В Букурещ въздухът е толкова мръсен, колкото и този в Сидни

Разликата е, че там не горят пожари
10 яну 2020 12:06, Нели Христова
25
В Букурещ въздухът е толкова мръсен, колкото и този в Сидни
Снимка: Pixabay

В цяла Австралия горят пожари, а в Букурещ е обикновена нощ в началото на годината. И все пак въздухът, който жителите на румънската столица дишат е също толкова мръсен, колкото и онзи, който задушава австралийците. Именно това накара медиите в цялата страна да обърнат внимание на този проблем.

Оказва се, че Букурещ е един от най-замърсените градове в Европа, а Европейската комисия е стартирала процедура за нарушение срещу Румъния заради постоянно превишаване на количествата фини прахови частици във въздуха. Според  в. "Адевърул" властите са неспособни да постигнат качеството на въздуха съгласно закона.

Проблемът на Букурещ произлиза от автомобилите - над два милиона коли се движат по улиците на румънската столица, причинявайки сериозен трафик. Замърсяване генерира и строителството и особено обектите, които не спазват нормите за организация на работа. Но за сметка на това, зелените пространства са недостатъчно.

Допълнителен проблем създава и фактът, че зимата атмосферното налягане е ниско, а повече жилища се отопляват на печки.

От "Адевърул" отбелязват, че през нощта стойностите на замърсяване са по-високи заради влагата, която се наслагва върху праховите частици, тъй като улиците не се чистят както трябва.

Румънската държава не разполага с работеща мрежа, която да предава ежедневни данни на показателите на замърсяване и не осигурява коректно наблюдение на качеството на въздуха, отбелязва още вестникът.

Мръсният въздух взе и своята "първа жертва" според информационния сайт Зиарел. Това е ръководителката на Националната охрана по околна среда Габриела Дорожан, която е подала оставка.

В края на миналата седмица проблемът с мръсния въздух в Букурещ бе върнат във фокуса на общественото внимание от общинския съветник от "Съюз за спасение на Румъния" Октавиан Берчану.

Цитирайки данни от различни измервания, той показа, че въздухът в Букурещ в нощта на 4 срещу 5 януари е бил замърсен колкото този в Сидни. И това, при положение че огромни територии около град Сидни са опустошени от горски пожари, докато в Букурещ бе обикновена нощ в началото на годината, отбелязва Зиаре.

В общественото пространство бързо се разрази скандал, а Влад Войкулеску - потенциален кандидат за кмет на Букурещ от партия ПЛЮС, обвини настоящата кметица Габриела Фиря, че дори не е опитала да разбере и да обясни защо градът е с толкова мръсен въздух.

Никушор Дан - друг потенциален кандидат за кмет, изброи мерките, които Габриела Фиря не е предприела с цел намаляване на замърсяването, въпреки че е разполагала със средства и политическа подкрепа, за да го направи.

Министърът на околната среда Костел Алексе пък призова жителите на столицата да пазят здравето си както могат, включително носейки маски. След това между министъра и кметицата се разрази истински скандал, като в един момент Габриела Фиря посъветва министъра на околната среда да се премести от Букурещ, след като не му харесва ситуацията. Министърът отговори, че кметицата е тази, която би трябвало да се премести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма град по света, в който автомобилите да замърсяват наднормено въздуха с фини прахови частици.
20
1
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Нямало влияние над атмосферните процеси а хАУдощи 2.5 тди какво е?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България са почти 2 милиона роми, но в Румъния са 6 милиона роми - представям си в Букурещ колко ли *** има и всчкото индийци гори каквото му падне гуми, дрехи, пластмаса ....
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NemoТи явно хич не си умен.те ти пишат, че Румъния-Букурещ въобще нямат измервателни станции за въздуха.И както можеш да видиш във въпросния сайт Букурещ въобще го няма.Как го видя, че е далеч назад?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17МОНИТОРИНГ се пише, преди да даваш съвети, от които никой няма нужда, научи правописа на сложните думички. А за хвърлянето на пачки ти най- добре си знаеш, останалото остави на умните!
16
2
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Аз се грижа за здравето ти, ти ме обиждаш? Много тежко ме нарани душевно. И да не забравиш да си купиш машинка за мониториг на качеството на въздуха за само 269 евро от AirVisual - бизнеса трябва да върви, *** *** трябва да мятат пачки.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГуфуАз няма да правя жертви, за да може разни ментално болни да са доволни. На кайто не му понася въздуха в София, да си бие шута в някое село и там да си диша на воля. Най-големите екоталибани ми се забили в центъра на София и ми реват как ги тровели!? Маски, противогази, скафандри и т.н. си купувайте и не ме занимавайте с лудостта си.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NemoКупи си маска от AirVisual за 69$ и не ни занимавай с простотията си.
13
2
 
3
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
До 4 и 5Вие днес как отидохте на работа? Какви автомобили карате? Или и вие само мрънкате някой да ви оправи. Без жертви не става. Искаме ли по-чист въздух трябва да променим драстично начина си на живот. Но ако се забрани шофирането в определени райони, ако се вдигне данъка, почти непосилно, за автомобилите замърсяващи повече ще настане вой до небесата. Запитайте се вие какви жертви сте готови да направите преди да държите сметка на друг.
12
4
 
3
 
! Отговори
Nemo преди 4 години
Според AirVisual към 12:42 ч. днес София е на ДЕВЕТО място по замърсяване в света, далеч преди Букурещ!
11
0
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Очевидно вредно е да си жив, не мислиш ли?
10
5
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Това е ,защото не горят италианска смет ! Ако почнат да горят въздухът ще се изчисти като в България !!!
9
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 5Те всичките 2млн излязоха днес да карат по 30км.Тези бабешки сметки ще ви подлудят.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Характерно за екоталибана е да всява паника, да не се интересува от науката, направа да я демонизира като лоша, да я заменя с разни сектански простотии, прочетени в интернет, да напада агресивно, обижда, кълне и т.н. всички неверници. С тези зомби-човечета нормален аргументиран разговор не може да се води, те се коне с капаци, всичко различно от зеленото божие слово, се отхвърля, без да се обсъжда - пълна липса на разум, релиогиозни фанатици, ИД пасти да ядат.
7
1
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Простотията е присъща на екоталибаните, но ти наистина изненадваш! Нито едно фосилно гориво не е отровно, петрола е изцяло органичен ресурс. Вместо да пишеш глупости, можеш да прочетеш какви химически реакции протичат в процеса на горене.
6
5
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
марш в комунизма да се тровиш.аз лично не искам.аман от тупани, които само ти обясняваш защо се оплакваш от нещо очеивдно вредно с довода , че видиш ли едно време било същото и никои не роптаел.
5
6
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Ти имаш ли си на представа 2 млн. автомобила да изгорят средно по 3 литра гориво??? Това са 6 хиляди тона отрова във въздуха! Не 6 тона, 6 хиляди тона са около 300 цистерни ! Аман от неандарталци
4
9
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Откачихте с този мръсен въздух.Има си атмосферни процеси над които нямаме влияние и които са най горемите виновници за мръсния въздух.През комунизма всички се топлехме на нафтови печки и никой не ревеше.Сега малко пушек и аааууууу
3
5
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
мух.льо, навън не се диша, смърди на пепел и нафта, това сигурно също е измислицатъп.унгер
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните екоталибански жалки напъни. Насаждане на страх и паника с измислици и манипулации, това е такниката на зелените либерстки вождове, за да се доберат до власт и пари. Преди 40 години когато са работели комунистическите индустриални ултра енергоемки паметници на глупостта, всичко беше ОК, сега автомобилите оборудвани с филтри са голям проблем - простотия и фанатизъм.