Ново нападение над проиранската милиция в Багдад

Този път не е дело на САЩ
4 яну 2020 09:15, Нели Христова
32
Ново нападение над проиранската милиция в Багдад
Снимка: Reuters

Поне петима членове на проиранска милиция са загинали при въздушно нападение в Багдад. Атаката се случва около 24 часа, след като при нападение с безпилотен самолет американски сили убиха Касим Солеймани, който е една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток, пишат от БНР.

Американско официално лице, цитирано от АП заяви, че новото въздушно нападение не е дело на американските сили.

Късно в петък Вашингтон обясни убийството на Солеймани като нужна стъпка за сигурността.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил ликвидирането на ключов  ирански военен командир, за да "спре война". Тръмп описа Солеймани като "терорист номер едно в света".

"Той превърна смъртта на невинни хора в своя извратена страст, допринасяйки за терористични заговори на отдалечени места като Ню Делхи и Лондон", каза Тръмп.

Държавният глава коментира, че акцията в петък е трябвало да бъде извършена преди доста време. Тръмп също каза, че Америка не цели смяна на управлението в Иран.

Според Вашингтон Солеймани е бил убит, докато е бил в процес на планиране на „кампания от насилие“ срещу американци.

Лице от Държавния департамент обвини Солеймани за смъртта на 608 американци в Ирак и допълни,  че той е готвил атаки срещу американски дипломати, военни и сгради с американци.

Също от Държавния департамент друго лице, пожелало анонимност, коментира, че след смъртта на генерала ще е трудно на групировките, работили с него да се мобилизират, тъй като Солеймани е бил личност с пряко участие в процесите.

След нападението американците в Близкия изток се подготвиха за ответни действия от Иран, а Държавният департамент нареди на гражданите да напуснат Ирак "моментално".

Световните пазари отбелязаха спад.

Същевременно от Пентагона обявиха изпращането на 3500 допълнителни военни в Близкия изток след като Иран обеща "сурово отмъщение".

Коментарите от законодателите бяха разнопосочни като най-общо републиканците защитиха тезата, че ликвидирането на Солеймани е било необходимо, а демократите - без да оспорват негативната роля на Солеймани, заявиха, че случилото се може да доведе до необратима ескалация в един размирен регион. Демократите също поставят под въпрос наличие на стратегия при решението на Тръмп да разпореди ликвидирането на Солеймани.

Междувременно в Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо обяви, че ще бъде засилена охраната на ключови инфраструктури в щата като това включва и изпращането на гвардейци по летищата в града Ню Йорк. Куомо подчерта, че за момента няма преки заплахи, и стъпката е предпазна мярка след случили се наскоро международни събития, “които разбираемо са причина за известна степен тревога.”

За момента няма конкретика за стратегията на САЩ в Близкия изток след убийството на Солеймани и новото въздушно нападение като в петък Държавният секретар Майк Помпейо разговаря с редица световни лидери в опит да ги увери, че Америка има ангажимент към деескалиране на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
МОИ БРАТЯ ЗЕМЛЯНИ ..-. ЕВРЕИТЕ СА ГЕНИИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО !!! ВСЯКА НАША ЧОВЕШКА СТЪПКА НАПРЕД /В ОВЛАДЯВАНЕ НА ПРИРОДАТА / Е СЛЕД ТЯХНО ОТКРТИЕ В НАУКАТА - ИЛИ - МАНГИЗИ " НА ГЪ" / !!! - ХОЛИВУД Е ТЕХЕН ; СВАТОВНАТА БАНКА ; МВФ ; ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ; ДЪРЖАВНИЯТ ИМ РЕЗЕРВ; ФИНАНСОВИТЕ ОЦЕНИТЕЛИ НА РИЙТИНГИ ; ......... АКО ПРЕМАХНЕМ ЧАСТНИТЕ БАНКИ И ПАРИТЕ СА САМО ДЪРЖАВНИ -НАРОДНИ - НА РАБОТЕЩЕТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА БЛАГА - ЗА ДА ИМАТ ПАРИТЕ СТОЙНОСТ НА ЕКВИВАЛЕНТ !?!?!?!?
28
0
 
5
 
! Отговори
д преди 4 години
Това е работа на евреина. Турците когато свалиха руският самолет след няколко месеца някой още един път свали руски самолет обаче този път не се знаеше кой. Евреите са майсатори на хора и за това са били гонени от всякъде от старият сввят чак до първата и втората световна война
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай Тръмпи , Тръмпитирай ги всичките. Да се знае кой е играча. Пускай роботите и една *** да не остане. Света даже няма и да забележи липсата им. Най - много глобалното затопляне да спре. Русия само ще говори, а Китай ще си мълчи доволно. Приключвай ги тарамбуките.
26
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете предсказанието на Ванга за 2020 г. В това предсказание ако се сбъдне, европа изчезва, америка отива в небитието а Китай и Русия стават световени играчи. А вие както винаги сте на грешната страна както по времето на Хитлер. Само че има малка разлика. Сега ви управлява Комунист пожарникар поливач на магнолии а тогава Цар монархофашист.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този път не е на САЩ, на брат му е -Израел.
24
5
 
13
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Ей това е Американска му работа, обвиняват някой в тероризъм и БАМ с ракетата. Обвиняват някой че прави биологични оръжия,влизат и избиват хиляди. Обвиняват някой в диктатура, идват и разсипват държавата. То по големи терористи от тях има ли ?
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас, форумните русофилстващи идьоти са се загрижили за сигурността на САЩ.
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ трябва да продължават в същия дух докато ситуацията не се умиротвори и не се изязсни кой командва там.
21
5
 
6
 
! Отговори
Кики преди 4 години
До Анонимен 2То и в нашия бостан има много изгнили тикви за рязане и изхвърляне, ама не ни пускат бомби и ракети!?
20
9
 
10
 
! Отговори
ТheCrow преди 4 години
Трябваше по-рано да се случи това! Иранците много си повярваха, а истината е, че сами не могат да се противопоставят на САЩ. Няма ислямска държава, която да може сама да се опре на американците или руснаците и затова търсят съюзници в един от лагера. Корпорациите правят каквото сметнат за добре за бизнеса си и диктатурите, които пречат и застават на пътя им си заминават!
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Този път не е дело на САЩ" - да,да , вервам ви :)
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тръмписимо уж е в отсрещния лагер, но дали не жали за този удобен инструмент? И случайно го включва в оплакването на "хилядите американци", които убитият генерал бил затрил?"------------------------------------Съществуват анализатори, които години наред наричат Идил неформална пиндостанска армия.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-ТикритиТретото име на на Саддам показваше интелектуалното му ниво.
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка имала ангажимент към деескалиране на ситуацията, но на практика направи всичко за ескалирането й. Ненормалитетът и погазването на международното право ще предизвика люто оттхвърляне на пиндостанското лидерство по целия свят.
15
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците унищожиха богата и процъфтяваща държава като Ирак. Където стъпи американец, трева не никне...
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ постъпиха глупаво с премахването на антииранския режим на Садам!Свалиха го и се отдръпнаха от Ирак сега там властват проиранските шийтски съюзници на Техеран.Колкото и да ги бомбят това няма да промени положението ,даже напротив ,ще настроят местните шийти още повече срещу САЩ и запада.Ирак е загубен ,ще се разпадне ,сунитите араби ще търсят закрила от Саудитска Арабия ,шийтите няма да имат нищо против да станат част от Иран,а кюрдите ще се сдобият с независима държава за ужас на Турция!
13
4
 
10
 
! Отговори
Бягайте преди 4 години
От НАТО става напечено.
12
11
 
12
 
! Отговори
коджа сикли преди 4 години
хайде най-накрая да започне третата световна война че американците и техните роби(американофилчетата) да гушнат букета
11
2
 
14
 
! Отговори
Театро преди 4 години
За иранците ще бъде по-добре да се отърват от тежко корумпираната теокрация на аятоласите, но не и ако вместо тях им се натресат поредните американски наместници. По-забавно е, че иранският режим все пак се бореше срещу "Ислямска държава", която си беше творение на администрацията на Обама. Тръмписимо уж е в отсрещния лагер, но дали не жали за този удобен инструмент? И случайно го включва в оплакването на "хилядите американци", които убитият генерал бил затрил? Егати долнопробното представление.
10
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаЗа Руснака:Креативнос 0%Крадливост 100%