Папата в Нагасаки зове за унощожаване на ядрените оръжия

Той отхвърли доктрината за възспирането
24 ное 2019 08:18,
14
Папата в Нагасаки зове за унощожаване на ядрените оръжия
Снимка: БТА

Папа Франциск призова световните лидери да премахнат ядрените оръжия и отхвърли доктрината за възпирането, заявявайки, че натрупването на ядрени оръжия намалява сигурността, хаби ресурси и заплашва човечеството с катастрофа, предадоха световните агенции.

Франциск отправи призива си в японския град Нагасаки, на мястото на избухването на втората от двете атомни бомби, хвърлени над Япония през 1945 г., отбелязва Асошиейтед прес. След като положи венец и се помоли в подножието на мемориала на жертвите, въпреки дъжда, папата заяви, че това място служи да напомня "за болката и ужаса, които ние човешките същества сме способни да си причиняваме взаимно".

"Убеден, че свят без ядрени оръжия е възможен и необходим, призовавам световните лидери да не забравят, че тези оръжия не могат да ни защитят от сегашните заплахи към националната и международна сигурност", подчерта папа Франциск. Той посети Нагасаки и Хирошима в началото на тридневната си обиколка в Япония, подчертавайки призива си за глобална забрана на ядрените оръжия.

Ватикана беше една от първите страни, подписали и ратифицирали новия договор на ООН за забрана на ядрените оръжия. Франциск стигна по-далеч от който да е друг папа, заявявайки, че не само използването, а и самото притежание на ядрени оръжия е осъдително, припомня АП.

Папата не повтори тази оценка днес, но заяви, че натрупването на ядрени арсенали дава фалшиво чувство за сигурност и всъщност намалява глобалния мир. "Мирът и международната стабилност са несъвместими с опитите да се опираме на страха от взаимното унищожение или заплахата от пълно унищожение", подчерта той.

Мир и стабилност могат да бъдат постигнати въз основа на глобална солидарност и сътрудничество, добави папата. Той порица "климата на недоверие", който според него подкопава глобалните усилия за борба с разпространението на ядрените оръжия и контрола над оръжията.

Богатствата, натрупвани чрез производството, усъвършенстването поддръжката и продажбата на все по-разрушителни оръжия са оскърбление към децата и семействата, които живеят в нечовешки условия, подчерта Франциск, цитиран от Франс прес. Папата припомни за "неописуемия ужас", преживян от жертвите на американската атомна бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 година. При експлозията и вследствие на радиацията през следващите месеци загиват 74 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра идея, но няма никакъв шанс да се случи.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ей,..... през 2015г. Националното управление на архивите и регистрите на САЩ публикува за пръв списък с официални документи от американския военен план "Дропшот", в който за нападение с ядрено оръжие са набелязани 16 български цели !!!!! - 3 над София ???!!!, а останалите над големите български областни центрове. От доклада става ясно, че е имало места, наречени "кота нула", където цялото население е трябвало да бъде избито. Как ще коментираш? Дали Бойко ще пита за това Тръмп
9
5
 
1
 
! Отговори
Прагматикь преди 4 години
Е добре де тебе кво те брига за японците като те дори не са твоята раса.
8
1
 
6
 
! Отговори
svetlio преди 4 години
За тези които не знаят.Но Япония е окупирана след ВСВ от САЩ...много не могат да пеят.До ден днешен си е така.Имат си военни бази там!
7
1
 
5
 
! Отговори
дъра бъра преди 4 години
На тоя глупостите дори не ми се коментират!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата и той платена .....!!!Японските самураи замениха катаната с американския долар !!!Смешни роби !Не помнят кой им подари две бомби и уби толкова много мирни жители :(
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямаш ядрено оръже, JewSA те инвазират за да си внесат "демокрацията" и да ти откраднат ресурсите. Това е единствената причина страните да разработват и произвеждат ядрено оръжие.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете кой е хвърлил тези бомби извършвайки най-страшното престъпление към човечеството. ДЪРЖАВАТ ИЛИ ПО СКОРО ПСИХО БОЛНИЦАТА СЕ КАЗВА САЩ
3
3
 
3
 
! Отговори
Божият син преди 4 години
Пак е объркал мястото дъртия......!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да ти пишат минуси като не пишеш цялата истина!Да ,САЩ имат ядрени бомби в Турция,както си го написал все едно турците могат да използват тези бомби!В Италия също има от този тип бомби ,Инджирлик и Авиано са на едно и също разстояние от България,не виждам някой като теб,да е обезпокоен от това!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това пък няма да стане защото те едно съкращение не направиха без да лъжат!САЩ разположиха ядрено оръжие в Турция а нас ни накараха да си унищожим ракетите които можеха да носят такова!И не ми пишете минуси всичко което съм написал са факти взети от официалните медии не от някои сайт.