Венеция ще изплува: Днес Сан Марко беше отворен

Все пак площадът остана под 20 см вода
16 ное 2019 18:53,
6
Венеция ще изплува: Днес Сан Марко беше отворен
Снимка: Reuters

Туристите и жителите на Венеция днес получиха отново разрешение да обикалят централния площад Сан Марко, ден след като той отново беше затворен заради ново покачване на водното равнище, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Днес по обед нивото на водата във Венеция се покачи до 110 сантиметра, като площад Сан Марко се оказа под 20 сантиметра вода. Това не попречи на туристите да джапат във водата из него със специални ботуши. Вчера водното ниво беше 154 сантиметра, а във вторник вечерта в пика на наводненията беше 187 сантиметра.

Още по темата

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза, че щетите от наводненията ще достигнат най-малко 1 милиарда евро, но финалната оценка за сумата ще бъде направена едва след като Венеция "се изсъхне от високата вода".

Бруняро съобщи, че градът поставя началото на програми, които да помогнат на физически лица и на магазините и предприятията да се съвземат от случилото се. Физическите лица могат да получат 5000 евро помощ, а магазините и предприятията на 20 000 евро. Най-пострадалите физически и юридически лица могат дори да бъдат одобрени за помощ, която да покрие 70 процента от понесените от тях щети.

В четвъртък италианското правителство обяви извънредно положение и одобри 20 милиона евро първоначална спешна помощ за подпомагане на възстановяването на Венеция.

Вчера кметът на Венеция обяви, че се открива специална банкова сметка за всички, в Италия и чужбина, които искат да дарят суми за възстановяването на града. "Благодарение на вашата помощ, Венеция, която е едно уникално място и наследство на целия свят, ще блесне отново", каза Бруняро.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
На тях им трябва един пернишки кмет, син демократ. Вода няма да остане в канала, една жаба няма да остане. Ще си внасят минерална вода да я сипват в канала колкото да видят туристите, че има тук там по някой гьол.
5
2
 
0
 
! Отговори
препатил преди 4 години
Преживял съм подобно нещо но в по малки мащаби.Много ми е интересно какво става с канализацията?! Защото то... абе всичко на улицата отива?! и ако това продължава с дни...абе някак си да плуват фекалии и ти да джапаш с ботушите не го разбирам.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
градът потъва и това е ясно на всички, тотална евакуация е единствения разумен избор, но вместо това ще стоят до последно докато не ги погълне морето. въпрос на избор
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се наводняват за пръв път имали са достатъчно време да построят диги и съоръжения и да поправят канализацият.а Целта е да се сгънат 1 млрд евро отнякъде, а площада той рано или късно и сам ще се отводни.
2
6
 
5
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Да го уа тоя кезеф италианкси измислена държава от парапитеци.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ ги подсеща че ще има потоп ако не озаптят католиците прелюбодейци и не отричат Папата, както си пише в дебелите книги.