Връчват Нобеловите награди за 2019

Те се присъждат в Стокхолм и Осло
Обновена: 10 дек 2019 08:23 | 10 дек 2019 07:50, Петя Славова
8
Връчват Нобеловите награди за 2019
Етиопският премиер Абий Ахмед. Снимка: БТА

Нобеловите награди за постижения в науката, литературата и икономиката ще бъдат връчени днес в Стокхолм, а Нобеловата награда за мир - в Осло, предадоха световните информационни агенции.

Наградите, почетните дипломи и златни медали в Стокхолм по традиция връчва кралят на Швеция Карл ХVI Густав в градската концертна зала.

Нобеловата награда за мир се връчва в кметството в Осло, предаде БТА. Етиопският премиер Абий Ахмед спечели Нобеловата награда за мир за 2019 г. за усилията да постигне мир и международно сътрудничество и за решаващата си инициатива за уреждане на граничния конфликт между Етиопия и съседна Еритрея.

Нобеловата награда за физиология или медицина спечелиха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за открития как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород.
Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело спечелиха Нобелова награда за физика за принос в разбирането на това как се развива Вселената.

Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино спечелиха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии.

Нобеловата награда за литература спечели британският писател Казуо Ишигуро за романите, "които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света".

Полската писателка Олга Токарчук спечели Нобелова награда за литература за 2018 г., защото миналата година тя не беше присъдена, а австрийският писател Петер Хандке спечели Нобелова награда за литература за 2019 г.

Носителите на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за "техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност".

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Паричната равностойност на наградата за всяка категория е 9 милиона крони шведски крони (915 300 долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
www преди 4 години
За да разбият мита, че афро не може да спечели нобелова награда, дават му за мир. То за друго като физика, химия или медицина, няма как, а поне за мир де!
3
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
"британският писател Казуо Ишигуро" - чудесно британско име. А така и не се разбира кой печели по литература.
2
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Не посмяха да дадат на идиотчето Грета Нобелова награда,затова щели да и дават алтернативна.Наградата,освен диплома,върви с много парички.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лауреат е по мироправене. Демек е правил мир. Чаткаш ли?