Празнуването на Нова година започна – с фойерверки, молитви

2020 г. дойде в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион
31 дек 2019 19:00, Елка Василева
8
Празнуването на Нова година започна – с фойерверки, молитви
Снимка: БТА

С поздравления, молитви, фойерверки и сълзи редица страните от Азиатско-Тихоокеанския регион отпразнуваха настъпването на Нова година, предаде Асошиейтед прес.

Кирибати - държава, разпростираща се върху 3200 коралови атола - бе сред първите, влезли в 2020 г. Тя е на предна линия в борбата срещу климатичните промени, заплашена от суша и повишаването на морското равнище.

В Самоа посрещнаха Нова година в по-мрачно настроение от обичайното, въпреки че в полунощ небето над столицата Апия бе озарено от фойерверки. Епидемия от морбили в края на тази година отне живота на 81 човека, предимно малки деца, в островната държава. В страната с население от малко под 200 000 души бяха регистрирани над 5600 случая на заразата.

В Сидни в Австралия над един милион души се събраха по традиция в зоната на пристанището и околните райони, за да се насладят на традиционната новогодишна заря и да забравят за малко за опустошителните пожари, обхванали страната от септември насам. Зарята в Сидни обаче закъсня с 15 минути заради силния вятър. На много други места в страната заради пожарите и смога, който те причиняват, зарята за Нова година бе отменена.

В големите градове на Нова Зеландия също настъпването на Нова година бе отбелязано със заря. Жителите на островната държава се радват да приключат с една година, белязана от трагедии. На 15 март мъж застреля 51 души в две джамии и рани още десетки хора в Крайстчърч на Южния остров. Този месец пък изригването на вулкан на туристическия остров Уайт отне живота на най-малко 19 души.

В Хонконг, мегаполиса, белязан тази година от големи продемократични протести, нямаше традиционна заря, а имаше поредна протестна инициатива - жива верига. За утре е планиран нов протест.

В Япония хората се събират в храмовете, за да се помолят за успех през новата година. Тя е първата от новата ера Рейва, белязала възкачването на престола на император Нарухито.
В Индонезия десетки празнуващи се събраха по улиците на Джакарта въпреки проливния дъжд в очакване на зарята. Агенцията по вулканология обаче предупреди за евентуално изригване на вулкана Анак Кракатау. Миналата година той изригна точно преди Коледа и предизвика цунами, което уби над 430 души.

В Южна Корея хиляди хора също изпълниха улиците на Сеул, за да присъстват на церемонията по биене на стара камбана точно в полунощ близо до кметството. Традицията за биене в новогодишната нощ на "камбаната на мира" в парк близо до демаркационната линия със Северна Корея бе отменена заради карантината, въведена заради епидемия от африканска чума по свинете.

Празнуването на Нова година започна и в най-отдалечените райони на Русия, която се разпростира на 11 часови зони.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Поздрави от Тайпей преди 4 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРОтишъл *** да работи ниско квалифицирана работа в най-депресиращата и тъмна страна и си помислил, че всички ще ахнем...Стигат ли ти паричките за храна в скъпа Норвегия или да ти изпратя малко от технологичен Тайван?Чувам, че и деца вземали по норвежко.Но ти сигурно си сам, набутан с няколко българина в някоя каравана.П.С: Добре е човек да е скромен и да не високоумства.
2
8
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
И тук се готвим да посрещнем новата година.Щастлив съм ,а за клошовете във БГ които тролят тук мога да им пожелая следващата година да им стане по-гадна и да им приседнат копейките.Единствено пожелавам добро на тия хора със добри сърца и ония които искат да ме стигнат финансово и интелектуално което е цел в живота им.Успех. Ае посдрафи от Норвегия
1
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
краино време е да се забранят фойерверките защото българинът не знае мяркатав дърветата има катерички и черни врани с дълги опашки ами домашните животниами ние хората се стряскаме това е целогодишно кои ще им събира ***