Холандия разделена: За и против Черния Пит, помощник на Дядо Коледа

Протестиращи посрещнаха Синтерклас в Апелдорн
19 ное 2019 20:20, Нели Христова
45

Снимки: Reuters

Черният Пит съществува в холандската култура от 1850 година насам. Тогава за пръв път се появява като помощник на Синтерклас (Дядо Коледа) в книгата на учителя от Амстердам Ян Шенкман. 

Кожата на Черният Пит е черна, защото е мароканец пристигнал в Холандия от Испания. За това онези, които всяка Коледа поемат ролята на Пит, боядисват лицата си с черна боя. Но през последните няколко години, политкоректното общество обърна гръб на традицията и обяви образа за расистки. 

Още по темата

Празненствата в Холандия по случай посрещането на Синтерклас вече започнаха. В град Апелдорн празникът обаче беше придружен и от протест на антирасистка организация. Полицията имаше тежката задача да раздели активистите от хората, които просто бяха отишли да се забавляват.

"Според мен Синкерклас е празненство за хората и трябва да си остане такъв, какъвто е. За това сме тук“, каза пред BBC младежът, който тази година влезе в образа на Черния Пит в Апелдорн.

"Искаме Черният Пит да остане черен. Това не трябва да е политически въпрос, а празненство за всички хора“, категоричен бе той.

В знак на контрапротест самолет прелетя над главите на протестиращите, дърпайки надпис "Обичаме Черния Пит“.

"Според нас всичко мина добре. Хората от другата страна ни освиркваха, но все пак останахме и това е важното“, зави една от участничките в антирасисткия протест. 

Много градове в Холандия оставят Черния Пит в миналото и го заместват с по-сиво лице. Сякаш помощниците на Дядо Коледа са се изцапали, докато са минавали през комина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, защо да е расистко? Хората почитат черен човек. Нищо расистко няма в това. Почитат мароканец. Тези феминистки, дето започнаха да подкрепят болните от полова дисфория съвсем се оляха...
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черен Петър е коминочистач и това го знаят всички деца, но явно се опитват да преперат някаква традиция, да настройват хората един срещу друг и т.н.
36
0
 
4
 
! Отговори
Българин в Дания преди 4 години
Преди да се изместя в Дания съм живял 8г в Холандия. И лично аз намирам празника и черния Пит за много готин. Там където работех Синкерклас пристигаше с кораб и беше много яко. Ама на тез сами ще си изядат тиквите, заедно с черните маймуни.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това някакъв коминочистач със сини очи ли е, защото тази боя не предполага такъв цвят на очите? Който е пропуснал часовете по биология, веднага да се връща в средното училище!
34
0
 
13
 
! Отговори
кирЕто преди 4 години
са ше ви кажа за "Черният Пит"! тука/там/ е в европа, на всякъде ме преследваше тая есен, от лисабон до южна холандия! в португалия, бих казал, че местното население е напълно асимилирано, във виго испания, "Черният Пит" те пресреща по улицата, блъскате с чадъри и разни ***, в ла коруня е преобразен на румънски ***'гал и чоло от ю.америка, а в билбао волно Опикава стръмните улици, североавриканците са покорили франция и фландрия за къф Синтерклас ми говорите ..?
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупавото в цялата работа е, че този помощник дори е положителен герой. Тези "активисти" плюят срещу позитивизма и доброто настроение на празника.
32
1
 
14
 
! Отговори
Сметай преди 4 години
Светът е пред апокалипсис, тия с какво се занимават... Заслужават си потопа дет ги чака и тия и целата *** дет съсипа тая земя!
31
0
 
15
 
! Отговори
кирЕто преди 4 години
тука съм! е, не в апелдорн, но ги видях тия боядисаните в един квартал на амстердам - тоя със зелените площи по покривите! иначе, ако има некой дискриминиран по "ниската земя" тва са българите с по-светла кожа и поляците! фламандците не скриват неприязаноста си към добре облечени и платежоспособни источноевропейци!
30
1
 
6
 
! Отговори
Леле до 34 преди 4 години
Научете се да четете (може би не ползвате Кирилица?). Ясно е написано от коя година стартира традицията и ме не е толкова християнство , колкото част ит местен фолклор .
29
7
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
истествено че не я толарантно пилянца дори евреми вечи да са забрани и коладата Алхам Дулилляхх
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъвто си поканиш - такъв ставаш. Няма как да си поканиш някой с нарочно осакатени генитали и той да не осакати нарочно обществото ти. И тук не включвам само тези, празнуващи рамадани...
27
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Ей,хора от днес.бг ! Не изпращявайте по европейки ! Как работи едно тоалетно казанче е много по-интересна тема. Или как се пести с по-тънко нарязан суджук например.Сега темата със суджука е много актуална. Около празниците ,нали? Например сменете си столовете ,компютрите или си пуснете свеж въздух в залата. Не казвам повече идеи ,защото ще бъда разбран неправилно... :-)
26
1
 
7
 
! Отговори
Леле преди 4 години
*да гориш национални знамена
25
1
 
16
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Ох и любомото ми: Коледа не може, Рамадан може! Карикатури не може, да готвиш националните знамена на европейски държави - може! Спирам, че ще пиша до утре ...
24
1
 
25
 
! Отговори
Леле преди 4 години
И какво стана сега? Черен Пит не може, черна датска Малка русалка - може! В Лондон на Садик Кхан рекламни билбордове с жени по бански или бельо не може, но с *** буркини в басейните- може! Орфей да е изигран от чернокож може, ама Скарлет Йохансон да играе жена от черната субраса- не може! А по едно шамарче на кратунките цветни дали може? Че много искам, нищо, че съм момиче . Синеока съм- вероятно не може хаха
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните измислици на гърбоносите богоизбрани с цел тормоз над белите хора. Разкривайте и изобличавайте тези, които движат цялата тази акция на геноцид срещу белите хора. Извършителите имат точен етнос и религия! Посочвайте това на децата си. Учете ги кой е техния враг и кой ги мрази, защото са се родили бели, и кой ще им промива главите да се кръвосмешават, за да не могат вашите внуци да се чувстват свързани със земята и културата.
22
2
 
14
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Внесете си още мароканци и няа са боядисвати.
21
1
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Европеидната раса раса е решила да се замозатрие, либералите са във възторг ;) !!!
20
1
 
7
 
! Отговори
WIC преди 4 години
Това е бял (или черен) кахър .В ЕК на ЕС обмислят промяна на тези неща от 2024 година - закона се подготвя е за смяна на имената - Дядо Снежан , 8-те агроамериканци и Баба Коледка .
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното доказателство, че по-голям враг на обществото от секта-либерастките нпо активисти няма. Тези болни мозъци единствено и само дразнят, създават излишно напрежение, агресират, обиждат, опитват се да се налагат силово, абсолютни социопати.