Румъния купува още пет F-16 втора ръка от Португалия

Те ще се добавят към 12-те закупени по-рано изтребители
Обновена: 29 ное 2019 13:49 | 29 ное 2019 13:48, Елка Василева
21
 Румъния купува още пет F-16 втора ръка от Португалия
Снимка: архив, Reuters

Румъния купува нови пет употребявани самолета F-16 от Португалия в състояние на пълна бюджетна криза с дефицит от близо 4,5 на сто, пише в. "Ромъния либера".

По-рано тази седмица Върховният съвет по национална отбрана даде одобрение за покупката съгласно изискванията на процедурата при сделки, надхвърлящи сумата от 100 милиона евро. На правителствено заседание вчера министърът на отбраната Николае Чука поиска законопроектът за покупката на изтребителите да стигне до парламента възможно най-скоро, пише "Ромъния либера" и цитира казаното от военния министър: "Става дума за продължаване на консолидирането на първата ескадрила от (самолети) F-16".

В. "Адевърул" допълва по темата, че първите четири самолета ще пристигнат в Румъния през 2020 г., а последният - през 2021 г. Те ще се добавят към 12-те изтребителя, които Румъния закупи по-рано от Португалия и които вече изпълняват мисии по въздушна полиция на национално равнище и на равнище НАТО, пише "Адевърул", цитиран от БТА.

Петте нови самолета ще имат сходна конфигурация със закупените по-рано, като пакетът за допълнително оборудване и услуги, който се предоставя от САЩ, включва модернизация на изтребителите. "Адевърул" отбелязва, че във Военновъздушните сили на Румъния ще може да се ремонтират двигателите на самолетите, което ще доведе до намаляване на цената.

Според правителствения законопроект разходите ще възлязат на над 250 милиона евро с ДДС, като те ще обхванат сумата за закупуване на самолетите, логистичната поддръжка, обучението, техническата помощ, модернизацията и способностите за поддръжка за цялата флотилия F-16 на Румъния от страна на Съединените американски щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: РумънияF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Forca Portugal! Най-яката страна!
21
2
 
2
 
! Отговори
летецвсемпиздец преди 4 години
Браво!!! Обичам румънска мишена!!!
20
2
 
2
 
! Отговори
АМАН от ГЕРБ преди 4 години
ПОдставени на власт в София са зобени с наркотици тип ШИРОКИ ПРЪСТИ>Договориха покупката на осем самолетчета за поне 4 000 000 000 живи кървави лева още неограбени от бедния български народ.По 500 000 000 за всяко самолетче претъпкано с опасно вредна вкл анти климатична техника/zasega засечени Black death activators с обсег до 130 км от летящия самолет/данните са от предоставени снимки.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Xaxaxa..5 rumania i 8 bylgaria ,mnogo ste silni bre,kak ste ro pretarpite?
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер!Румънците ни пазят от север с F16!Македонците от запад ( с нашите танкове ).Турците ни пазят от юг с C400.Руснаците ни пазят с атомни подводници от изток.
17
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Ех ЕКСПЕРТИИФ-16 е БУТИКОВ САМОЛЕТ - Да натъпкан е със супер електроника, но за нашите условия просто е ненужен1. Ф-16(Голямата прахосмукачка) може да се базира само на големи авиобази(В БГ само Графа за сега)2. Нашите Ф-16(и Румънските) нямат спирачен парашут(Версия за Норвегия и северни страни) а имат аварийна спирачна кука - Летището трябва да има Аварийна спирачна система и Много Дълга ПистаДо тук спирамВсе едно за полицията при нашите пътища да вземем 8 Ламборджини ръчно изработени
16
0
 
3
 
! Отговори
Том Круз от БГ преди 4 години
Ша играем Топ Гън със съседите, супер.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия па, втора употреба; и от португалци! Че те ще са направо за скрап!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петият самолет щял да пристигне чак 2021г.Явно е по-новичък и португалците ще го използват докато не започнат да падат ламарините!Много добре направихме ,че взимане чисто нови ,а не втора и трета употреба!
13
7
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Тъкмо да ги купим и румънците ни ги взеха под носа.
12
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А, забраних пак да честитя Варна НАТО-вска база на всички ***-атакисти-путинисти-доганисти :))))))))))))))))))))))))))))) И ракетите на Шабла!!!Ай честито!!! и друг път с батко ви Зозо да не спорите :)))))))))))))))))
11
13
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
България постъпи правилно, закупува нови изтребители, които са инвестиция за 30 години напред, при това нашите самолети са от най-ново поколение ... След първите 8 ще бъдат закупени още толкова, като ще бъдат и на по ниска цена, защото в парите за първата партида влиза и допълнително обурудване за наземните съоръжения, тренажори и т.н.
10
7
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахаааа, айде комунягиииииии-путинисти-атакисти, това е вашата статия :)))))))))))Ай поплачете си.... напраскайте си 2956 еднакви коментара :))))))))))))))Само да напомня: Самолетът Ф-16, Белене и тръба за Сърбия ЙОК!!!!!!!!!!!!Важното е, че гладът и лабутят продължават :)))))))))))))))))))))
9
15
 
18
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 4 години
Искам да питам с тези F16 може ли да се бомбардират и русофили защото трябва да се вземат мерки срещу тези национални предатели?
8
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички бивши страни от соц лагера трябва са се въоръжават срещу агресивна Русия.
7
20
 
15
 
! Отговори
западняк европеец преди 4 години
С един Ф16 могат да се опукат 20-30 Су-чки заедно с пилотите. Това е добра новина, всеки заземен *** е радост за НАТО-вските ми уши
6
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, Империята на злото прегрупира марионетките си след като Турция бавно, но сигурно напуска сферата им на влияние. Сега на България и Румъния се пада честа да бъдат границата на т.н. антируски периметър в Източна Европа като за целта марионетните нелегитимни правилтества подписват секретни договори за военни бази и насищат териториите си с чуждестранни военнослужещи и техника. Не бих се учудил ако на територията на България има дори американско ядрено оръжие....
5
10
 
7
 
! Отговори
Тиквоча преди 4 години
До KMви купи 8 3-та ръка Ф16 за 2 милиарда долара - около 3 пъти по-скупо отколкото струват новите Ф16т.н. Народно Събрания гласува тази т.н. "сделка" единодушно
4
9
 
14
 
! Отговори
KM преди 4 години
А България даде 2,5 милиарда, богата държава сме явно
3
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите да заповядат и да коментират!Преди лягане ще проверя какво са казвали.