Честит ден на тоалетната, 60 % от земляните нямат такава!

4,2 милиарда души страдат от липса на канализация
19 ное 2019 12:32,
19
Честит ден на тоалетната, 60 % от земляните нямат такава!
Снимка: Pixabay

С резолюция на Общото събрание на ООН датата 19 ноември е обявена за Световен ден на тоалетната, който е призван да фокусира вниманието върху проблемите на хората, които нямат достъп до санитарно-технически средства, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

Инициативата беше лансирана и утвърдена на проведената през 2001 година в Сингапур Международна конференция, посветена на тази тема. На 19 ноември беше взето решение за създаването на Световната организация на тоалетната.

Футуристично преживяване: Ходенето до тоалетна в Япония

Всяка година Денят на тоалетната е посветен на дадена тема. През 2019 година мотото е "Да не изоставяме никого", като идеята е никой да не бъде лишен от достъп до безопасни тоалетни.

От ООН отбелязват, че близо 60 процента от световното население / около 4,2 милиарда души/ или нямат тоалетни вкъщи, или че те не са оборудвани с канализация. Достъп до основни санитарни условия имат 74 процента от населението на Земята /5,5 милиарда души/.

В световен мащаб около 80 процента от фекалните води попадат обратно в екосистемите без каквато и да било обработка или вторично използване. Едва 39 процента от глобалното население /около 2,9 милиарда души/са обезпечени с адекватното санитарно обслужване, при което фекалните води подлежат на безопасна обработка.

По данни на ООН подобряването на санитарното обслужване заедно с осигуряването на безопасна питейна вода, може да предотврати в планетарен мащаб всяка година около 842 хиляди смъртни случая.

Една трета от училищата по света не са оборудвани с тоалетни. Около 900 милиона ученици нямат възможност дори да си измият ръцете, след ползването на тоалетна.

Историческа справка ни връща 2600 години пр.Хр., когато е била използвана първата седяща тоалетна от шумерска кралица. В Древен Египет свидетелства за съществуването на седящи тоалетни е имало от 2100 г. пр.Хр. В Древна Индия канализация е съществувала още през третото хилядолетие пр.Хр., а двуетажни и триетажни къщи в Мохенджо Даро са имали отделни помещения за тоалетна. Първите обществени тоалетни са се появили в Древния Рим в периода на управлението на император Веспасиан /69-79 година/. Негов е изразът "Парите не миришат", след като е взимал такса от тях, постъпваща в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
напреднали преди 4 години
В световен мащаб около 80 процента от фекалите без вторично използване.Отличници са българите Самоков - яз. Искър - питейна в София.
14
4
 
1
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
Това е то... "социалистическата романтика"!!ТОВА СА И КОРЕНИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕЯ ВСЪЩНОСТ!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбирам защо ги правят с пролуки отдолу и отгоре ???За какво ми е пространство под и над вратата ?
12
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Сега живея в голямо село, имаме голяма къща и малък двор. На двора има 3 ями - първата е за ***/*** и пикня/урина, тя е под външната тоалетна, за отточни води от кухнята и банята е друга яма, а третата беше свързана с външната баня преди 35-40 години за малко време, малка е и вече не се ползва изобщо. Канализация няма, освен по главната улица на селото и се излива в реката.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните тъпизми и безмислени харчове на фалшивата организация ООН. Нищо чудно, че Тръмп иска да я закрива!
10
3
 
4
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ами бързо, отваряйте границите за нови, 2 милиона, клозетни бежанци! Само така, зер, ще докажем, че сме либерали, а не расисти!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От човешките изпрaжнения ,става най-силната тор.Пилеем огромни ресурси,големите градове всекидневно изхвърлят тонове изпрaжнения.Тук е мястото на екоактивисти ,като Грета ,които да искат използването на този екологично чист материал.
8
4
 
5
 
! Отговори
Баба Ве це преди 4 години
Тук в Бг го празнуваме често, а и ни бяха нарисували като нещо подобно, преди години...
7
2
 
6
 
! Отговори
земланин преди 4 години
Еййй, тези заглавия ги нямате за нищо!!!
6
4
 
7
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
Най-културно е да си ходите по голяма нужда на двора, заривате го с малко стърготини и така до догодина ще сте събрали достатъчно тор за доматите, Това е решението,за да не натоварвате ВиК-то
5
6
 
16
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Тази статия е написана за да прикрие колко сме изостанали от света.Живял съм 10години в Южна Кореа и Япония и там е немислимо тоалетна без топла вода,хартия,препарати за измиване,подсушаване.За лукса и хигиената да не говорим. Знам какво представлява Български нужник,ако го има публичен изобщо.Разлика от небето до земята..В българските училища е трагедия...а говорим за велика история..???
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия Меркел ги покани в Европа.
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 95 % от селата в мутроландия нямат канализация. Тоалетните са на двора.
2
2
 
11
 
! Отговори
Бръкотак преди 4 години
Нидейти дъ сирети нъ улицътъ.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние в нашето село понякога и на центъра се облекчаваме ако сме препили с бира.