Замърсяването на въздуха в Делхи: Като в газова камера

То е толкова високо, че уредите не го хващат
4 ное 2019 08:50, Елка Василева
27
Замърсяването на въздуха в Делхи: Като в газова камера
Снимка: архив, Reuters

Замърсяването на въздуха в Делхи достигна "нетърпими равнища", каза главният министър на индийската столица Арвинд Кеджривал, цитиран от Би Би Си.

В много райони на града качеството на въздуха се влоши вчера до опасни нива, с риск да причини дихателни заболявания.

Властите в Делхи призоваха хората да си останат по домовете, да не отварят прозорците и да носят предпазни маски. Училищата останаха затворени, над 30 полета бяха отклонени, а строителните дейности - спрени, на фона на гъстия смог, обгърнал индийската столица.

Нивото във въздуха на опасните т. нар. фини прахови частици е далеч над допустимите норми и превишава около седем пъти това в китайската столица Пекин.

Служител на индийското министерство на здравеопазването каза, че в някои случаи замърсяването просто е по-голямо от максималното, което могат да отчетат измервателните станции.

В петък в училищата в Делхи бяха раздадени пет милиона предпазни маски. Тогава местните власти обявиха извънредна ситуацията със замърсяването на въздуха в града, който бе наречен от собствения си главен министър "газова камера", припомня Би Би Си, цитирана от БТА.

По данни на Световната здравна организация една трета от смъртните случаи в резултат на удар, рак на белите дробове и сърдечни болести се дължат на мръсен въздух.

Вчера младежи излязоха на протест в Делхи и поискаха да бъдат предприети мерки.

Главният министър на индийската столица призова централното правителство да предостави помощ и да се заеме с проблема със замърсяването на въздуха.

Малко вероятно е обаче тези негови изявления да се понравят на властите, каза регионалната редакторка на Би Би Си за Южна Азия Джил Макгивъринг. Тя отбеляза, че индийските политици си прехвърлят взаимно вината за замърсяването.

Докато демонстранти поискаха мерки за борба с проблема в дългосрочен план, някои членове на правителството предизвикаха полемика в социалните мрежи с лекомислени съвети към хората как да останат здрави.

Така например министърът на здравеопазването и семейното благосъстояние Харш Вардхан призова местните жители да ядат моркови, за да не получат "нощна слепота" и да се предпазят от "други свързани със замърсяването вреди за здравето."

Министърът на околната среда Пракаш Джавадекар пък посъветва хората "да започват деня си с музика", добавяйки линк към "блестяща тематична композиция".

Основен фактор за силното замърсяване в Делхи по това време на годината е горенето на стърнища от земеделци в съседни индийски щати, отбелязва Би Би Си. Това създава смъртоносен коктейл от фини прахови частици, въглероден диоксид, нитрогенен диоксид и серен диоксид. Ситуацията се влоши още повече от фойерверките, изстреляни по време на големия хиндуистки празник Дивали преди седмица. За смога допринасят също автомобилните газове, промишлеността и строителството.

Индийците се надяват, че очакваният по-късно тази седмица дъжд ще отмие замърсителите. До четвъртък обаче няма да вали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
Не е зле ако е реална снимката прилича на китен квартал в който гербаджиите са запалили кюмбетата и рупат кисело зеле, сланина, цоцат ракийка пред телевизора, гледат си шоуто на Слави, а отвън да става каквото ще. Малко да захладнее ще го виждате това същото през прозорците.
25
0
 
0
 
! Отговори
търсете числа преди 4 години
Какво размножаване сънувате - фертилитета в Делхи е официално под 2 деца на двойка. Расте заради имиграцията от малките селища.
24
0
 
0
 
! Отговори
има неприятен трол преди 4 години
Искам да отбележа ,че дотук под новината с различни имена са написани 6 (шест) сходно звучащи коментара, които споменават фекалии и газове, и създават характерна атмосфера във форума.
23
0
 
3
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Бразилска му работа. Бах там миналата година. Не са стърнищата и фойерверките... а са огромното количество превозни средства и липсата на катализатори. Плюс, че Живеят като животни...
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 800 000 000 население и 300 000 000 автомобили какво друго очакват. Те да се благодарят че все още има някакъв кислород фините прахови частици са бели кахъри.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата зима нивата на замърсяван е ФПЧ в София в най-студените дни достигна 8-9 пъти над нормите и това е в кварталите съседни на замърсителите. Кой замърсява в София е ясно - избирателите на ГЕРБ.
20
5
 
3
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
"дъжд ще отмие замърсителите"И къде ще ги отмие? В почват от там в животни плодове и зеленчуци и от там отново в тях! Неук е този, който си мисли, че дъждът измива и всичко е точно, че вятърът издухва и пръднята изчезва в нищото!
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно гледам София в края на ноември...
18
0
 
3
 
! Отговори
Коку преди 4 години
Тези и без това са много, другото което е, ако е като газова камера, почиват ли индийците или не. Ако е не, как са почивали дългоносите преди има няма около 70 години. Оправете си сравненията, да не Ви осъдят за антисемитисъм, расизъм, фашизъм и доста думи завършващи на ъм.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Делхи е 25 милиона преди 4 години.Като се има предвид ромската им същност си представям какъв клозет е
16
3
 
3
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Значи е като в България, щом не го хващат уредите значи всичко е наред :) няма проблеми, продължаваме напред!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Тези в кой век живеят?А ние българите от ЕС???
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Население от над 16 млн. и то данни от 2011г. Какво искате повече.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое Делхи? Азиатското или източно европейското?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я дайте нещо за културата на евроатлантическа България, пишете как е гринго, софка, азис роди ли, такива работи...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези в кой век живеят?Боже мили...
10
4
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
След две седмици в София ще е същото ! Фандъчката ще спре да се хили !
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркелица им изсипала един милиард за чист въздух, за да се размножават още.На такива нищо не трябва да им се дава, трябва да им се затворят границите, докато стигнат нормална популация от сто милиона.Гадни прадеши, мрадеши и ромеши...
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Развъждат се като тpocък и наводняват целия свят. Не остана държава, която да не са оакали.
7
4
 
18
 
! Отговори
Хубава работа, ама.. преди 4 години
Отвратителна държава, отвратителни хора.Навсякъде по света са еднакви и там и в България, развъждат се и ***.