ЕК: Колкото повече нет, толкова повече ток. А околната среда?

Стриймингът изразходва твърде много електричество
16 дек 2019 10:48, Елка Василева
67
ЕК: Колкото повече нет, толкова повече ток. А околната среда?
Снимка: архив, Reuters

Заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер предупреди, че необходимостта от електричество за интернет води до последици за околната среда, предаде ДПА.

Датчанката каза в неделя в интервю за медийната група "Функе", че разрастването на цифровизацията ще изисква още повече електричество.

"Стриймингът на филми е много енергийно интензивен. Само помислете за сървърите, които се нуждаят от вентилация", каза Вестагер.

По думите й това ще е огромно предизвикателство за амбицията на Европейския съюз да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Стрийминг платформи като Netflix и YouTube, както и програми като Skype, използват годишно 200 милиарда киловатчаса електричество, показват данни на германската енергийна компания "Еон".

Миналата година стрийминг платформите са използвали толкова електричество, колкото всички домакинства в Германия, Италия и Полша взети заедно, подчерта Вестагер, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Въглероден неутралитен е поредната екоталибанска ултаглупост"Не е така. Значи ВЕИ както и АЕЦ имат един и същ проблем практически едните генетрират непостоянно а другите генерират само постоянно 100% мощностЕстествено по-лесно се решава проблема когато имаш излишък от мощност - ПАВЕЦ или друга акумулираща технологияЦената на ВЕИ пада в стабилна прогерсия през годините - тоест не епроблем да се монтират и 10000 ВЕИ перки - проблемът е управлението на мощността - дистрибуцията
24
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Всички по-нови технологии са по-енергоспестяващи - както Радио, Компютри, Ел-мотори и осветление - Да бе ДА?ами така е основния проблем пред съвремената техника от всякъкъв род е избавяне от паразитната топлина. Колкото е по-енетгоспестяващ даден уред толкова е по-ефективенПример Интел Коре 7 технологията преди 10 години имаше топлинна мощност на процесора 90В днес СЪЩО но вече десетото поколение на този процесор е 32 пъти (2*2*2*2*2 удвоява изчислителна мощност всеки 2 години) по-бърз
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДръндерВъглероден неутралитен е поредната екоталибанска ултаглупост, нищо общо със здравия разум. С преследването на такива "велики" розиви утопии, ЕС потъва жестоко икономически, научно, технологично, военно и т.н., единствено хипи секта-деградантите ще извадят позитиви. Единственото което предлагат екоталибаните е деградация, от непрестанни настоявания за вдигане на данъци и такси, през ограничения и забрани, до цензура и заглушаване на всякакъв разум, полъх на наука и технологии.
22
1
 
2
 
! Отговори
ЭСССР преди 4 години
Эеленая вариатов СССР! Катастрофа приходящый...
21
3
 
6
 
! Отговори
бедна пенсия до 19 преди 4 години
този аргумент ми е най-смешния от платените тр0 лове, защото аз намерих в к0фата не 1, а 2 компютъра, с не 2, а 3 клавиатури, 2 мишки, юсб уайърлес преимник, да всичко е от преди повече от 10 години, може дори 15 години, с Уиндоус ХР, но работи и за Интернет е повече от достатъчно, пенсионер като мен игри не играе, така че с 2019 за много хора изброените от теб неща са напрактика безплатни, изхвърлени или купувани преди 10-тилетие. Интернет взимам от открючените уайърлеси на съседите!!
20
1
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Въглеродно неутрални не можем да бъдем това е тъпотия! И какво общо има тока? Той може да бъде и от екоцентрали нали? Намалете цената на тока от екоцентралите и нещата ще се оправят!
19
1
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Само помислете за сървърите, които се нуждаят от вентилация."ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА.....
18
9
 
4
 
! Отговори
Обединен патриот преди 4 години
До ЕлемагЧакай малко бе, какви рутери, какви лаптопи? Вие, нали сте бедни? Нали едвам свързвате двата края? Явно лъжете, че опъвате каиша по цял ден само за комат хляб. Щом имате пари за рутери, лаптопи и смартфони, значи живеете прилично. Даже и време ви остава да гледате глyпocти в нета.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маргрете Вестагер член на датската радикална левица или иначе казано типичен модерен либерасто-комунист. Очевадно сега целта е нова културна революция, след Мао и червените кхемери, сега си имаме зелени радикални комунисти, които жадуват да контролират, забраняват, ограничават и преразпределят. Новата либерасто-комунистически диктатура, ще ни донесе пълен набор от благини от развитото средновековие.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
в същото време тези крушки не просто не са зелени - изискват 10 пъти повече вложена електроенергия за производството им от такива с нажежена жичка, не просто са токсични пълни с вредни химикали, но са супер вредни за здравето, след 10-15 години ще има масово хора с рак от енергоспестяващи крушки. Дори Дойче Веле направиха документален филм за това, т.е. ето не крием офцъите са уведомени, с тази разлика, че офцъите са толкова зочбирани, че вече от нищо не се интересуват и по инерция затъват ...
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали спестихме от крушките за ток- сега горат 10% от едно време...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо ми се струва че има едно крякащо малцинство дето много го кефи да си живее в пещерите. Опитват се да си налагат тъпните яката, време е да им се резне трибуната.
13
2
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
при Брюкселски Комунизъм е така - скоро дефицит на ток, храна, дрехи, разпадаща се инфраструктура, щото нова не се строи, живот в кашон на улицата. Ама 99% от защитниците на Брюксел в България, не са и чували дори за Петра Кели - 12 години в Еврокомисията 1971-1983 в Брюксел - майката на такива като Крета и Вестагер. Който не познава историята, нищо добро не го чака, защото ще преповтори Хилядолетни грешки!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не ползваме коли, отопление, Интернет... Европедалите искат да се върне първобитно-общинния строй или какво? На тая Маргрете като толкова й разбира главата да остави сладката службица с 20 000 Евро заплата и да грабва бърже мотиката, така се спасява планетата!
11
4
 
18
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Някои комсомолци май искат да забранят интернет, защото с него няма как да има информационно затъмнение, както е било преди 30-на години.
10
3
 
15
 
! Отговори
преди 4 години
Само си представете какви са умствените ограничения на Маргрете Вестагер. С една дума - безбрежни !
9
3
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Абе дай да се върнем към хартията, но ще ревнете за изсичането на горите!Направо да се връщаме в каменната ера като Флинтстоун! Аман от еколози! Ще се адаптираме към всичко, споко!
8
4
 
5
 
! Отговори
До Елемаг преди 4 години
Уважаеми средновековен невежа, устройствата във вашия блок са безполезни, без съдържанието което сървърите от статията горе им предоставят! Дори за да имаш възможността един google да отвориш 24/7, се изгаря енергия за хиляди Рубини ежедневно...
7
2
 
19
 
! Отговори
Неофеодализъм преди 4 години
Отдавна стана ясно, че мракобесието си върви в пакет с фалшивата "екологична загриженост" за климата, зад която се виждат мазните физиономии на финансови мошеници. Глобалната свързаност и невероятната достъпност на информацията са едно от най-великите достижения на човечеството. И една от малкото му надежди за бъдещето. Но още през 2010 г. един от "учЕните" на ООН се изтърва: "На практика преразпределяме световното богатство чрез политиките за климата." Какво друго ви трябва да знаете?
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се забрани порното и консумацията на ток ще падне с 60%.