Холандия разделена: За и против Черния Пит, помощник на Дядо Коледа

Протестиращи посрещнаха Синтерклас в Апелдорн
19 ное 2019 20:20, Нели Христова
45

Снимки: Reuters

Черният Пит съществува в холандската култура от 1850 година насам. Тогава за пръв път се появява като помощник на Синтерклас (Дядо Коледа) в книгата на учителя от Амстердам Ян Шенкман. 

Кожата на Черният Пит е черна, защото е мароканец пристигнал в Холандия от Испания. За това онези, които всяка Коледа поемат ролята на Пит, боядисват лицата си с черна боя. Но през последните няколко години, политкоректното общество обърна гръб на традицията и обяви образа за расистки. 

Още по темата

Празненствата в Холандия по случай посрещането на Синтерклас вече започнаха. В град Апелдорн празникът обаче беше придружен и от протест на антирасистка организация. Полицията имаше тежката задача да раздели активистите от хората, които просто бяха отишли да се забавляват.

"Според мен Синкерклас е празненство за хората и трябва да си остане такъв, какъвто е. За това сме тук“, каза пред BBC младежът, който тази година влезе в образа на Черния Пит в Апелдорн.

"Искаме Черният Пит да остане черен. Това не трябва да е политически въпрос, а празненство за всички хора“, категоричен бе той.

В знак на контрапротест самолет прелетя над главите на протестиращите, дърпайки надпис "Обичаме Черния Пит“.

"Според нас всичко мина добре. Хората от другата страна ни освиркваха, но все пак останахме и това е важното“, зави една от участничките в антирасисткия протест. 

Много градове в Холандия оставят Черния Пит в миналото и го заместват с по-сиво лице. Сякаш помощниците на Дядо Коледа са се изцапали, докато са минавали през комина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стара Българска Поговорка : " Не можеш да кажеш на черното бяло ! "
17
1
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Явно вече някогашния Дядо Мраз, който помним от детството си трябва да се казва Али Баба.Снежанка трябва да е забулена с черна бурка, а шейната на добрия старец да бъде сменена с керван от камили.Писна ми от евротолерастки простотии !
16
1
 
37
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Ами то не е приятно да носят бурки в Европа,защото ми накърняват чувствата и не ние ,а пришълците трябва да се съобразяват с традициите и обичаите на страната ,в която са се заселили.На всеки,който не му харесва ,знае пътя обратно.Частната собственост е неприкосновена,държавата също е собственост на жителите и и такива нагли гости,които в дома ти ще се разпореждат-навън.Ако европейка се разхожда из Рияд по къси панталони и потник,какво ще и се случи,за неспазване на традициите?
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обидените са свободни да напуснат лошата Европа и да се завърнат в страните от които са се довлекли незаконно.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Традицията трябва да се пази или поне да не се заменя с друга!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политкоректност или либерастка простотия е това? Какво пък обидно има в това хората да почитат традициите си като боядисват лицата си? Кой и защо е обиден? Единствените обидени трябва да са холандците подложени на репресии от разни секта активисти, които само си търсят поводи да правят циркове!
12
1
 
11
 
! Отговори
до 14 доп преди 4 години
Черен Петър = Сив Пит = Крампус
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже джурналята пак половината история... та ще се постарая да обясня. От Австрия нататък... Дядо Коледа има антипод, който се казва Крампус. Той идва по това време и бие лошите деца с пръчка и им дава парчета въглен. Той няма джуджета, а дяволоподобни дребосъци, които са... ИЗНЕНАДА - черни! Просто напишете Krampus и стига с тия политкоректи глупости, че скоро и Дядо КОледа и *** ще носи! Аре БАСТА!
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да прекръстим дядо мраз на Али Мехмед а снежанка с бурка!
9
1
 
16
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Не е политкоректно, новия сив Пит е гей и иска да прави секс с дядката, а Снежанка да бачка на нивата
8
1
 
18
 
! Отговори
мак преди 4 години
От една страна ми е смешно, как така се позволява политкоректност или както искате я наречете да променя традиции на един народ. От друга ми е жал, защото това ще се разпространи навсякъде, няма да има елха, а зелено растение, Коледата ще е зимен празник и т.н. Холандците или са изпер...али, или лека полека стават малцинство, на което пришълците диктуват, как да празнуват.
7
2
 
24
 
! Отговори
преди 4 години
Политкоректно е Черния пит да изнасилва Снежанка, а Дядо Коледа да работи на полето за да има ко да яде Черния пит.
6
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 4 години
И отново нито дума кой организира и финансира тези протести.Пускат ни само жълтини
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е и нашите ромеи да искат помощник на Дядо Коледа тъй като българите са малцинство
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас Жоро Плъха от Факултето е помощник на Дядо Коледа
3
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДО КОЛКОТО ЗНАМ ПРИКАЗКАТА ЗА ДЯДО КОЛЕДА-(СВЕТИ НИКОЛАЙ) НИТО ЕДНО ОТ ДЖУДЖЕТАТА МУ НЕ Е ОТ АФРИКА ! НИТО ПЪК ИМА ЧЕРЕН ЕЛЕН АКО ТАКИВА СЪЩЕСТВУВАТ!ХОЛАНДИЯ НЕ Е РОДИНАТА НА СВЕТИ НИКОЛАЙ И НЯМА ПРАВО ДА ИЗОПАЧАВА ФАКТИТЕ!ТРАДИЦИЯТА В ХОЛАНДИЯ ТРЪГНАЛА СЛЕД КАТО НАДРУСАНИ ХОЛАНДЦИ ИМ СЕ ПРИВИДЕЛИ НЕБИВАЛИЦИ КОИТО СПОДЕЛИЛИ С ОСТАНАЛИТЕ!!
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е холандски обичай и който не го харесва по-добре да напусне за да не се дразни.
1
1
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
За си направят в Нигер белия Банго Питър , няма да се сърдим.