ЕК: Колкото повече нет, толкова повече ток. А околната среда?

Стриймингът изразходва твърде много електричество
16 дек 2019 10:48, Елка Василева
67
ЕК: Колкото повече нет, толкова повече ток. А околната среда?
Снимка: архив, Reuters

Заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер предупреди, че необходимостта от електричество за интернет води до последици за околната среда, предаде ДПА.

Датчанката каза в неделя в интервю за медийната група "Функе", че разрастването на цифровизацията ще изисква още повече електричество.

"Стриймингът на филми е много енергийно интензивен. Само помислете за сървърите, които се нуждаят от вентилация", каза Вестагер.

По думите й това ще е огромно предизвикателство за амбицията на Европейския съюз да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Стрийминг платформи като Netflix и YouTube, както и програми като Skype, използват годишно 200 милиарда киловатчаса електричество, показват данни на германската енергийна компания "Еон".

Миналата година стрийминг платформите са използвали толкова електричество, колкото всички домакинства в Германия, Италия и Полша взети заедно, подчерта Вестагер, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Колкото до преди 4 години
маховиците, ПЕЦ-ът както го наричаше в едно свое стихотворение Валери Петров, е отдавна известен.Маховиците (ротори, лагери) като средство за съхранение на енергия дори и във вакуум не са вълшебни: според публикации в ScienceDirect тяхната ефективност е около 58-59% в нормална среда до 89-90% във вакуум, въпреки магнитните възглавници и т.н. Заради триенето и проблемА с размерите. Да стъпка напред са и се използват в космическата индустрия, телекомуникациите и жп транспорта, но не са вълшебни.
44
2
 
1
 
! Отговори
аха преди 4 години
До Анонимен 45Ако гледаш така просто на нещата може и да излезеш прав.Ами производството на тоя лаптоп и суич? Добива на ресурси, преработката, транспорта до заводите, транспорта от заводите, разходите по експлоатация? И какво става като го метнеш в *** след 3години с всички тези токсини?НИЩО екологично няма в ИТ!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Информационните технологии са най-екологочните и спестили тонове ресурси на човечеството. Помислете само колко хартия е спасена с изместването на пощата от емайл. Или това че Интернет тотално смачка вестниците и списанията. Сега пък суичовете им били виновни... Само един лаптоп с Интернет връзка и имейл клиент е направил повече за околната среда от всичките вряскащи екоидиота накуп.
42
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До И пак до БобиПАВЕЦ съставен от два НЕЗАВИСИМИ резервуара Горен и Долен и близо до някоя река за попълване на загубите от изпарение може лесно да се направи в България - Места с достатъчна разлика във височината има определено колкото искаш на 1/3 от територията на България. Да няма да са универсални както се опитват да ги създават но не е проблем да се направят и то във всевъзможни размери. Въпрос е само на инвестиции.
41
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Тогава ЕС да повели спиране на нета и да ни поведе с бодра крачка напред към пешерния строй. Някои се правят на много интересни. Крайностите, мадам са много по-вредни за цивилизацията ни от колкото е замърсения с СО2 въздух!
40
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До До Боби(39)Напишете в тубетоWhy Are 96,000,000 Black Balls on This Reservoir?Там се казва че тези топчета не са за намаляване на изпарението но един от страничните ефекти е точно това. Изобщо има много технологии които се прилагат за различни неща. Тези топки примерно се ползват да изгонят птиците от езерата около летищата и по този начин да има по-малко самолетни катастрофи - а езерото си остава само дето изглежда черно от въздуха. И без птици.
39
1
 
2
 
! Отговори
И пак до Боби преди 4 години
Размерите/мощността на кой да е ПАВЕЦ са функция на наличния воден ресурс и технически възможния пад и др. Драмата с наличността и устойчивостта на ресурса, поне у нас тепърва предстои. Защото големите ни язовири и централи са проектирани и изградени в 1 малко по-валежен период и всякакви негативни колебания в притока им означава недостиг и отказ от реализация. Освен това, големите с-ми са изградени с мисъл за комплексно използване на водите, а при дефицит питейното водоснабдяване е приоритетно
38
1
 
2
 
! Отговори
До Боби (39) преди 4 години
Малко трудно е прилогането на каквато и да е технология за контрол на изпарението върху 2 езера с няколко кв.км площ. Като Белмекен и Чаира у нас. А по света има и доста по-големи. От друга страна, евапорацията е естествен процес (резултат на баланса на енергията във водния цикъл) и може да спре при крайни стойности, те обаче не са сред популярните за живот.Врътката е в това да се използва морска за лангуркане, но има дефицит на местата за горен изравнител и пад, а и засоляването е проблем...
37
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименАкъмулираща технологияПАВЕЦ - реално върти една и съща вода(има технологии за ограничаване на изпарението дори вече тествани)ПАВЕЦ може да е в различни размери, капацитет и пикова мощностСъхраняване на енергия чрез сгъстяване на въздух(като ПАВЕЦ)Енергия пазена във Въртящи се МАХОВИЦИ във Вакум - превключване от акумулация в генерация за 0.02Сек ползват ги тези, за сега ,изключително скъпи джаджи за СТАБИЛИЗАЦИЯ на НАПРЕЖЕНИЕ, ЧЕСТОТА и МОЩНОСТ в големите градове на САЩ
36
1
 
10
 
! Отговори
Д-р преди 4 години
Дишането също пречи на екологията и на Грета ***. Така и до подкрепа на Малтус ще стигнем. Или ще се върнем в каменния. Но Днес твърди и че динозаврите са умрели от затопляне глобално. Пък не са гледали толкова стрийминг горките.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият проблем на стримингът е пиратското съдържание. Но да излизаш с твърдение че видите ли не бил екологичен е смехотворно!
34
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Да точно за интернет отива най-многото електричество и най голямтото замърсяване на планетата идва точно от там!!!Давам пример:Елементарна математика. 1 Лаптоп (40W) работи 24 часа = 960 Watts. Готварска фурна - (икономична 2000 W не икономична 5000 W) фурната работи 2 часа= 4000 WattsТея от ЕК нормални ли са?! Индустриялните заводи, транспорта, отоплението, видиш ли не те изразходват само екологичен ток?!Въобще ЕК чуват ли се какво говорят?
33
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименСега да погледнем ЦенаЕдна голяма перка с пикова мощност 5МВ е 1 мил $ до ключ1000 перки за един милиард $ монтирани на всякъде по страната дават мощност от 0 до 5000МВ естествено никога няма да е 0 и никога 5000МВ ще е някъде около 1000-1200МВ - е това е един блок на АЕЦРезервна/Аварийна мощност - ГТС - Газвова Турбинна станция - или РЕАКТИВЕН ДВИГАТЕЛ работеш на ГАЗ - в авариен режим излиза на 100% мощност за около ... 1 минута - Скъпо да но това е Аварийна Мощност
32
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Относно ВЕИ, няма значение колко струват те са абсолютно безполезни и ненадежни какво правим когато няма вятър или слънце?"ВЕИВятърСлънцеБиомаса и Био отпадъци от население и фермиГеотермални и източнициВЕЦ - да също е ВЕИ реалноСлънце - Закон всеки нов покрив да сочи на Юг от до градуса(странен дизайн но се свиква) или да е плосък - как мислиш каква площ е това - респективно мощностВятър - билото на всеки хълм/планина е идеално генериращо място - малко или много са в БГ
31
3
 
2
 
! Отговори
До Боби - 2 преди 4 години
Драмата на стандартните АЕЦ, които са поне 440 в света, си остава риска от аварии и съхранението на отработеното гориво. Независимо кой какво разправя за нови технологии и изобретения в тази насока, мирен атом няма и оттук-нататък ще трябва да строим нови и нови депа за отпадъка на всеки 80-100 години през следващите няколкостотин хиляди години. Вярно, че още от 2013-та се експериментира с малки ядрени реактори и други врътки в синтеза и съхранението, но все още сме на етап експерименти.
30
1
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
ПАВЕЦ не е акумулираща технология, името е подвеждащо. Заигравката е с различните часови ставки на товара през денонощието. Преимуществата на ПАВЕЦ са в неговата маневреност и гъвкавост по отношение на подаването на ел.енергия за покриване на върховете в 24-часовата товарова диаграма и за резервна мощност без подготовка. Удобно, но изискват скъпа първоначална инвестиция и достатъчен воден ресурс като наличност. Силно зависими са от влажността/валежите през годината/те и комплексното използване
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да го въртите и сучете, няма как да стане. Съвременният начин на живот няма да понесе нито на планетата, нито на човечеството. Всичките благинки са до време. После идва сметката.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С мизерните лан мрежи имаше по няколко суича на всеки 70-80 метра. Сега с един ONT и няколко пасивни (без захранване) сплитера, всеки получава гигабитов нет без нито едно у-во по трасето. Дори само това намалява изразходената енергия драстично.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сървърите и комуникационното оборудване, както и комуникационните протоколи/модулации стават все по-ефективни и водят до намаляване на енергията, необходима за предаване на единица обем от информация. Пример: колко ток се харчеше за аналогова тв? По няколко киловата на предавател за аналогов 1 канал. Сега на един предавател могат да се излъчват сума ти цифрови канали с по-ниска мощност при това. Нещата не са толкова черно-бели, както ги представят, просто търсенето е по-голямо.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиКое не е така? Как ще постигнеш нулеви емисии СО2? И защо са ни въобще нулеви емисии, какво целим? Относно ВЕИ, няма значение колко струват те са абсолютно безполезни и ненадежни - какво правим когато няма вятър или слънце? Единствения проблем на АЕЦ е че големи мощности са базирани в една точка и при преноса има големи загуби, иначе подаденото към мрежата напрежение може да се регулира!