Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?

Според експертите, причините са много
Обновена: 25 окт 2019 15:05 | 25 окт 2019 15:05, Нели Христова
180
Защо 39 китайци биха бягали от втората най-силна икономика?
Снимки: Reuters

Смъртта на 39 души в хладилно ремарке на камион шокира целия свят. Публично, малко се знае за самоличността на жертвите или как точно са стигнали до там. Ясна е само националността ми.

39 китайици тръгват към Великобритания в камиона. А въпросът, който тормози много е един – защо гражданите на страната с втората най-икономика в света пътуват към Обединеното кралство, независимо дали по собствено желание или по принуда, по този варварски начин?

Цифрите са следните – от 258 милиона бежанци по цял свят, 10 милиона идват от Китай. Така азиатската държава не просто има втората най-силна икономика, но и е втора в света, от която тръгват най-много мигранти. 2,5 милиона се намират в САЩ, 712 хил. души в Канада и 473 хил. в Австралия. Във Великобритания само през 2018 година са издадени 730 хил. визи на китайски граждани от общо 2,9 милиона. Това е 25% от всички визи и растежът в сравнение с 2017 г. е 11%.

Твърди се, че мигрантите често са онези, които са най-бедни, без умения и търсят работа, която не изисква много опит или бягат от терор. Но случаят с китайските мигранти е много по-различен.

"Има голямо разнообразие от китайски мигранти – нискоквалифицирани, средно квалифицирани, висококвалифицирани", казва Наталия Банулеску-Богдан, директор на Института по мигрантски политики.

По думите й онези, които се отправят към Европа или САЩ не са „най-бедните от най-бедните“, тъй като за да се предвижат от Китай до която и да е страна, се изискват сериозни средства. Независимо дали това става легално или не.

„Ако пътуваш легално, трябва да мислиш за паспорти и такси за виза. Ако решиш да пътуваш нелегално, трафикантите имат сравнително високи такси“, казва тя.

Миграцията на китайците има различни форми. Според експертите мястото, където решават да живеят висококвалифицираните граждани на страната, се различава от това, където живеят нискоквалифицираните.

„Има миграционни пътища за хората от академиите в научните и технологични сектори, които отвеждат гражданите на Китай в САЩ или други развити страни. Има и пътища за строители, които ги отвеждат в Африка или Източна Европа. Така че числата са много различни“, обяснява Наталия Банулеску-Богдан пред CNN.

Според Института по мигрантски политики между 10 и 20% от китайските мигранти се намират в Африка. Много китайски студенти също учат в чужбина – само във Великобритания са издадени 100 хил. студентски визи, с 13% повече от миналата година и до 40% от всички. Студентите в Обединеното кралство идват от богати семейства и са склонни да си плащат таксите и да живеят в големи и скъпи градове, като Лондон.

Някои обаче нямат този късмет – според доклада на Великобритания за „съвременното робство“, китайците са четвъртата най-често срещана нация сред „съвременните роби“, след британците, албанците и виетнамците.
През 2017 г. „съвременните роби“ от Китай във Великобритания са били 293. Но това число е сравнително малко в сравнение с онези, които работят в Италия или Испания например, но това се дължи на факта, че влизането в Англия е по-трудно.

През 2018 г. 1077 китайски граждани са били заловени от граничния контрол, опитвайки се да влязат в САЩ.

Защо толкова много хора са готови да поемат риска?

За растежа на икономиката в Китай помогна огромната миграция от селските към градските райони, а пенсионните реформи помогнаха за извеждането на китайските граждани от бедност.

„Китай се разви драматично, бедността намаля драстично, икономическите обстоятелства се подобриха - дали това ще продължи с тези темпове в бъдеще е съмнително, казава  икономистът Крисчън Дъстман. - И въпреки че всички промени, които виждаме, са положителни, това не означава, че не са се отразили негативно на определени групи от обществото.”

Според Банулеску-Богдан колкото по-богато било китайското общество, толкова е по-неравно.

„Възможностите в огромна страна като Китай не са еднакви за всички. Да, имаме високият край на спектрума, но имаме и хора в доста по-отчаяно положение“, обяснява тя.

Според  Института по мигрантски политики китайските граждани напускат страната си по много причини – заради политическа репресия, желанието да учат в чужбина или правилото да имат само едно дете.

„Но възможностите, които има за мигриране, не са еднакви за всички. И тук идват трафикантите“, казва Банулеску-Богдан

Все още не може да се каже, че смъртта на 39-те души е била трафикантска операция, която се е провалила. Не се знае и дали шофьорът е бил наясно, че превозва хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчах си китайска храна и питам (дръпнатия) сервитьор за чий Си се домъкнал в Бг Китай нали е втора икономика а оня Се нещо трябва и да ям Ти живял в комунизъм Разбира .......
37
9
 
5
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 4 години
До Риторичен ?"Знае се че в България има 300 000 руски бежанци". Къде ги видя тия руски бежанци? Аз не ги виждам, по бежанските центрове пълно с АРАБИ И ЧЕРНОКОЖИ. Или ти говориш за онези 300 000 руснаци които всяка година вливат милиарди по нашите курорти иначе ако не са те курортите ни буквално са умрели и единствено англичаните ще идват на алкохолен и секс туризъм.
36
0
 
5
 
! Отговори
Свободен преди 4 години
Бягаш, за да си свободен, често с цената на живота.Не всичко е пари..., както се пееше в една песен.
35
6
 
7
 
! Отговори
Комунизма вони! преди 4 години
Комунизма при всички случаи е репресивна система! Репресиите са както към индивида, така им към цялото общество. При комунизма нямаш никакви права, никакви свободи и на практика живота ти няма никаква стойност защото всички са приравнени към общата посредственост която не позволява на никого да расте извън границите които е определила партията. Комунизма мачка и спира развитието на най умните хора защото те не се вписват в посредствеността. Именно затова комунизма е обречен на провал.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я най тъпия драскач от редакцията пак е на смяна а и вече нафиркан Поздрави ....Как е Мая общата нали ти е съселянка ... Готвите ли се за загубата ....
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе избирам комунизма! ТОЧКАСеверна Корея те очаква. Давай и кажи как е.
32
0
 
7
 
! Отговори
Бат Сали преди 4 години
Замалко грейт бротън да получат евтина работна ръка ..... Ама шафъора забравил да спре хладилната камера пфффф ....
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еебати демокрацията, от кой да се пазимеАми, алтернативата е да не се пазиш. Само че, сещаш ли се кое е по-добре - държава, към която да идват бежанци, или такава, в която никой не иска и да идва?Не, че стоят в България, тук само българи виреят :)
30
5
 
10
 
! Отговори
! преди 4 години
Китайците бягат защото там е комунизъм и хората работят но нямат права. Китайците работят за една шепа ориз на ден и ако я получат в края на деня се радва като малки деца. Бягат не в Раша а във ВБ, САЩ и Канада защото знаят че там е демокрацията и права за всеки гражданин. Това че Китай е икономическа сила го говорят само разни комунисти за да хвалят комунизма истината е че китайците работят за $ 1 на ден.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците в БГ не са 300 000, но не са малко, факт. За емигриралите в Русия русофили нямаш нужда от статистика, те сигурно се събират в един автобус на градския транспорт. Без да има правостоящи.
28
1
 
4
 
! Отговори
ужас... преди 4 години
Препрочитайте си ги мат'риалчетата, бе! "На първо място сред съвременните роби са британците", "спектрума"... Сигурно чорбаджията ви изисква по 10 статии дневно, но ние читателите какво сме виновни?
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еебати демокрацията, от кой да се пазиме от нашествието на араби ли, от ннегри ли, от виетнамци или китайци, мароканци, ромите се размножават с огромна скорост.... ЕЕБАТИ ДЕМОКРАЦИЯТА
26
5
 
9
 
! Отговори
Риторичен ? преди 4 години
Знае се че в България има 300 000 руски бежанци, а има ли статистика колко русофили са емигрирали в Русия ?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, ако мога да избирам между сега и комунизма ни избирам комунизмаДобре, а избираш ли пак границата да е затворена? :) Защото това е доста важно условие да имаш млади хора по улиците, при строя, който имахме.
24
2
 
9
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Господа, всичко е въпрос на мащаб. От 7.5 млрд население на земята 2.5 е в две държави, индия и китай, 35 пр от всички. A пакистан бангладеш са още 350 млн но са в групата на индия, сиреч от 7.5, 1.75 млрд са само ци ни! За това те са на всеки континент във всяка държава, като мухите и комарите. Сега е ред на китайците, ще има китайски квартали като ци с ките навсякъде ако ги пуснем. Просто няма как за всички да има хляб е една държава и си търсят мястото. Ние не трябва да пускаме никой
23
4
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
По добро от капитализма няма! Всички бягат от комунизма! Дори и неговите създатели не могат да го понасят.Ето например в България децата на всички големи комунисти още през 90-те веднага бяха пратени да учат и да живеят в западни държави, най вече в САЩ и Англия. Днес Русия и Китай имат най много емигранти в капиталистическите държави. А българите в САЩ са около 300 хил. в Германия 263хил. в Испания 127хил. в Англия 100хил.
22
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, ако мога да избирам между сега и комунизма ни избирам комунизма в който живеехме всички с мноого млади българи по улиците ! Всички бяхме задоволени, имаше законност, правила за всички, работа, здравеопазване, детски градини колкото щеш! Абе избирам комунизма! ТОЧКА
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен рускини обслужващи китайските бардаци Кой от вас руски олгинчета е ходи на там ? Бягат Факт Кой ли бяга от хубавото ?.С една дума /Комунизъм /
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кой ще седи в червена ко,чи,,на ?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама къде пак блеят редакторите -в текста е "втората най-икономика". Някой чети ли какво публикувате?????