КНДР извършила изпитание на ракетен двигател

Пхенян вероятно се готви да изведе сателит в космоса
10 дек 2019 22:30, Елка Василева
26
КНДР извършила изпитание на ракетен двигател
Снимка: архив, Reuters

На 7 декември Северна Корея е извършила изпитание на ракетен двигател на полигона Сохе, заяви южнокорейският министър на отбраната Джон Кьон Ду, цитиран от Асошиейтед прес.

Сеул изразява дълбока загриженост от изпитанието на двигателя и неотдавнашното изстрелване на балистична ракета в морето, се казва в съобщение на канцеларията на министъра.

Това е първата официална външна оценка на изпитанието, което Пхенян определи като "много важно". Севернокорейската национална академия на отбранителните науки заяви, че то ще окаже "важно влияние върху промяната на стратегическата позиция" на КНДР.

Още по темата

Джон Кьон Ду не уточни каква е била целта на изпитанието, но призова Пхенян "да прекрати действията, които водят до засилване на военното напрежение".

Според много експерти изпитанието показва, че КНДР се готви да изстреля ракета, която да изведе сателит в космоса, прикривайки тези дейности като изпитания на ракети с голям обсег.

Американската дипломация се опитва от месеци да разреши кризата около севернокорейската ракетна програма. Пхенян обаче иска Вашингтон да направи отстъпки до края на годината. Северна Корея е намеквала, че може да се откаже от дипломацията и да се върне към изпитанията на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети, ако САЩ не спазят този срок, отбелязва АП, цитирана от БТА. Според експерти Пхенян вероятно ще избере извеждане на сателит в Космоса вместо изпитание на междуконтинентална балистична ракета, защото може да продължи да се позовава на суверенното си право да развива мирни космически технологии, привличайки подкрепа от Русия и Китай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колеги, някой ходил ли е там да каже как е?
1
3
 
9
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Едва ли имат приватизирани ТЕЦ-ове...,които да ги рекетират..... ;))