Тръгна процесът срещу поръчителя на убийството на Ян Куциак

Словашкият журналист разследваше бизнес дейността на Кочнер
19 дек 2019 14:50, Елка Василева
4
Тръгна процесът срещу поръчителя на убийството на Ян Куциак
Снимка: Reuters

Дългоочакваният процес срещу словашкия бизнесмен Мариан Кочнер, обвинен, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куциак, започна днес в град Пезинок, близо до Братислава.

Родителите на жертвите присъстваха на заседанието. Това е първият път, когато те се срещат с обвинените в убийството на тяхното дете.

Основният обвиняем, милионерът Кочнер, пристигна в съда с бронежилетка и каска. Сградата се охраняваше от полицаи от звеното за борба с безредиците, които водеха кучета.

Тримата други обвиняеми - Томаш Сабо, Мирослав Марчек и бившата преводачка на Кочнер Алена Жужова, също бяха доведени в съдебната зала.

Петият заподозрян, Золтан А., за който се смята, че е действал като посредник с двамата преки извършители на убийството, не присъстваше. Той може да бъде изслушан като свидетел и ще бъде съден отделно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Още по темата

"Състав от трима магистрати, под председателството на съдия Ружена Сабова, ще започнат днес предварителната процедура по обвиненията, свързани с убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова", обяви вчера Специалният наказателен съд, чиято централа се намира в Пезинок, на 20 км от Братислава.

Куциак разследваше случаи на корупция и по-конкретно бизнес дейността на Кочнер, предприемач милионер, занимаващ се и с недвижими имоти, когато беше убит заедно с годеницата си през февруари 2018 г. Случаят бе определен като екзекуция в мафиотски стил.

Двойното убийство стана причина за масови протести срещу правителството на Роберт Фицо, който в крайна сметка подаде оставка. Гражданското недоволство подпомогна избирането през март тази година за президент на Словакия на либералната адвокатка и активистка против корупцията Зузана Чапутова.

56-годишният Кочнер, който е обект на други разследвания за подозрителни финансови операции и финансови измами, беше известен с неприязънта си към журналистите, които имаше навика да обижда и заплашва.

През 2017 г. той е заявил на пресконференция, че ще създаде уебсайт, публикуващ подробности за личния живот на журналистите, писа в. "СМЕ".

Кочнер е заплашил Куциак и семейството му по време на телефонен разговор, чийто запис беше публикуван на портала "Актуалити" (aktuality.sk), медията, за която работеше убитият журналист.

Сега бизнесменът е обвинен, че е наредил убийството на Куциак. Днес съдът ще разгледа това обвинение и законността на доказателствата на обвинението. Ако не бъдат открити сериозни процедурни нередности, което би върнало делото в прокуратурата, той ще определи дата за започване на процеса по същество.

Материали от обвинителния акт от 93 страници изтекоха в медиите. От тях става ясно, че Кочнер, без да смята, че има нещо нередно в това да дискредитира създаващия проблеми журналист, в крайна сметка "е решил да се разправи физически с него и по този начин да попречи на новите разкрития за дейността си".

"Ако бъде признат за виновен, той рискува да получи между 25 години и доживотен затвор", заяви пред АФП говорителка на канцеларията на специалния прокурор.

Разследването на убийството показа също, че Кочнер е разменял хиляди съобщения с важни фигури от правителството и от управляващата партия "Смер-Социална Демокрация".

Бившият премиер Роберт Фицо обвини опозицията и медиите, че подчертават връзките между неговата партия и Кочнер, обвинявайки журналистите, че водят срещу него "своеобразен джихад". Фицо остава начело на своята партия и политическото му влияние още е голямо, според медиите.

Но според независимия политически анализатор от Братислава Павол Бабош, "Роберт Фицо е на път да загуби потенциала за създаване на коалиция" с приближаването на парламентарните избори, насрочени за февруари.

"Не мога да си представя политическа партия, която да влезе в коалиция със "Смер-Социална демокрация", заяви той пред АФП.

Подкрепата за тази партия спадна до 20 на сто, но все още не е изключено тя да получи най-много гласове на изборите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не сме, никога не сме били и няма и да бъдем правова държава!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крадливата ужким Авторка , сайта БТА знаят ли че им крадеш пардон копираш вече готово написаните ( някой седнал и наистина здраво поработил) Новини???
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимка преди 4 години
Какъв отвратителен ***! Дано да му дадат доживот.