легално, трябва да мислиш за паспорти и такси за виза. Ако решиш да пътуваш нелегално, трафикантите имат сравнително високи такси“, казва тя.

Миграцията на китайците има различни форми. Според експертите мястото, където решават да живеят висококвалифицираните граждани на страната, се различава от това, където живеят нискоквалифицираните.

„Има миграционни пътища за хората от академиите в научните и технологични сектори, които отвеждат гражданите на Китай в САЩ или други развити страни. Има и пътища за строители, които ги отвеждат в Африка или Източна Европа. Така че числата са много различни“, обяснява Наталия Банулеску-Богдан пред CNN.

Според Института по мигрантски политики между 10 и 20% от китайските мигранти се намират в Африка. Много китайски студенти също учат в чужбина – само във Великобритания са издадени 100 хил. студентски визи, с 13% повече от миналата година и до 40% от всички. Студентите в Обединеното кралство идват от богати семейства и са склонни да си плащат таксите и да живеят в големи и скъпи градове, като Лондон.

Някои обаче нямат този късмет – според доклада на Великобритания за „съвременното робство“, китайците са четвъртата най-често срещана нация сред „съвременните роби“, след британците, албанците и виетнамците.
През 2017 г. „съвременните роби“ от Китай във Великобритания са били 293. Но това число е сравнително малко в сравнение с онези, които работят в Италия или Испания например, но това се дължи на факта, че влизането в Англия е по-трудно.

През 2018 г. 1077 китайски граждани са били заловени от граничния контрол, опитвайки се да влязат в САЩ.

Защо толкова много хора са готови да поемат риска?

За растежа на икономиката в Китай помогна огромната миграция от селските към градските райони, а пенсионните реформи помогнаха за извеждането на китайските граждани от бедност.

„Китай се разви драматично, бедността намаля драстично, икономическите обстоятелства се подобриха - дали това ще продължи с тези темпове в бъдеще е съмнително, казава  икономистът Крисчън Дъстман. - И въпреки че всички промени, които виждаме, са положителни, това не означава, че не са се отразили негативно на определени групи от обществото.”

Според Банулеску-Богдан колкото по-богато било китайското общество, толкова е по-неравно.

„Възможностите в огромна страна като Китай не са еднакви за всички. Да, имаме високият край на спектрума, но имаме и хора в доста по-отчаяно положение“, обяснява тя.

Според  Института по мигрантски политики китайските граждани напускат страната си по много причини – заради политическа репресия, желанието да учат в чужбина или правилото да имат само едно дете.

„Но възможностите, които има за мигриране, не са еднакви за всички. И тук идват трафикантите“, казва Банулеску-Богдан

Все още не може да се каже, че смъртта на 39-те души е била трафикантска операция, която се е провалила. Не се знае и дали шофьорът е бил наясно, че превозва хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бягат щото в Китай живота е много труден. Ако си важен комунист за теб има всичко а останалите са роби и човешка тор.
77
1
 
9
 
! Отговори
спас преди 4 години
До Анонимени по какво реши че е първа икономика, може би от БВП на глава от населението а
76
9
 
5
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Защо в САЩ, страната която е производител номер 1 на петрол в света, над 50 милиона американци гладуват?
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е чиста търговия на органи.
74
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка в статията. Първо Китай не е втората икономика а първата в света и второ от кога виетнамците са китайци
73
0
 
5
 
! Отговори
До 76 Ужасите преди 4 години
Ей! Забравил си да си вземеш хапчетата. Това вече дава отражение на и без това разбитата ти психика.
72
5
 
6
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
Стига с тия лозунги бе. Това не ми се вярва да са истински китайци. Китайците са свободни да пътуват където си поискат. Може да са други азиатци но с китайски паспорти или са от китайските ислямисти "уигури".
71
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бягат от комунизма към свободата.Когато бягаш от бедност, просто си купуваш билет трета класа. А така се бяга, когато си напълно отчаян и няма никаква перспектива.
70
9
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Не се забелязва населението на Китай да намалява,за разлика от това на БГ,което буквално изчезва....
69
1
 
14
 
! Отговори
Boni преди 4 години
Ами щото е най - голямата страна в света по население. Колкото и много богати да има, има и толкова бедни. Както на всякъде. И 5% да са бедните от 2милрд.са си 100милн.и не са избягали с камьона а с контейнер в кораб. А той след 40 дена е сложен върху камьона влекач. То чудно е що от Бг бягат а уж с най-големия растеж на БВП. Щото е голям растежа, а не БВП. Расте ама си остава малък, щото и другите неспът
68
11
 
15
 
! Отговори
Ужасите преди 4 години
Досега никой не е видял погребение на китаец или китайско гробище, умрелите китайци се разфасоват и се сервират като храна в китайските ресторанти, на тяхно място идват други, които използват същите паспорти.
67
11
 
21
 
! Отговори
БЕЗ СОЦИАЛИЗЪМ преди 4 години
НАРОДИТЕ ГО ИЗХВЪРЛИХА НА БУНИЩЕТО!!!ХОРАТА БЯГАТ ОТ НЕГО--ДОРИ С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ!!!!!ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!!
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от жертвите е младо виетнамско момиче,което е изпратило СМС на родителите си преди да изсъхне от недостиг на въздух.R.I.P.https://mirror.co.uk/news/uk-news/breaking-essex-lorry-deaths-fears-20723133
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен може да са мюсюлмани уйгури които са подложени на масов терор в Китай. Два милиона от тях в момента са в концлагери от сталински тип и в световните медии напоследък се пише за търговия с органи на уйгури вършени от китайците. За да тръгнеш с хладилен камион да бягаш трябва наистина да си на голям зор.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден нови експерти. Преди два дни имаше едни експерти, които си развиваха свободно съчиненията с афганистанци и сирийци, преди още да е станало ясно каква е самоличността дори.
63
4
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Силната икономика не означава автоматично висок жизнен стандарт и демократични свободи за населението ... Факт е че почти всички мигранти били те икономически или бягащи от горещи точки на планетата, се насочват към Западна Европа, Щатите и Канада, което е показателно за страни, като Китай, Индия ... или раССия ... !!!
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царе ли са експердите на елементарните обяснения?Бежанци ли са китайците или трябва да помислим за друг термин?Дали не изпълняват държавна задача по мека експанзия?Дали не добавят в останалия свят с все по-наситена и концентрирана жълта боя?
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е бил дълго време първа икономика в света между годините 1500-1700 защото са били най-многобройни и при ползването изключително на ръчен труд и жовотинска тяга е било нормално да са първи. Сега е втора икономика, но по показател на глава от населението са доста назад в световната класация дори и след България.
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами заплатите са двойно по-големи, защото цените са десеторно по-големи !Факт!Бензин-30ст/л.,кв/ч-2ст,вода-5ст/л,хляб-25ст ...и тнт
59
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е втора икономика в света, защото има огромно население, иначе по показател БВП на глава от населението са по-зле от нас.